Zorgpremie Menzis licht omhoog in 2020

Koen Kuijper 34 reacties

De kogel is door de kerk. De eerste grote zorgverzekeraar van Nederland heeft de prijzen voor de zorgverzekering bekend gemaakt. En wat blijkt? De verwachte forse premiestijging blijft enigszins uit.

De zorgpremie bij verzekeraar Menzis gaat namelijk in 2020 ‘maar’ met 12 euro omhoog, ofwel maandelijks 1 euro. Die stijging geldt voor de meest gekozen naturapolis, die 123 euro gaat kosten.

Premies 2020

De twee overige zorgverzekeringen die Menzis aanbiedt (een online naturapolis en de restitutiepolis) stijgt de zorgpremie met respectievelijk 2 en 8 euro per maand.

 1. Menzis Basis Voordelig: € 111,00 (+ €2)
 2. Menzis Basis: € 123,00 (+ € 1)
 3. Menzis Basis Vrij: € 133,00 (+ € 8)

Stijging hoger bij collectief verzekerden

Voor klanten van Menzis die collectief zijn verzekerd gaat de zorgpremie wel meer omhoog dan die ene euro. Dat komt namelijk doordat per 1 januari 2020 de collectiviteitskorting wordt verlaagd van 10 naar maximaal 5 procent.

Dit is door de overheid bepaald om de zorg eerlijker te maken voor iedereen.

Voorbeeld 1:

Een medewerker van de LIDL of Jumbo betaalde in 2019 een premie-bedrag van 109,80 euro per maand voor de Menzis Basispolis (inclusief 10 procent collectieve korting). In 2020 is dat 116,85 euro (premiestijging van 1 euro plus 5 procent korting).

De maandelijkse stijging voor iemand met een collectiviteitskorting van de Menzis Basispolis in 2020 komt in dit geval neer op ruim 7 euro. Dat is 84 euro op jaarbasis.

Voorbeeld 2:

Ruud, een werknemer bij Prenatal betaalt op dit moment 112,50 euro voor de restitutieverzekering van Menzis (Basis Vrij), inclusief 10 procent collectiviteitskorting. Die polis wordt volgend jaar 8 euro per maand duurder. Daarnaast wordt de korting van Ruud verminderd naar 5 procent.

Conclusie: Ruud betaalt per 2020 daarom 126,35 euro per maand aan zorgpremie. Dat is maar liefst 166,20 euro meer dan nu het geval is. Dat is 13,85 euro extra in de maand.

Reserves

De afgelopen jaren heeft Menzis haar premiestijging weten te beperken met maximaal 3 tot 6 euro. Ook dit jaar blijft de stijging beperkt, mede door inzet van 80 miljoen euro uit de reserve kas.

Verder hebben ze samen met zorgaanbieders de kostentoename weten te reduceren.

Menzis behoort tot de vier grootste verzekeraars in Nederland met ongeveer 2,3 miljoen klanten. Het concern brengt ook het goedkopere label Anderzorg uit en is risicodrager voor de HEMA zorgverzekering.

Ontwikkeling premie

Hieronder een ontwikkeling van de zorgpremie bij Menzis.

Premie Menzis 2020

Benieuwd naar alle andere zorgpremies die bekend zijn gemaakt? Bekijk dan ons overzicht.

Basispolis

De Basis Voordelig polis is een naturapolis met ruime keuze uit zorgaanbieders. Je krijgt maximaal 65 procent van het gecontracteerde tarief voor zorgaanbieders zonder contract.

Bij de duurdere Menzis Basis polis (natura) is dat 75 procent van het gecontracteerde tarief.

De Basis Vrij zorgverzekering biedt vrije zorgkeuze, omdat men tot 100 procent vergoed krijgt van de zorgnota voor zorgverleners zonder contract. De forse premiestijging van maandelijks 8 euro, ofwel 96 euro op jaarbasis ligt in de lijn der verwachting dat restitutiepolissen steeds duurder gaan worden.

Aanvullend

De aanvullende verzekeringen van Menzis stijgen in 2020 met maximaal 2 euro per maand.

De tandverzekeringen blijven gelijk in premie.

PMA

PMA zorgverzekeringen – een groot collectief van Menzis met meer dan een half miljoen klanten – heeft ook zojuist de premies voor 2020 bekend gemaakt.

Ook daar worden de kortingen teruggeschroefd naar maximaal 5 procent. Vandaar dat de prijzen daar wel meer zullen stijgen dan bij Menzis zelf, namelijk:

 1. PMA Basis Voordelig: € 111,00 (+ € 4,75)
 2. PMA Basis: € 116,85 (+ € 6,14)
 3. PMA Basis Vrij: € 126,35 (+ € 12,85)

Overstappen

Op 12 november, klokslag 24:00, moeten alle verzekeringslabels hun premie bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment is het mogelijk om alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.

Nederlanders hebben tot het einde van 2019 de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Hierbij wordt de huidige polis automatisch opgezegd per 1 januari 2020.

34 reacties

 • AAreza

  Zorgpremie Menzis licht omhoog?? Ik heb een Menzis Basis Voordelig verzekering met aanvullende verzekering “Extra aanvullend” Ik ga €6,67 p/mnd meer betalen. Dat is op jaarbasis €80,04 Dit komt mede doordat Menzis stopt met de jaarlijkse teruggave van een bonus van €33,- Daarom vind ik de kop boven dit artikel niet passen met wat er werkelijk gebeurt met de premies bij Menzis. Vorig jaar had ik ook al een verhoging van €88,79 op jaarbasis.

 • HH en J.Folmer

  Ik ben het eens met de klachten doen alsof de premie bijna niet stijgt maar met 2 personen geen p m a jaarkorting € 66= missen van 2 naar 1 % in ons geval een verhoging van c/a €101,= per jaar Dus €101,=+€66,= =€167,= per jaar Voor ons de moeite waard om rond te kijken !!

 • Mmax

  nu ja kom van een hele dure verzekering, ga me bij menzis verzekeren als ik blijf waar ik ben ruim 210 euro gaan we mooi niet meer doen, tenmeer omdat ohra dit jaar mij onbepaalde fysio heeft afgepakt, wel minder fysio hier, en minder alternatief maar met 40 euro verschil pm en dat spaar ik liever zelf dan ik dat ohra in dit geval laat doen, en dat geld houd ik wel apart, voor als het nodig is

 • SSo ja

  Waar blijft de PMA bonus van 2020? Moeten wij die missen omdat Menzis geen tariefsverhoging wil? Graag reactie!!!!!

  • SStienie

   @So ja is ook afgeschaft /verboden door de regering

 • AAnne

  Wat ik erg flauw vind, is dat nergens wordt aangegeven dat de PMA bonus ad 33 euro per persoon per 2020 niet meer bestaat. Daarnet een half uur aan de telefoon gehangen met een medewerkster van PMA die het voor mij uit zou gaan zoeken, nádat ze had gezegd dat ze gelezen had dat het niet meer bestaat. Op mijn vraag waar die vermelding dan waar te nemen valt, zette zij mij in de wacht om dat op te zoeken(?) en uiteindelijk werd de verbinding verbroken. Tja, bovenop de 8 euro verhoging van de Basis Vrij, van 7 naar 5% PMA korting én hun bonus eraf komt het neer op zowat 13 euro per persoon duurdere verzekering.

 • GG. Heijerman

  Let allemaal goed op lieve mensen……er wordt ons weer een oor aangenaaid. Mijn totale maandpremie gaat ruim 10,00 euro per maand omhoog. Heb ik het nog niet over de 33,00 euro restitutie. Toch maar eens de vergelijkingssite van Ben Woldring gebruiken.

 • Wwestdorp

  Zijn de vergoedingen voor de aanvullende verzekeringen al bekend.Bij mijn Menzis staan ze er nog niet op

  • WWebcare Menzis

   @westdorp

   Goedemiddag Westdorp,

   Die vind je hier: menzis.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-2020. Op onze contactpagina vind je ook alle manieren om met ons in contact te komen. 🙂

   Hartelijke groet,
   Jessica
   Menzis

 • RRia van den Berg

  Heb net gebeld met PMA.
  De bonus verdwijnt m.i.v. 2020!
  Dat betekent dat de kosten van een Menzis zorgverzekering bij PMA met € 33,00 per jaar extra stijgen.

  • RRick

   @Ria van den Berg

   @Menzis, ik is een reactie van jullie op het afschaffen van de bonus van € 33,– Is toch gewoon een ordinaire verhoging?
   Groet
   Rick

 • Ww.dorenberg

  Waar moet ik dat van gaan betalen
  dit word te gek
  moet ik mijn eten laten staan voor het zieken fonds
  wat moet ik met sommige dingen in het pakket
  ik word nooit zwanger moet ik wel voor betalen
  ik durf gewoon niet maar naar de huis arts

  • SStienie

   @w.dorenberg

   Maar de huisarts kost niks, valt onder je zorgverzekering.

 • BBakker

  Ik heb het nieuwe aanbod vergeleken met ons afgelopen jaar doordat wij geen collectief meer hebben komen wij op totaal 17,99 x 2 tel uit je winst word echt wel te gek

  A.B

 • PPepijn

  @ allemaal:

  Ondanks de geringe premiestijging bij Menzis voor wat betreft de goedkope natura variant verhogen zij de premie van de restitutieverzekering enorm. Dit is gelegen in het feit dat verzekeraars graag willen dat je een natura-polis afsluit zodat zij kunnen sturen in je keuze voor een zorgaanbieder. Denk hier goed aan! Voor de 8 euro per maand meer ben je te allen tijde vrij om te gaan en te staan waar je wil en is een verzekeraar gehouden 100% van de werkelijk gemaakte kosten (mits niet excessief hoog) te vergoeden. Menzis, overigens, vergoedt ondanks het hebben van een restitutiepolis conform een niet transparant/inzichtelijk ”marktconform” tarief bij ongecontracteerde zorgverleners dus daar moet je sowieso niet zijn. De betere verzekeraars zijn en blijven: ONVZ, PNO, Nationale Nederlanden, Ohra en de restitutiepolis van CZ. Nooit zorgen of gedoe over vergoedingen e/o uitbetalingen. Zilveren Kruis, Menzis, DSW en met name VGZ zijn partijen waar je verre van moet blijven. Zij maken eigen regels. Tot slot wil ik iedereen er op wijzen dat de basisverzekering (inhoud daarvan) overal gelijk is en dat de premies abnormaal kunnen verschillen. Ook is het zo dat er veel verzekeraars zijn waarbij je een aanvullende verzekering los kan afsluiten van je basis verzekering waardoor je alle keuzes zelf kunt maken.

  Succes allen!

  • CCalum

   @Pepijn

   Bedankt voor je bericht, gaat mij veel helpen bij de zoektocht naar een (nieuwe) zorgverzekeraar.

  • LLinda

   @Pepijn
   Goedemiddag
   Las ook nog dat er ziezo zilverkruis bestaat.
   Maar ik ga ook op cz en Ohra kijken die jij aan beveelt

 • IIneke

  Is de PMA bonus van 33 euro ook verdwenen in 2020?

  • IIna

   @Ineke
   Wij krijgen voor 2 personen nog 12,80 per maand PMA korting

 • TTheresia

  Wat is nu wijsheid, je collectief te verzekeren of individueel…..

  Wanneer ben je voordeliger uit bij een naturalis verzekering, individueel of collectief….

  • Wwebcare Menzis

   @Theresia

   Goedemorgen Theresia,

   Onze Naturapolis ( Menzis Basis) kost in 2020 € 123,- per maand. Maak je gebruik van een collectiviteit, dan gaat hier nog korting vanaf. Een collectiviteit maakt de verzekering dus altijd goedkoper.

   Wil je weten of je bij ons gebruik kan maken van een collectiviteit? Neem dan gerust contact op. We denken graag met je mee!
   menzis.nl/klantenservice

   Via onze online keuzehulp kan je ook de verschillende mogelijkheden bekijken.
   menzis.nl/zorgverzekering

   Met vriendelijke groet,
   Jeannette
   Menzis

 • Ppeter

  Het word wel leuk gebracht door menzis met 1 euro per maand, maar + de mindere collectiviteitskorting + 2 euro per maand extra voor aanvullende verzekering is toch weer zo een 6 euro per maand erbij.

  Toch best wel weer een forse verhoging…

  • WWebcare Menzis

   @peter

   Goedemorgen Peter,

   Als je kijkt naar je volledige polis dan kan het inderdaad zijn dat je totale premie met meer dan € 1,- per maand stijgt. We hebben reserves ingezet om de premiestijging zoveel mogelijk te dempen. Is je huidige pakket nog steeds passend bij je persoonlijke situatie? Mocht je advies op prijs stellen, neem dan gerust contact met ons op!
   menzis.nl/klantenservice
   menzis.nl/publicaties/zorg-zorgverzekering/2019/11/11/beperkte-premiestijging-van-1-bij-menzis

   Met vriendelijke groet,
   Jeannette
   Menzis

  • SSjaak

   @Webcare Menzis
   Het is belachelijk dat een Menzis Basis Vrij polis met € 8,- per maand stijgt terwijl de andere polissen maar € 1,- of € 2,- per maand stijgen. Hoe moet een normaal gezin dit ophoesten. Ziet er dus naar uit dat deze jongen zal overstappen naar een andere verzekeraar. Toch jammer na 28 jaar klant bij jullie te zijn geweest.

   Sjaak

 • MMevr

  Ik ben collectief verzekerd ..tis niet alleen die 8 euro maar de tandarts verzekering zal ook nog eens duurder worden ..en dan praat het kabinet over 6euro zorgtoeslag erbij..toen had meneer Rutte het niet over de mensen die collectief verzekerd zijn dat die er veel zwaarder op achteruit gaan.

  • WWebcare Menzis

   @Mevr

   Goedemorgen,

   Misschien goed om te weten dat de premies van de tandverzekeringen ongewijzigd blijven. Deze premies stijgen niet.

   Met vriendelijke groet,
   Jeannette
   Menzis

  • WW.G.J. Duijf

   @Webcare Menzis

   Dat is niet Waar die gaat van 10 % korting naar 7% korting

 • DDaan

  In mijn geval wordt t dus wel meer dan die € 1,-. beetje misleidend op deze manier gebracht door menzis.

  • JJoeri Veen (Menzis)

   @Daan

   Goedemorgen Daan, wij hebben zelf juist zeer expliciet in onze communicatie naar pers én naar de klanten gewaarschuwd dat klanten die collectief verzekerd zijn, rekening moeten houden met meer dan één euro stijging. Als u tot de collectief verzekerden behoort, begrijp ik dat het slecht nieuws is dat de maximumkorting (door het kabinet) van 10 naar 5% is gezakt maar met misleiding vanuit Menzis heeft het in elk geval niet te maken, wij zijn daar helder over. (>Menzis)

  • FFrederique

   @Joeri Veen (Menzis)

   Maar mijn premie stijgt sowieso al meer dan één euro (8 eur), omdat ik een vrije keuze polis heb…

  • JJoeri Veen (Menzis)

   @Frederique
   Dat dan inderdaad: de ‘restitutiepolis’ (vrije keuze) bij veel verzekeraars zal aanzienlijk meer stijgen dan de naturapolis. Bij Menzis inderdaad stijgt die met 8 euro. Dat komt omdat er meer zorgkosten worden gemaakt door de mensen die van die verzekering gebruik maken. Uiteindelijk is de premie een reflectie van de kosten die in de zorg gemaakt worden, vandaar dat die premie harder stijgt.

  • TT+15%

   @Joeri Veen (Menzis)

   Beste Joeri, je schrijft: “dat de maximumkorting (door het kabinet) van 10 naar 5% is gezakt”. De collectiviteitskorting is, net zoals alle kortingen, een sigaar uit eigen doos. Wat Menzis nu doet is deze sigaar lekker zelf houden. In het kader van de gezondheidszorg is een sigaar wellicht niet het beste voorbeeld, maar je begrijpt wat ik bedoel. De niet teruggegeven 5% korting is een directe premieverhoging die kan oplopen tot 15%!! Absurdt en genoeg reden om na de jaarwisseling afscheid te nemen.

  • DDuijf

   @Joeri Veen (Menzis)
   Vanaf 2010 was de korting van de aanvullende verzekering 10% nu in 2020 nog maar 7% en nog eens geen bonus meer dat gaat dubbelop.
   Maar medewerkers van Jumbo krijgen nog even goed 20% korting op de aanvullende verzekering, en nog 15% korting op tand verzekering

 • JJoeri Veen (Menzis)

  Geachte auteur, in uw rekenvoorbeeld over de collectiviteitskorting laat u niet zien dat verzekerden bij Menzis meestal niet op 10% korting, maar op 7% zaten. De daling van 7 naar 5% zal gemiddeld tot +2,50 euro leiden, ofwel een totale stijging van gemiddeld 3,50 i.p.v. de 7 euro die u berekent.
  Als mensen het écht zeker willen weten, adviseren wij hen hun eigen polis goed te bekijken (>Menzis).

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.