Restitutiepolis duurder en schaarser in 2020

Restitutiepolis duurder en schaarser in 2020

Artikel door: Koen Kuijper - 15 reacties

Restitutiepolis duurder en schaarser in 2020

Het aanbod van restitutie zorgverzekeringen wordt schaarser in 2020. Ook zijn er signalen dat de restitutiepolis in verhouding veel duurder wordt dan andere type polissen.

In de aanloop naar het overstapseizoen hebben namelijk al twee verzekeraars aangekondigd per 1 januari 2020 te stoppen met het aanbieden van een restitutiepolis.

Zo stopt De Friesland met de Vrije Keus Polis en stopt Pro Life met de Principe Polis Restitutiepolis. Beide verzekeraars vallen onder het Achmea concern.

Grote gevolgen

Voor de familie Radhoe uit Drachten heeft het wegvallen van de restitutiepolis grote gevolgen:

Ze hebben een zoontje van 5 jaar, die sinds 2016 onder behandeling is bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis in Zwitserland (Lausanne). Dit was hun reden om te kiezen voor de Vrije Keus restitutiepolis van De Friesland: “Onze zorgverzekering biedt 100 procent marktconforme vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dit ging tot nu toe heel goed, maar als deze straks niet meer wordt aangeboden, komen we terecht in de Alles Verzorgd Polis.”

Deze zorgverzekering biedt maar maximaal 80 procent vergoeding van het laagste of gemiddeld gecontracteerde tarief bij niet-gecontracteerde zorgverleners. “Dit heeft grote gevolgen voor ons, aangezien we soms wel offertes zien van 30.000 tot 140.000 euro voor een behandeling/opname in het buitenland. Als we daarvan meer dan 20 procent zelf moeten betalen, kunnen we de behandeling niet voortzetten”.

Gedwongen overstap

De familie is dus ‘gedwongen’ om per 2020 te wisselen van ziektekostenverzekeraar: “We willen bij de overstap zeker weten of bij een expertise behandeling in het buitenland ook vergoeding wordt gegeven bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis (in dit geval in Zwitserland)”, aldus de familie Radhoe tegenover Zorgwijzer.

In totaal zouden op dit moment 12.500 verzekerden de Vrije Keus Polis van De Friesland hebben.

Nog maar het begin?

Gezondheidseconoom en Associate Professor aan de Vrij Universiteit (VU), Xander Koolman, weet dat ook andere zorgverzekeraars overwegen om te stoppen met de restitutiepolis. Zijn kijk op deze ontwikkeling: “Zorgverzekeraars verwachten dat de restitutiepolis weinig populair zal blijken wanneer de extra uitgaven in de premie terugkomen. Ik weet niet of ze gelijk hebben”.

Die extra uitgaven zitten hem in de steeds hoger wordende kosten voor niet-gecontracteerde zorg.

Zorgwijzer vroeg Koolman hoe waarschijnlijk het is dat meer zorgverzekeraars in de toekomst zullen stoppen met het aanbieden van restitutiepolissen: “Ik denk dat alle zorgverzekeraars het overwegen. Maar of de restitutiepolis op den duur gaat verdwijnen, hangt uiteindelijk af van de betalingsbereidheid van de burgers.”

Avéro Achmea

Direct bewijs daarvan is het bericht dat Avéro Achmea stopt met het aanbieden van zorgverzekeringen per 2020.

Ook deze verzekeraar heeft onder andere een restitutiepolis. Het verschil is echter dat alle 148.000 polishouders worden ondergebracht bij een ander Achmea-label, namelijk Zilveren Kruis.

Geld speelt belangrijke rol

De verzekeraars die stoppen met de restitutiepolis doen dit naar eigen zeggen om het aanbod zorgverzekeringen transparanter te maken, omdat dit een wens is van de overheid en NZa.

Maar er bestaan sterke twijfels of dit de daadwerkelijke reden is voor verzekeraars. Geld zou ook wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Het wordt verzekeraars tegenwoordig namelijk steeds lastiger gemaakt om bij restitutieverzekeringen te sturen op het gebruik van gecontracteerde zorg. Zo gelden de bekende omzetplafonds niet meer voor mensen met een restitutieverzekering.

“Verzekeraars moeten de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in toenemende mate doorberekenen in de zorgpremie van verzekerden”, meent Koen Kuijper van Zorgwijzer.

Zorgverzekeraar ‘buitenspel’

Ook Koolman herkent deze ontwikkeling: “De rol van de zorgverzekeraar wordt gemarginaliseerd in het geval van een restitutiepolis. In het verleden liftten restitutiepolissen vaak mee op de inkoopcontracten van naturapolissen, waardoor de premies weinig uit elkaar liepen. Iemand die als restitutie verzekerde binnenkwam bij een zorgaanbieder, viel dus onder hetzelfde contract als een natura verzekerde. Dit soort trucs worden in toenemende mate bekritiseerd door de toezichthouder NZa en de rechter.”

Vorig jaar bleek al uit een onderzoek van Zorgwijzer dat de premiestijging bij restitutiepolissen aanzienlijk hoger lag dan bij het overige aanbod. Ook in 2020 lijkt die trend zich door te zetten. Restitutieverzekeringen worden steeds duurder in verhouding tot naturaverzekeringen.

“We zien dit nu al gebeuren bij Stad Holland, die de premie van hun restitutiepolis met maar liefst 9,25 euro per maand laat stijgen per 2020. Dat terwijl DSW, die bestuurlijk is gelieerd aan Stad Holland, de premie van hun combinatieverzekering met 6 euro per maand verhoogt”, verklaart Kuijper.

Alleen maar duurder?

Equalis heeft onderzocht wat het rendement is bij zorgverzekeraars op het gebied van zorginkoop en risicoverevening. Daar blijken grote verschillen te zitten tussen verzekeraars die restitutieverzekeringen aanbieden en verzekeraars die inkoop van zorg als middel kunnen gebruiken om de kosten (en dus premie) te drukken.

Zo behalen OHRA, Nationale Nederlanden en ONVZ (allen volledige restitutieverzekeraars) een beduidend lager rendement op dit vlak dan anderen. Dat ligt volgens Equalis voor een deel aan het middel zorginkoop. Kortom: zorgverzekeraars lopen structureel verlies op niet-gecontracteerde zorg.

Het is daarom waarschijnlijk dat restitutiepolissen alleen maar duurder worden, denkt ook Koolman: “De premie moet echt wezenlijk omhoog. Het is aan de zorgverzekeraar om in te schatten of de burger dat wil gaan betalen. Als die tot het oordeel komt dat burgers niet bereid zijn om een hogere premie te betalen, zullen de restitutiepolissen massaal gaan verdwijnen. Het is systeem is namelijk zo opgezet dat de markt dit moet bepalen.”

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis biedt verzekerden volledige keuzevrijheid bij het kiezen van een zorgaanbieder. Belangrijk daarbij is dat ook bij zorgverleners en ziekenhuizen zonder contract de rekening tot aan wettelijke of marktconforme tarieven wordt vergoed.

Op dit moment zijn er 24 restitutiepolissen af te sluiten. Dit zullen er dus in 2020 minimaal 3 minder zijn (De Friesland, Pro Life en Avéro Achmea).

15 reacties

 • CCareconsult Thuiszorg

  De coalitie steun de zorgverzekeraars in alles wat deze willen/voorstellen.
  Tel daarbij op dat de instanties die zorgverzekeraars zouden moeten corrigeren dit niet/onvoldoende doen.
  Tot slot twee bewindslieden op zorg die niet capabel zijn deze zware post te bemannen en de ramp is compleet.
  Wachtlijsten, budgetplafonds, ziekenhuizen die omvallen, patiënten die ronddolen van loket naar loket. Zeer, zeer zorgelijke ontwikkelingen.

 • EEdwin Beijerling

  Beste Koen,

  DSW is niet de risicodrager van de restitutie polis van Stad Holland Zorgverzekeraar owm, het lijkt mij zinvol dat je data eerst checkt voordat je publiceert.

  Mvg,

  Edwin Beijerling

  Accountmanager Stad Holland Zorgverzekeraar

  • KKoen

   @Edwin Beijerling

   Beste Edwin,

   De informatie is aangepast.
   Dank voor de feedback.

 • Pp

  Corruptie ten top!

 • MMiranda

  Dit kunnen de meeste burgers niet ophoesten om nog meer te gaan betalen !!!
  De lonen staat al heel lang stil
  Schandalig !!!

 • EEdo

  Hier heb ik bij marktwerking reeds meerdere keren op gewezen. Premies die gigantisch stijgen. Steeds meer beperkingen.
  Stijgende kosten omdat er voor iedere verzekeraar andere afspraken gemaakt worden met ziekenhuizen en voor medicijnen.
  Ook het systeem van min en Max prijzen voor medicijnen hebben de goedkopere medicijnen in prijs laten stijgen. De verzekeraars klagen over te weinig geld en de hoge pieten daar verdienen telkens meer.
  Daarom moet er een orgaan zijn die voor alle verzekerings maatschappijen afspraken maken. Die dan voor iedere zorgverlener gaan gelden zonder dat er verschillen zijn bij een zorgverlener een behandeling duurder is dan bij een andere. Dan is bijbetalen niet meer nodig.
  Indien een behandeling niet in Nederland gegeven kan worden dan moet de behandeling in het buitenland gegeven worden zonder bijbetaling. Wordt een behandeling wel in Nederland gegeven en kies je zelf voor behandeling in het buitenland dan kan ik begrijpen dat je zelf bij moet betalen.
  Je moet niet vergeten dat veel ziektes komen door externe factoren maar in mee meeste gevallen buiten je eigen schuld en kan je het niet weigeren. Het overkomt je gewoon.

  Edo

  • WWalter

   @Edo

   vanuit mijn hart gegrepen!
   De commercie zou hier buitenspel gezet moeten worden. Want daar zit het misverstand, de markt lost iets op maar schept grotere problemen.

  • LLoesje

   @Walter
   Maar als zorgverlener je hoofd boven water houden met de toenemende eisen en lagere tarieven in een contract is niet meer te doen. Daarom kiezen veel zorgverleners om contractloos te gaan werken.

   U moet zich voorstellen dat een zorgverzekeraar zegt wat je openingstijden zijn, hoe groot de ruimte is waarin je behandeld, wat er op de website komt te staan ed. Het tarief wat we krijgen staat al jaren stil en is in sommige gevallen zelfs omlaag gegaan. Kunt u zich voorstellen dat uw baas met het verhaal komt, we gaan uw contract aanpassen. U moet meer werken, minder pauze en u krijgt er minder voor betaald. Dat is hoe het voor ons zorgverleners is.

   Commercie heeft er niks mee te maken.

  • PPascal

   @Edo
   Het is in nederland heel duidelijk (en slecht) geregeld voor de zorgverlener, want het is wel dergelijk vastgelegt wat de prijzen zijn. In ieder geval zijn de inkomens van medisch specialisten vastgesteld voor elk ziekenhuis, net als de kosten die in rekening gebracht mogen worden door ziekenhuizen voor verschillende behandelingen.
   Dit is echter niet het geval voor Zorgverzekeraars, die hebben steeds minder regels waar ze zich aan hoeven te houden, en er is ook nauwelijks controle en toezicht op.
   Dit is de reden waarom zorgkosten toenemen, en wachtijden en kwaliteit van zorg in nederland afneemt.
   Zorgverzekeraars zijn bedrijven, en willen zoveel mogelijk geld verdienen dat is logisch. Dat dit ten kosten gaat van patienten en medisch specialisten is niet belangrijk voor een directeur die een paar miljoen per jaar extra kan verdienen.
   De regering is hiervoor verandwoordelijk door geen afspraken te maken en regels op te stellen die concreet en duidelijk zijn voor Zorgverzekeraars, en waar ze zich aan moeten houden.

 • MMvTintelen

  Graag één soort polis, en alleen volledige dekking! Ongelooflijk dat de zorg commercieel is geworden. Bah Bah!

  • PPaolo

   @MvTintelen
   Ook die zijn er.
   DSW noemt dat bijv Combinatie polis.
   Aanvullende en aanvullende tand in een polis en klaar.

  • LLen

   @Paolo

   Haar punt is dat ze wil dat dit het enige type polis zo moeten zijn die zorgverzekeraars zouden mogen aanbieden. Dat het wettenlijk verboden is om budget polissen e.d. aan te bieden.

   Ik vermoed dat mevrouw dit wil omdat ze bang is dat dit soort zorg(verzekeringen) straks anders alleen nog maar toegankelijk is voor de rijkere onder ons.

   Zoals je zelf aan geeft is DSW een combinatie polis, dat is GEEN restitutie polis dus GEEN volledige vrije zorg keuzen pollis.

  • Pp,m.bruining

   @MvTintelen
   zorgverzekeraars zijn altijd al commercieel geweest. Het gaat om de winst en de verzekerde komt op de tweede plaats. Dit is altijd al zo geweest. Het lage salaris van directie leden moet ook betaald worden nietwaar ? volgens mijn informatie is dat iets meer dan een modaal inkomen

  • AAstrid

   @MvTintelen
   Helemaal mee eens! De burger ziet door de bomen het bos niet meer en alles holt alleen maar achteruit. De burger betaalt, de Roverheid bepaalt…

 • JJ

  Je premie betaal je bewust voor deze verzekering, dan heb je recht op een juiste dekking.
  Nederland is een beetje corrupt aan het worden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.