Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Artikel door: Koen Kuijper - 268 reacties

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Een coronabesmetting zonder symptomen komt veel vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een reeks van nieuwe gepubliceerde onderzoeken.

Dit nieuws schept aan de ene kant hoop dat het coronavirus mogelijk minder dodelijk is dan uit de cijfers blijkt. Aan de andere kant is het ook slechts nieuws, want het is nu veel moeilijker om in te schatten wie wel of niet besmettelijk is.

Het maakt beslissingen om lockdown-maatregelen te versoepelen (of juist weer in te voeren) des te lastiger.

Onderzoeken

In diverse studies die asymptomatische Covid-19-gevallen bekijken, blijkt dat corona zonder symptomen onder 5 tot 80 procent gevallen voorkomt.  

Zorgwijzer stelde een overzicht samen met een aantal van deze onderzoeken:

Dorp Italië

Een belangrijke studie is die van Sergio Romagnani, hoogleraar klinische immunologie aan de Universiteit van Florence. Hij deed onderzoek naar het Italiaanse dorp Vo’Euganeo, 50 km ten westen van Venetië. Het stadje werd midden februari afgesloten van de buitenwereld, waarna het testen van alle inwoners begon. Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was.

Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel ‘een formidabele bron’ van besmetting vertegenwoordigden. Hij schreef daarom een open brief waarin hij pleitte voor het grootschalig te testen en het isoleren van asymptomatische gevallen.

Diamond Princess

Het Diamond Princess cruiseschip werd op 5 februari 2020 in quarantaine geplaatst nadat een voormalig passagier positief werd getest op het coronavirus.

Als gevolg daarvan werd er door onderzoekers een studie opgestart om het aandeel personen zonder symptomen in te schatten. Het zou gaan om passagiers en bemanningsleden die tot 20 februari 2020 aan boord waren.

De resultaten:

 • Van de ruim 3700 mensen aan boord werden er 3063 tests gedaan
 • 634 personen werden positief getest
 • Hiervan waren er 306 symptomatisch en 328 asymptomatisch (zonder symptomen)

Omdat de gerapporteerde asymptomatische gevallen bestaan ​​uit zowel ‘echte’ asymptomatische infecties als gevallen die op het moment van gegevensverzameling nog geen symptomen hadden ontwikkeld, maar later symptomatisch werden, moest er statistische modellering worden toegepast om het daadwerkelijke aandeel gevallen zonder symptomen in te schatten.

Volgens deze analyse zou 17,9 procent van alle geïnfecteerde gevallen geen symptomen van het virus vertonen.

Laboratorium IJsland

In een ander onderzoek van een laboratorium uit IJsland blijkt dat 50 procent van de onderzochte coronagevallen geen symptomen heeft gehad.

Het laboratorium, genaamd deCODE, heeft inmiddels 18.000 inwoners getest op het coronavirus: zo’n 5 procent van de gehele IJslandse bevolking. Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.

Geëvacueerde Japanners

Op 6 februari 2020 werden 565 Japanse staatsburgers geëvacueerd uit Wuhan. Zij werden allen bij aankomst gescreend, getest en onderzocht op het coronavirus en bijkomende klachten.

Wat bleek: van de besmette gevallen zou ruim 30 procent asymptomatisch zijn.  

MERS

Ook bij het MERS-virus werd in eerste instantie gedacht dat bijna niemand asymptomatisch was, maar dit bleek later, aan de hand van studies zo’n 29 procent te zijn. Naarmate er meer duidelijk werd over MERS-CoV en meer gevallen zich voordeden, groeide ook de identificatie van asymptomatische personen.

Coronavirus is verraderlijker

Volgens het hoofd van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, heeft tot 25 procent van de mensen die besmet raakt met corona daarbij geen symptomen. Die conclusie wordt getrokken op basis van tot dusver beschikbare gegevens.

Volgens Stephen Morse, Epidemioloog aan de Columbia University, is het coronavirus daarom veel verraderlijker dan de we dachten. “Er is namelijk een aanzienlijke overdracht door mensen die geen symptomen vertonen”, vertelt hij aan Business Insider.

Ook Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Amerika, schat in dat tussen de 25 en 50 procent van de mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus geen of amper symptomen zullen vertonen, maar de ziekte wel kunnen overdragen aan anderen.

Wat zijn de symptomen van corona?

Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot een longontsteking, meervoudig orgaanfalen en zelfs de dood.

De WHO zocht uit welke verschijnselen het meeste voorkomen onder COVID-19 patiënten:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Naast de symptomen die het WHO heeft onderzocht, rapporteren artsen en onderzoekers bij sommige besmettingen ook andere symptomen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakvermogen
 • Verwardheid en vallen (bij ouderen)

Veel reacties

In een eerder gepubliceerd artikel op Zorgwijzer over corona symptomen zijn inmiddels al meer dan 6.000 reacties achtergelaten van Nederlanders met bovengenoemde klachten.

Mocht je twijfelen of je corona hebt? Dan zijn de reacties uit bovenstaande link zeker even de moeite waard om door te lezen.

268 reacties

 • EE.L. van Leeuwen

  Kan iemand van 70+ met een goede conditie toch de infectie van COVID bij zich dragen zonder dat hij dat merkt? Dus: geen verschijnselen!

 • OOnno Boerwinkel

  Heb nu 3.dagen verkoudheidsymptomen. Straks om 10.10 word ik getest in de Rai….
  Maandag weet ik t…

  • LLinda

   @Onno Boerwinkel en?

 • Jjohn

  ik zie dat de meeste reacties toch echt wel een echte mannengriep behelzen sterkte allemaal.

 • Hhw rademaker

  3 maanden overwinteren in Benidorm.
  app zone 1 poniente strand.
  ik zag dat het strand geruimd werd i.v.b met het corona virus.
  op het moment had ik 2 personen op bezoek uit n.l
  die zijn een week gebleven toen ze thuis kwamen hadden ze beide corona klachten.
  waren na een paar weken hersteld.
  het kon niet uitblijven mijn vrouw altijd zeer vatbaar voor griep kreeg het ook de huisarts gebeld advies bij hoesten en koorts weer bellen.
  dat kwam niet ze wilde niet meer eten alleen drinken en sliep de hele dag wat moest ik doen tot dat ze zij bel de huisarts.
  die kwam diagnose hart ritme storing zuurstof gehalte in het bloed 81 82 direct naar hospitaal Benidorm daar heeft ze 23 dagen gelegen
  infuus en zuurstof ik zat al die tijd in het app mocht alleen boodschappen ophalen bij de dicht in de buurt winkel.
  constant politie zelfs militairen.
  na 23 dagen ontslag uit het ziekenhuis genezen verklaard nog wel 14 dagen thuis blijven maar dat moest al werd dagelijks temp meten contact ziekehuis na 8 dagen bericht weer toestemming om naar buiten te gaan ik moest even boodschappen ophalen ze vroeg mag ik even mee we liepen nog maar net buiten politie ze zagen direct dat wij buitenlanders waren spreken jullie engels.
  ik vertelde dat mijn vrouw net ontslagen was uit het ziekenhuis en dat ik ter ondersteuning met haar buiten liep.
  ze geloofden mij niet ze liep heel goed resultaat een boete van €650
  via de ambassade zijn we gerepatrieerd met 2 taxis naar het vliegveld 1,5 m afstand in het vliegtuig zaten we met mondkapjes op er zaten 26 rolstolgebruikers in totaal 180 man het vliegtuig zat volkomen vol maar goed ik ben 77 jaar en heb geen corona gehad.
  mijn conclusie is dat als er direct medicijnen waren toegediend was mijn vrouw niet in het ziekenhuis terecht gekomen.
  we zijn kort geleden bij de longarts geweest voor een vervolg onderzoek vastgesteld dat ze ook een licht ruisend hart heeft dat het zuurstof gehalte in het bloed nog niet goed is
  vervolg onderzoek komt nog ze is behoorlijk opgeknapt de longontsteking is nog lang niet genezen maar voelt zich verder wel goed.
  goede hoop dat het helemaal weer goed komt.
  ik heb mee gemaakt dat je niet moet wachten en thuis blijven met corona klachten maar direct medicijn moet krijgen omdat de corona op je longen gaat zitten.
  ik ben zeker geen deskundige maar dit is de ondervinding wat met mijn vrouw gebeurd is.

  • WWim

   @hw rademaker
   Er is geen medicijn tegen corona

  • NNoah

   @Wim

   Er zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken, zoek maar op.

 • CCarla Vogelaar

  Ik heb al weken een soort prop in m’n keel en brandend borstkas en tussen m’n schouderbladen. Zijn dit symptomen?

  • LLydia

   @Carla Vogelaar
   Dat heb ik precies net zo, weet je al wat dit is?

  • HHeidi

   @Lydia, dit heb ik weken lang gehad. Kon bijna niet slikken, gevoel alsof mijn keel werd dicht gedrukt, echt héél naar. Nu al ruim 2mnd aan het aanrommelen. Kreeg hart onderzoek, bloed onderzoek, een pufje voor meer lucht, steroïden in de vorm van een neusspray…….Alle onderzoeken zijn prima, men weet niet wat het is. Vervangende huisarts zei dat ik maar fysio moest nemen voor de klachten op de borst en bij mijn schouders aangezien mijn longen oke zijn nav
   bloedonderzoek (onbenul) Nu na al die weken eindelijk weer meer energie. Volgens mij a symptomatisch covid19. Maar testen hoeft niet omdat ik de standaard klachten niet heb.

  • PPaolo

   @Heidi
   Ja dat heb ik ook gehad, ongeveer 2 weken lang. Alsof mijn keel dicht geknepen werd.soms aan linker kant en soms hele keel. En slikproblemen, terwijl eten wel goed ging. Ik ben niet naar de dokter gegaan, maar het scheelde weinig.
   Ik heb het vermoeden dat het door stress komt, een soort indirecte reactie op stress

  • HHerma

   @Paolo

   Precies dit heel vervelend en wou naar de huisarts heb me eerst moeten testen en helaas kwam daar dus positief test uit. Nu nog steeds dat verstikkende gevoel en onzekerheid want wat kun je er tegen doen…

  • BBrenda

   @Heidi musschien herken je jezelf in het syndroom van tietze.

  • KKelly

   @Heidi mijn enige symptoom was “keelpijn” in de vorm van een dichtgeknepen keel en ik ben afgelopen vrijdag positief getest op Corona. Dus waarschijnlijk toch a-symptomatische COVID-19.

  • Ssal

   @Carla Vogelaar
   een brandende borstkas zoals tijgerbalsem op de longen? Ja dat is covid.
   Heb je covid gehad? welke andere symptomen heb je gehad?

 • HHenk

  ik heb al weken last van tintelde vingertoppen en tintelingen in de boven benen.
  (slaperig- dodelijk gevoel ) en voel me slap in de benen met lopen net alsof ik omval.
  ben ermee bij de Huisarts geweest en door 2 testen gedaan te hebben bleek dat ik Corona had gehad en nu de naweeën heb.
  Corona testen waren beide negatief en de antistoffen positief, zonder dat ik symptomen van te voren heb gehad.
  de huisdokter vertelde wel dat de testen niet 100% betrouwbaar zijn.
  Weet iemand misschien hoelang men hier last van zou kunnen houden?

 • AAnoniem

  Een tijdje heel erg moe geweest ging ook. Nu ineens verhoging 37,5 oor, keel en barstende koppijn. Slappe nekspieren vooral. Met vlagen voel ik me beter. Tijd geleden een keer diarree gehad. Maar ook glutenallergie dus moeilijk te peilen of ik nou iets verkeerd gegeten had. Op werk weken geleden iemand positief Corona getest Inmiddels weer beter en aan het werk. Verder geen andere collega’s positief getest. Teamgenootje ook Corona overwonnen en daar heb ik vorige week nog buiten mee samen getraind. zo eng laten testen of niet?! En wat als het nu niet positief is maar over een tijd wel? Is er een maximaal aantal keer dat je mag testen?!

 • OOooh HANS

  Dankzij de coronavirus uitbraak, weer de motivatie gekregen om vollop te gaan trainen. 6dagen in de week 10km rennen. Opdrukken en benen. M’n oude vechters mentaliteit is weer helemaal terug. M’n lichaam is weer gespierd alsof ik weer 20 ben. Ik heb 40graden+ koorts gehad moeite met ademhalen en heel snel moe. En nu ben ik fitter dan fit. Je moet jezelf gewoon een update geven en niet zo klagen. Niemand anders doet het voor je, uiteindelijk doe je het allemaal voor jezelf. Succes allemaal en hou op met dat geklaag!

  • NNATASJA

   @Oooh HANS Like it! Het is wel veel sporten. Mogelijk dat niet iedereen dezelfde energie level heeft, maar toch een methode om jezelf uit de sleur te halen.

 • AAly

  Ik heb al n hele week,heel veel pijn in mijn nek,en schouders! En hele pijnlijke benen,verder geen verkoudheidsklachten,moet ik mij zorgen maken?

 • SSebastiaan

  Al iemand iets meer gehoord over de vaccinaties voor covid-19 ? (SARS) de uitgebreide versie zeg maar,
  we horen van de RIVM nooit hoe het nou is gegaan met de vrijwilligers des tijds die geënt zijn .
  iedereen krijgt het zolang er geen vaccinatie gevonden word snel ,,
  symptomen of geen symptomen !
  ik maak mij meer drukker om zoiets om levens te redden .
  en dat het algemene corona testen niet gelijk ingevoerd worden , is gewoon omdat er dan paniek komt als we massaal de uitslagen gaan krijgen landelijk );
  het beste is normaal leven zoals je het altijd al deed .maar dan met wat meer afstand van elkaar .

  • SSander

   @Sebastiaan
   Er zijn helemaal geen vrijwilligers ingeënt, want er is nog geen vaccin ontwikkeld. Het ontwikkelen van een goed, veilig en getest vaccin, zonder (gevaarlijke) bijwerkingen kost 15 – 20 jaar.

   Men is al 10 jaar bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen malaria en dat is ook nog steeds niet succesvol afgerond. Dat de overheid zegt, dat er aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar, een vaccin tegen Covid-19 is, is totale onzin.

 • RRebecca

  Als ik het dan al heb ben ik vermoedelijk een van het percentage dat geen klachten vertoond.

  Zins 4 weken enkel een droge neus.
  Niet snotterig en zeker ook niet verstopt.

  Dus we gaan maar door in het dagelijkse leven.

  Voor ieder die er wel wat … dan wel heel veel last van heeft : heel veel beterschap en hou vol.

 • JJamie

  Per toeval getest.. bleek positief, zonder klachten. 2 dagen een verstopte neus gehad dit waaide snel weer over, toch een positieve kweek. Pas op voor alle symptomen, hoe klein dan ook.

  • IIlona

   @Jamie
   Moet u wel nu in quarantaine?

 • BBas

  140km gefiets.., 9 mei naar 300meter kapot, 11 mei droge keel…adem voelt als koude lucht… 12 mei brand in borstkas..voel me oké en geen koorts.
  En sinds 15mei loop ik als oud ventje, SLAPPE BENEN…PAP…. 56jr (nooit eerder fysieke of mentale trubbels ervaren)
  Eerder ik bang voor mijn hart, was ook eerder blij met 2 erkende corona symptomen (keel en brand borstkas)
  Corona overleef ik wel.., maar “”corona”” heeft vreemde bijverschijnselen ..
  Hoelang gaat dt duren?
  Beterschap iedereen

 • MMart

  Goedemorgen..ik heb zomaar zere spieren en echt rug klachten ..ik ben wat kortademig. En heb ineens een hele depressie .zomaar heel zwaarmoedig en nergens zin in…ook vreselijk moe .niet vooruit kunnen branden kort lontje.. ik wil alleen maar slapen.geen hoest geen koorts geen neus verkouden ja wat hooi koorts klachten ..ogen en beetje neus loop.en ogen wat licht branden.. maar ik voel me niet oke

  • JJohanna

   @Mart,
   Ik zie in je verhaal dat je ook hooikoorts hebt, daar kan je ook heel moe van worden want het activeert blijkbaar het inmuun-systeem, had ik gelezen.
   Ik twijfel zelf ook tussen hooikoorts en misschien corona, gisteren was ik ook niet vooruit te branden, terwijl ik een goede conditie heb, en zomaar spierpijn.
   Wel heb ik buiten waterige ogen buiten, als het waait en ‘s avonds een verstopte neus sedert een week. Vanmorgen wat licht slijm ophoesten en nu wat steekjes in de borst.
   Nog steeds denk ik aan hooikoorts, maar we zullen het zien.
   groet
   Johanna

  • NNatasja

   @Johanna je hebt je inmiddels wel laten testen hoop ik? Ook m.b.t veiligheid anderen.

  • GGeert

   @Mart

   andere dingen die je niet meer dan genoeg is voor de zekerheid van het weekend

 • AAb

  Rond 20 april de eerste klachten. De meest opvallende. waren koude rillingen, koorts tussen 38-40 C, vermoeidheid en volledig reukverlies. Geen verkoudheid of keelpijn gehad, wel licht hoesten. Op 2 mei positief getest op Corona. Nu een maand later redelijk hersteld. Echter de vermoeidheid blijft aanwezig. Heb nog steeds veel slaap nodig om de andere dag goed te kunnen functioneren. Werk inmiddels weer volledig en sport weer binnen mijn mogelijkheden. Her heeft echt tijd nodig maar gaat zeker lukken. Voor jezelf doseren is erg belangrijk. Beterschap allemaal.

 • PPierre

  Vanaf begin maart, pijn in schouders en nek. Vermoeidheid en (licht) branderige ogen. Ook irritante (niet zware) keelpijn.
  Ook lichte hoofdpijn.
  Dit gaat afwisselend, maar komt iedere keer terug.
  Slaap voldoende.
  Geen neusverkoudheid, geen koorts,
  geen slijm.
  Toch maar eens test gaan doen?

  • Rrolien

   @Pierre zou ik wel laten doen ja sterkte!

 • IIngrid

  Vanaf 4 mei geen smaak en geur meer.
  Last van hooikoorts wat weer een bijholte ontsteking heeft veroorzaakt maar dit heb ik jaarlijks.
  Geen dichte neus, geen verhoging.
  Huisarts gebeld en van alles en nog wat gekregen. Als het over 1,5 week niet over is bellen.
  Hoor dat geur- en smaakverlies een symptoom kunnen zijn.

  • Rrolien

   @Ingrid klopt testen.

 • GGerda

  Rond 12 maart begon ik met een kriebelhoest en 1,5 week later pijn op de longen en enorme keelpijn. Hoesten werd met slijm en dit heb ik ook steeds opgehoest onder de douche om te proberen dat het vrij bleef en niet zou gaan ontsteken. Veel gestoomd en snoepjes geslikt voor de pijn in de keel. Thee proefde ik niet meer, dus licht smaak en reukverlies. En vooral ook moe. Geen koorts, misschien heel licht verhoging.Wel heb ik geprobeerd om wat te blijven wandelen buiten en zelfs wat gejogd. Geen huisarts gebeld, omdat ik geen benauwdheid had. Dit heeft bijna 3 weken geduurd en ik voelde me weer goed.

  Maar sinds gisteren helaas weer intens moe op de bank, pijn in mijn lijf alsof je griep hebt en ik hoest 3 a 4 nu… Gaat het zich weer herhalen?

  • BBrigit

   @Gerda
   Zou kunnen, bij ons ook telkens
   Maar wie weet bij jou niet
   Heb jij teljens van hooikoorts bijholte ontsteking?
   Hoe kwam je daar vanaf?
   Groet
   Brigit

  • MMonica

   @Gerda hoe gaat het nu met je Gerda?

  • TTurkstyle

   @Gerda
   Hallo ??

  • Rrolien

   @Gerda testen!

  • Rrolien

   @Gerda ,testen

  • Rrolien

   @Gerda testen kan toch geen kwaad?.

 • VVosrenard

  Hallo,
  Een mand geleden allerlei corona symptomen begonnen, in lichte vorm. Nu sinds vorige week heb ik last van een plaquerig slijm in de keel en vaak gappen en zuchten als ik niet kan normaal ademen. Geen koorts .Herkent iemand deze klachten? Hebben deze klachten te maken met coronavirus?
  Alvast bedankt en beterschap voor iedereen.

  • NNausje

   @Vosrenard
   Ik heb precies wat jij zegt. Die gapen en diep ademen duren dan ern dag of 1,5 eens per week nu. Ik weet het niet.
   Kan me makkelijk laten testen, maar wacht het nog even af. Dacht zelfs eerst aan hyperventilatie, herken jij hetzelfde?

  • Rrolien

   @Nausje jaha testen!

 • LLydia versnel

  Hallo,ik heb nu haast 3 weken keelpijn met korte tussenpozen van weinig soms n dag dus meer dan de andere dag.mijn zus lag maanden terug in het Beatrix zh toen kort erna n mvr werd bemerkt met corona .de pijn zit aan de zijkanten van mijn hals .Ik ben niet kortademig. Maar door stres soms .zo heb ik pas van mijn zus gehoord .eerder wilde ze dat niet zeggen .dat ze toen n milde vorm had vanaf dat zij uit dat zh is kom ik geregeld bij haar .kan dit alles n nasleep zijn en had of heb ik nu de milde vorm?

  • RRene

   @Lydia versnel
   Ik herken het rustig blijven en je niet gek maken

 • FFlora

  Hier al eens eerder gereageerd. Mijn vriend zit nu inmiddels in week 6…afgelopen zondag leek het opeens veel beter te gaan: geen diarree meer, meer lucht in de longen, meer energie..maar een dag later weer hetzelfde liedje…weer hoesten, minder lucht, diarree, slap, dood en doodmoe…hij wordt er moedeloos van. het lijkt alsof het nooit over gaat. Natuurlijk gaat het beter dan 6 weken terug toen hij alleen in bed kon liggen. Maar die vermoeidheid en andere klachten slopen je…en wat meot je doen? Bloedonderzoek vd zekerheid? Ontlastingstest? Of gewoon uitzingen en hopen op een betere tijd waarin hij weer kan werken…sterkte allemaal!

  • RRoel

   @Flora er is geen remedie tegen het virus dan alleen uitzieken. Het kan inderdaad lang duren en de ziekteverschijnselen verschillen van dag tot dag. Ik zou je adviseren een kort lijntje te houden met de huisarts en daar advies te vragen. Houdt goed de benauwdheidsklachten en de ademhalingsfrequentie in de gaten. 9-14 ademhalingsteugen per minuut is normaal. Wanneer dit boven de 30 komt moet je sowieso de huisarts bellen.

  • FFlora

   @Roel
   Dank je wel!!!

  • Rrolien

   @Roel testen!

 • AAnke

  Steeds in de namiddag rillerig, koude handen en hoofdpijn.
  Wat kan dat zijn?
  Heb dat nu twee weken.

  • KKB

   @Anke
   Ik heb exact hetzelfde, maar ook 6 weken keelontsteking en slijmerige hoest gehad en erg moe en slechte concentratie.

  • MMarjan

   @Anke
   Ben je getest ?

   Gr Marjan

 • RRonny

  Ik heb al weken aan een kant keel pijn spier pijnen maar geen koorts wel 37.6 een dag 38 zouw dit het kunnen zijn

 • MMonique

  Hoe besmetten de asymptomatische patiënten anderen? Een partner begrijp ik. Maar wanneer je niet hoest en niet verkouden bent, hoe dan?

  • LLies

   @Monique het lijkt me als volgt te gaan:gewoon door het uitademen komen er al virusdeeltjes vrij. Als je dan te dicht in de buurt staat kun je door dezelfde lucht in te ademen besmet raken. Denk aan samen zingen in een gesloten ruimte
   of een gezellige babbel…Máár ik ben geen arts.

 • KKarin

  …waarom denkt u dat u Corona kan hebben gehad? Ook ik heb vreemde klachten gehad die niet in het rijtje voorkomen van de omschrijving van het RIVM. Ik heb geen koorts gehad. Maar nadat ik 13 maart een loopneus kreeg (ik was helemaal niet ziek) kreeg ik vlak erna pijn in mijn bronchiën. Twee weken stekende pijn gevoeld tussen hals en longen. Ook tussen mijn schouder bladen. Helaas wordt in al die enquêtes niet naar andere verschijnselen gevraagd dan hun standaard rijtje. Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben… Met een normale verkoudheid heb ik deze klachten niet en ik heb nog nooit de griep gehad volgens mij..

  • JJannie

   @Karin
   13% van de Corona-zieken hebben geen koorts.

  • DDeborah

   @Karin
   Hoi Karin..
   Bij mij precies hetzelfde. Ik ben bekend met astmatische bronchitis en hooikoorts. Deze 2 vallen vaak wel samen.
   Maar heb dit ook nog niet eerder gevoeld.
   Dus ga je denken is dit nu toch gewoon een hooikoorts klacht of niet?
   Na gebruik van een puffer ging het wel iets beter. Ik heb zeker 4 weken last gehad van pijn op mijn borst en achter bij mijn longen.
   Toch raar dat ze niet alle verschijnselen onderzoeken….

  • AAstrid

   @Deborah jouw klachten herken ik, waren en zijn nog steeds bij mij exact hetzelfde, nu al de 3e week. Je kunt je vanaf 1 juni gratis laten testen als je klachten hebt. Ik ben van plan dat te doen…

  • CColeta Verhoeven Velderman

   @Karin
   Ga wel naar de dokter dit kan ook naar andere ziektes wijzen
   Die niets met Corona te maken hebben.
   We worden zo geabsorbeerd hierdoor ,dat we andere mogelijkheden
   vergeten

 • KKarin

  Ik lees met verbazing al deze reacties. Ik doe met allerlei enquêtes rondom Corona mee, in de hoop een vraag te krijgen: wé

 • GGerda

  Ik heb ook een tijdje vage klachten, soms hoesten benauwd af en toe verkouden en koorts. Sommigen mensen weten alles beter, dat merk ik wel, je kunt dan bv geen corona hebben.

 • PPatricia Noordzij

  Op 27 maart begint mijn verhaal. Kleine pijnlijke prikjes op mijn rug die steeds heftiger worden.Spierpijn en héél moe. Dus naar het luchtwegen spreekuur geweest. Waarbij de longarts concludeerde covid19. Ik was toen nog niet getest. Daarna volgde veel spierpijn koorts van een paar weken..tot ik op 2 april mijn bed niet meer uit kon komen..Huisarts bij ons thuis geweest. En er volgde meteen een ziekenhuisopname..geel in het gelaat en extreme moeheid. Test gehad in het ziekenhuis. En die was fout negatief. Een nacht gebleven want zuurstof saturatie was niet helemaal okay. Daarna weer naar huis..waar weer weken volgde van koorts spierpijn..en buikpijn soms en misselijk..hoofdpijn is er bij gekomen..bloed geprikt. Leverwaarden te hoog…nu over 2 weken weer prikken. Huisarts zegt dat ik waarschijnlijk covid19 heb gehad..maar word er wanhopig van..koorts en moeheid blijven..soms een paar goede dagen..zit nu in week 7..niemand kan vertellen hoe lang dit gaat duren. Maar voel me gesterkt door de verhalen die ik hier lees. Waarom? Omdat ik dan weet dat ik niet de enige ben.

  • KKB

   @Patricia Noordzij
   bedenk dat 20% ! (1 op de 5) van de uitslagen een foutieve uitslag geeft, zelf bevestigd door de GGD.

  • AAnneke

   @Patricia Noordzij
   Ik wens je heel veel sterkte toe

  • IIlona Van kan

   @Patricia Noordzij

   Hoi dit heeft mijn buurvrouw na een half jaar ook nog steeds. Ook de koorts. Kan nog steeds niet veel. Je bent zekers niet de enige. Beterschap

 • RRijna

  mijn man is zojuist gebeld door de arts na aanleiding van een vrijblijvende corona test die behoorde tot de medische keuring.
  mijn man heeft 3 maanden geleden corona gehad maar geen klachten .

 • JJolanda

  Een week of 9 alleen neus verkouden geweest, geen andere symptonen, geen koorts, geen vermoeidheid, niet niezen of hoesten.
  Maar 4 weken geleden opeens op 2 tenen een verdikking met rode kleur en op beide tenen een blaar. Nu las ik gisteren op NRC dat het nog niet als erkend symptoon van corona is, maar volgens spaans onderzoek wel bij 1 op de 5 patienten voorkwam. Zojuist huisarts hierover gebeld. Ik was de tweede die hier melding van maakte. Op hun verzoek ook RIVM corona informatie nummer gebeld en daar kreeg niet het gevoel dat ik serieus werd genomen.

  Ik maak mij zelf geen zorgen en nogmaals helemaal geen klachten, maar het verschijnsel van de tenen is opvallend geweest.

  • LLinda

   @Jolanda

   Hoi Jolanda, ik zelf zit nu 5 weken thuis met echt corona verschijnselen maar mijn vriend heeft sinds een 2 a 3 weken net achtige vlekken op zijn benen! Verder ook een soortachtig loopneusje maar geen verkoudheidsklachten! Hij heeft hierover contact gezocht net huisarts en GGD.. in eerste instantie zei de huisarts dat het totaal niet relateerd kon zijn net corona om vervolgens bijna een week later op te bellen met het bericht dat het mogelijk wel verbonden kon zijn!! Ik las via Amerikaanse studies van dermatologen dat dit soort huidklachten wel degelijk nu bij corona betrekken omdat men daar mensen heeft getest met enkel dit soort symptomen en zijn positief bevonden! Wat waar is.. wie zal het weten? Misschien was je al tot deze info gekomen maar denk kan geen kwaad om je erover te informeren. Niet om je bang te maken.

 • EEllen

  Met welke test is vastgesteld dat men wel Corona heeft gehad, maar geen symptomen? De testuitslag kan toch ook vals positief zijn?

  • AArno

   @Ellen
   Volgens mij test men in bloed. Anti lichamen. Een bloedtest.

   Testen worden dubbel uitgevoerd door minstens twee labs.

 • NNicky

  Heb zelf ook vage klachten gehad eerst werd ik wakker met steken in mijn hart daarna steken in mijn hele lijf toen tussen de schouderbladen pijn daarna in mijn rechter lies 2 bultjes voelen aan als opgezette klieren en plaatselijke hoofdpijn en al die tijd doodmoe naar de avond toe het ergst en ook 2 dagen opgezette benen voelde aan als vochtbenen met dikke enkels na aspirine slikken ging dit over en nu moe en droge mond en al de tijd niet hoeven hoesten of koorts ……

 • VVero

  14 dagen Geleden begonnen met keelpijn en branderig gevoel luchtpijp en uitstralende pijn naar de oren. Na 5 dagen huisarts gebeld en heb amoxilline gekregen. Na 7 dagen ging het goed en was weg. Na 4 dagen alweer last van een loopneus. Al die tijd wel geen koorts gehad. Maar ja je vraagt je toch af wat het is.

  • LLambert

   @Vero
   hi,
   15 maart rillerig, koorts tot 38.7, droge hoest, hoofdpijn
   15 april pas antibiotica gekregen. Na 10 dagen verlichting 3 a 4 dagen. Daarna weer hetzelfde maar zonder koorts. Wel met enorme duizeligheid en hoofdpijn die maar blijft duren! Langzaam komt ook de loopneus terug en het gebrek aan energie. Mijn stem klinkt als schuurpapier! Bestaat chronische corona? Na meer dan 50 dagen blijf ik me ziek voelen en tot weinig in staat

  • JJannie

   @Lambert Als het Corona is helpt antibiotica niet, want die werkt alleen bij een bacterie, niet bij een virus. Kenmerkend van Corona is wel dat het steeds weer op kan laaien.

 • Kkees

  Bos wandeling en plots zuurstof / lucht tekort. Gestopt met lopen. Thuis gekomen gaan hoesten. Dat werd heel er erg om met ontzettend veel moeite dikke slijm uit het onderste wat vast zat los te maken in mijn longen en in zware etappes naar boven te halen.
  Uren aan en stuk door.
  Dagen vol gehouden. Mijn gedachten zijn dat ik hierdoor beter ben geworden. Ademhaling is nu goed . Heb ik zelf anti stoffen gekweekt ? Dat bestaat toch ook. Wel wat moe geweest.

 • VVerle monique

  Ik voel me moe en zou een ganse dag slapen.
  Hoofdpijn en keelpijn.
  Het is of mijn lichaam me niet meer kan dragen.
  kan ik coroma hebben?

 • RRobert

  Op 9 maart voelde ik de eerste lichte steek in mijn longen. Sinds die datum heb ik gemerkt dat er een cyclus in zit van ongeveer een week waarbij het begint met steken in de longen, 2 dagen. Daarna een brandend gevoel in de longen, 2 dagen. Gevolgd door een dag met onrust/tinteling in mijn ledematen, verhoogde hartslag, vermoeidheid. Daarna gaat het 2 dagen beter waarna de cyclus weer opnieuw begint. Ik heb afgelopen week een saturatiemeter gekocht. Saturatie van 95 is niet optimaal maar het kan nog. Als het onder de 90 komt dan bel ik de huisarts.
  Bij een eerder telefonisch consult met de HA heb ik Alvesco gekregen. Dat is een ontstekingsremmend pufje. Na wat googelen zag ik dat er in Japan onderzoek wordt gedaan naar Alvesco bij Covid omdat er aanwijzingen zijn dat het gunstig werkt. Ik merk dat het ophoesten van dik slijm minder is geworden na 2 weken Alvesco. Sinds vorige week houd ik dagelijks een log bij met metingen:
  * Omschrijving klachten
  * Temperatuur
  * Saturatie
  * Ademfrequentie
  * Hartslag
  * Bloeddruk
  * Gewicht
  * Uren slaap
  * Stress level (meting via sporthorloge)
  Het geeft mij inzicht in het verloop en mogelijk kan ik het delen met de HA mocht dat een keer nodig zijn.

  • EEric

   @Robert

   Beste,

   Werkt dat pufje goed?
   Heb zelf ook een pufje , ventolin en flixotide.
   Heb je zelf ook last van andere lichaamsgeur toevallig?
   Gr eric

 • SSonja

  Ik ben sinds 26 Maart ziek ik had symptomen van de virus ,ik moest van de huisarts binnen blijven 14 dagen op de 17 de dag ben ik getest was negatief.
  Ik ben een beetje opgeknapt ene moment gaat beter dan de andere moment .
  Mij eetlust ging weg op het laast .
  Ik kan nog steeds niet eten opgeblazen
  Sinds zaterdag weer droge mond
  Ik kan nog steeds niet goed eten afgevallen ik moet heel klein beetje eten anders lijkt het dat mij eten boven komt .
  Ik vraag me af hoe lang gaat dit duren langzaam wordt je zat , slapen gaat moeilijk denk ook angst .wie heeft dit ook gehad ? Ik vraag me af worden wij wel beter of niet , Wanneer weer normaal leven oppakken ?

 • Ddexje070

  lees idd veel over dat iedereen zich beroerd voelt en shit dat er geen testen zijn ik ken het
  voel me al weken hondsberoerd en toevallig vandaag huisarts aan de lijn gehad en enige wat die zei ja miss heb je het gehad en is dit de nasleep .
  Wat heb je daar nou aan we willen toch zekerheid
  je wordt er zelf ook gestoord van de enige dag voel je je beter de andere dag ben je zo lamlendig als wat,hoestje soms een kriebeltje daar en warmtevlagen ik heb ze allemaal wel maar kan er niets mee

  • FFenna Gijswijt

   @dexje070
   Ik ben aal sinds 9 maart bezig. Heb dus ook van die warmte vlagen. Voelt soms ook echt warm in mijn rechterkant van mijn hoofd, bij mijn oor en halsklier. Hoestje weg en dan ineens weer erger terug. Ik ben dus al ruim 6 weken bezig en voel mij erg moe, vreemd en gewoon niet goed. Begin zelfs al aan andere dingen te denken maar wil gewoon weten wat het is. Jij ook dat branderige, warme gevoel in longen, oren en neus?

   Ik hoor het graag van je.

  • KKB

   @dexje070

   herkenbaar!

   en ja ik zou ook willen testen!

  • Ssal

   @dexje070

   Je kon toen je T8 en T4 laten controleren. Of anders gezegd je witte bloedlichaampjes.
   Ik weet niet of het nu nog kan bij u om de sporen na te gaan.

 • HHennie van Tillo

  Hoi ik heb ook al zo’n week of 9 rare keelpijn,branderig af en toe droge hoest,’savonds is het ergst opgezeten en pijnlijke klieren.Eerst maagzuurremmers gehad(arts dacht dat het door mijn maag kwam omdat ik een gevoelige maag heb, toen antibioticakuur 7 dagen,niets helpt.Ja konden ze maar testen ik snap er niks van,is het mischien de prijs van zo’n test schijnt 200 euro te kosten.Je wilt er vanaf en je weet niet waar je aan toe bent,vaak ook best wel een beetje beangstigend vanwege die Corona. Groetjes Hennie

  • GGijs ‘t Hart

   @Hennie van Tillo

   hoop dat je klachten over zijn. Maar we zijn op zoek naar jou ivm een geplande reunie.
   Als je wilt reageer naar mijn mailadres.
   Gijs ‘t Hart Pernis

 • FFanny

  Hoi 7 weken geleden had ik ook zeer kou . Maak wel geen koorts .Benauwd zou mild besmet zyn dat dokter had gezegt. Gisteren plots wee kei veel pyn brandetig gevoel. Over men rug nek en armen. Voelde dus echt weer niet goed aan . Nu nog altyd stekend gevoel in men rug nek en
  en raar gevoel aan men hersenen. vraag me ook af hoellang blyft dat eigenlyk in uw lyf.

 • PPetronella

  Begin februari ben ik verkouden geweest, met wat verhoging, hoesten en niezen. Iets wat vrij ongebruikelijk is voor mij want ik ben zelden verkouden en zeker niet met verhoging.
  Het was ook snel weer over, na een paar dagen leek het even de kop op te steken maar na 2 dagen was het weer weg, op een ding na…een kuchje…dat is gebleven, geen hoestbuien, niet iedere dag en zeker niet de hele dag, meer in de avond. Maar dat duurt dus al drie maanden, soms is het een dag of 3 weg en dan begint het weer. En ik ken nog iemand van mijn werk die kort na mij verkouden werd, wel met flink koorts en benauwdheid die ook snel herstelde maar ook dat hoestje heeft. En mensen die al sinds eind vorig jaar een droge hoest hebben.
  En dan vraag je je af, was dit corona, en zo ja ben ik dan al 3 maanden besmettelijk voor anderen? Mijn partner en volwassen kinderen hebben nergens last van gehad en ook de mensen niet met wie ik nog veel contact heb gehad tijdens die 1e week dat ik dus wel verkouden was.
  Ik ga er niet mee naar een huisarts want met hoest ben je gelijk corona-verdacht en kom je dus op een spreekuur speciaal voor corona-verdenkingen en als ik het niet heb zou ik het daar dus zomaar op kunnen lopen. Dus dat ga ik echt niet doen.

  • CCarlo

   @Petronella ik heb hetzelfde probleem. Kuchje gaat maar niet weg. Long voelt als een blauwe plek. Heb nu weegbree pillen besteld bij vitamine online. Blijkt goed voor de longen te zijn en immuunsysteem. Kreeg die tip van iemand die veel verstand van natuurlijke geneesproducten had.

  • JJannie

   @Petronella
   Ze waarschuwen continu om niet naar de huisarts te gaan met dergelijke klachten, want als jij corona hebt dan kun je anderen in de wachtkamer en het personeel/arts ook aansteken. Je kunt hooguit de arts bellen, maar die kan toch niets doen want er is nog geen medicijn voor. De arts zal je waarschijnlijk vertellen dat je gewoon moet uitzieken en jezelf moet afzonderen van anderen en dat je weer mag bellen als je het heel benauwd krijgt.

  • JJannie

   @Petronella Ben ik nog even weer … Had je laatste zin niet goed gelezen, sorry! Nee idd, vind het ook zeer verstandig om niet naar dat speciale spreekuur te gaan, want er is toch (nog) niets tegen te doen als het Corona is. Probeer anders eens de vochtigheidsgraad in je huis te verhogen, het virus houdt ‘zeer misschien’ niet van vocht. Het heeft een stel die ik ken ‘misschien’ goed geholpen, maar baat het niet, schaden zal het ook niet doen. Of boven bak met heet water met handdoek over je hoofd. Weet niet of het goed is voor je longen om iets in dat water te doen, misschien dat dat wel schaadt bij beschadigde longen.

  • TTine

   @Jannie stomen zonder toevoegingen.

  • EErica

   @Petronella
   Ik heb half maart ook klachten gehad, koorts, wat kort van adem en verkouden. Heb nu nog steeds een kriebelhoestje, de ene dag wat erger dan de andere. Soms is het even weg en dan komt het weer. En nog steeds af en toe zit mijn neus dicht. Ik vraag mij ook af of dit corona geweest is. Ik vind het wel gek dat de kriebelhoest blijft.

 • EEls

  Je leest van alles, en steeds weer iets anders en dat is zeer verwarrend. iedere keer komt er wel iets bij wat ook met corona te maken heeft en dat maakt het soms ongeloofwaardig.Trombose zou nu ook een gevolg zijn van corona en mensen op de ic overlijden daar soms aan. Maar een trombose is iets wat sowieso vaak voorkomt als je langdurig stil ligt of zit, zelfs als je je been gebroken hebt moet je al bloedverdunners gebruiken. Dus hoe komen ze erbij dat het nu ineens met corona te maken heeft?
  Wat ik me ook afvraag is de griepspuit die vorig jaar voor het eerst bestond uit 4 verschillende griepvirussen tegelijk die je dus in een keer ingespoten krijgt. Dat lijkt me dus ook niet gezond want je afweersysteem moet hier dus antistoffen voor aanmaken maar nu ineens wel voor 4 virussen tegelijk en soms vraag ik me weleens af of dat er niet ook mee te maken heeft. Ik hoop dat ze dat ook onderzoeken. Ik en mijn partner willen geen griepspuit ook al krijgen we ieder jaar een uitnodiging. We hebben nog nooit griep gehad. We kennen wel mensen die na een eerste griepspuit een jaar lang kwakkelden met steeds weer luchtweg-infecties die ze daarvoor nooit hadden.
  Van corona zeggen ze dat het afweersysteem in de war raakt en gezonde cellen aanvalt, vandaar de longontstekingen. En dan ga ik toch denken……Ik hoop ook op een goed en eerlijk onderzoek van instanties die geen financiële voordelen hebben van al die vaccinaties.

  • JJannie

   @Els Het is een nieuwe ziekte waarvan ze nog niets over wisten, maar waarover steeds meer ontdekt wordt. Daarom komen er steeds meer verschijnselen bij. Zo zou het virus het bloed kunnen laten klonten waardoor je een bloedprop (trombose) krijgt in je aderen. Wat is daar ongelofelijk aan? Het is niet zo dat elke trombose door Corona komt, er kunnen zoveel oorzaken zijn die zorgen voor verstoppingen in de bloedvaten. Niet zo snel in complotten denken, ze proberen je echt niet op te lichten, waarom zouden ze? En wat die griepspuiten betreft …. Jaarlijks wordt er gekeken welke griepvirussen rondwaren en verleden jaar zullen dat er 4 (verschillende soorten) zijn geweest, dus is het logisch dat ze een vaccin maken tegen die 4 toch? Als ze je maar voor 1 virus vaccineren heb je nog steeds een grote kans dat je ziek wordt van een van die andere 3.

 • AAnja

  Hallo, ik heb sinds 5 weken last van een zware slijmhoest en sinds een week last van heesheid. Ik ben astmatische, daarvoor heb ik ook medicijnen. Sinds gisteren werd ik opeens kortademig en tot mijn schrik had ik een temp van 38,4. Toen toch maar de huisarts gebeld, statutaire was goed en ook de koorts was weg. Heb nu prednison en een antibioticakuur gehad. Vandaag gaat het wat beter. Mijn vraag is nu, kunnen medicijnen eventuele onderliggende kwalen maskeren, zoals corona?

 • WWalter

  Ik had een dikke maand geleden lichte symptomen van corona maar ben niet getest maar nu meer dan een maand later heb ik al een tijd geen symotomen meer maar ben ivm mijn werk nu wel getest en blijk positief te zijn hoelang kan het virus in u lichaam blijven en ben je besmettelijk

  • JJannie

   @Walter
   Er wordt in Nederland gezegd dat je 24 uur nadat je klachtenvrij bent niet meer besmettelijk zou zijn. Heb een Engels flog-stel gevolgd in een ziekenhuis in Japan die 1 dag ziek waren en daarna zich weer prima voelden … toch moesten ze nog een dikke maand in het ziekenhuis blijven omdat ze besmettelijk zouden zijn. Dus wie heeft gelijk…?

 • AAmber

  Hii,

  Ik ben hypochonder en dus erg angstig. Het begon 3 weken geleden met een nare hoofdpijn en 38,2 graden koorts. Dit werd iets minder maar kwam met vlagen terug. Nu heb ik sinds 3 dagen een heftige keelpijn, weer die nare hoofdpijn, 38,3 graden koorts en een pijnlijk gevoel in mijn hele lichaam, vooral mijn armen en benen. Ik ben verder niet benauwd en hoest niet. Wel heb ik veel slijm in mijn keel. Zou dit corona kunnen zijn? Het lezen op internet maakt mij alleen maar banger

  • LLieke

   @Amber

   Ik ben geen arts natuurlijk maar ik wil je mijn verhaal even meegeven.
   Ik ben reeds 6 weken “onderweg”. Eerst een 10 dagen wat vage symptomen; keelpijn, benauwdheid met vlagen. Dan een aantal dagen niks en nadien meer last: rillingen, heel erg moe, benauwd, keelpijn, steken in mijn borst. Dit heeft een tweetal weken geduurd en ging in golfbewegingen waarbij het soms beter ging en soms erger werd. Daarna ging het geleidelijk aan beter, werd de vermoeidheid iets minder. Nu ben ik reeds 6 weken vanaf het begin van de symptomen. Mijn huisarts maakt zich sterk dat hij bij 20% van de patiënten een dergerlijk verloop ziet, maar ook dat indien het een “ernstig verloop” wordt dit binnen de eerste 6 dagen gebeurt. Nadien ziet hij mensen die een aantal dagen geen symptomen of weinig hebben en dan weer een aantal dagen met symptomen en dat dit tot ongeveer 6 tot 8 weken kan duren. In uitzondering tot 3 maanden.

 • CChristel Hartkamp

  Wij waren in Oostenrijk. Ik kreeg beetje keelpijn op zondagavond. Dat ging over. Week erna op terugreis had ik bij ademhalen pijn op mijn borst onderin mij longen. Dat ging over. Daarna had ik ruim 1,5 week last van droog kuchje. Dat verminderde totdat ik 4 weken na de keelpijn een dag koorts had . Echt koorts, rond de 39. Daarna verdween alles. Kan dit corona geweest zijn? We zaten niet in het gebied waar die outbreak was in oostenrijk en niemand uit ons gezin heeft ergens last van gehad.

  • JJannie

   @Christel Hartkamp
   Yep, dat zijn duidelijk tekenen van Corona.

 • YYvo

  Terug van wintersport in Oostenrijk, Eind februari lichte klachten gehad, daarna heel veel gehoest geen koorts en nu 8 weken later nog steeds geen normale energie, en bij iets meer inspanning val ik steeds terug in de vermoeidheid. Het duurt toch veel te lang en ik wordt met de dag onzekerder. Wat houd ik hier van over?

 • Kkees

  konden ze maar voorspellen adhv kenmerken van je immuunsysteem, of bloedmonster, of je waarschijnlijk milde symptomen krijgt, of heftige.
  Veel patienten zijn schijnbaar dik en kaal, heb ik gelezen.
  Maar ook kerngezonde sporters zijn erg ziek geworden?
  Vrouwen worden nog wat beschermd door oestrogene hormonen.
  Het enige wat je kunt doen om de kans op milde of geen klachten te vergroten, is heel gezond te leven, veel te bewegen. Natuurlijk geen alcohol, niet roken, afvallen tot een normaal gewicht in rustig tempo, etc.
  Misschien dat zink-vit c nog iets helpt? extra vit. D?
  Hou je van wandelen, zowiezo veel beter dan fietsen, wandel dan in hoog tempo en lang, bv 5 a 10 km per dag.

 • FFenna Gijswijt

  ik snap ook niet waarom mensen met klachten, die niet benauwd zijn, niet worden getest. Ik ben zelf op 9 maart ziek geworden. Niet heel erg maar 1 dag koorts en daarna 7 dagen verhoging. (ik heb echt zelden koorts of verhoging), met de daarbij behorende klachten zoals beetje hoesten, keelpijn (die had ik overigens al weken daarvoor!) en erg moe. Na die 1,5 week bleef ik erg moe en kreeg ik een branderig, koud gevoel in mijn neus, keel en oren, rond de nek klieren. Een erg vervelend gevoel wat je niet kan thuisbrengen. Soms echt zo branderig en warm (lees heet!) gevoel bij mijn oren en klieren. Naar de dokter geweest want ik dacht aan een oor ontsteking. niets te zien. Dit gevoel heb ik nu al 4 weken en komt en gaat. Ook het hoesten en moeheid gaat nog maar niet weg. Ik ben inmiddels 5, bijna 6 weken verder en de dokter neemt het niet serieus. Misschien heb ik het gehad en is dit een nasleep? dan wil de wetenschap dat toch ook weten? Lijkt mij?? Er zijn blijkbaar heel veel mensen die dit hebben en zo lang bezig zijn. Al die mensen denken misschien beter te zijn maar wellicht nog wel besmettelijk? Waarom wordt hier niet naar gekeken. En daarbij hebben ze het steeds over 3% van de bevolking die inmiddels immuun zou moeten zijn maar dit aantal is natuurlijk vele, vele maten groter. Omdat al die mensen met klachten niet getest worden. Mijn idee voor het beste resultaat en screening is testen, testen en nog eens testen!!!!!!

  • BBianca

   @Fenna Gijswijt
   Eindelijk iemand waar ik soort gelijke klachten bij lees. Dat branderige gevoel (alsof ik constant hete pepers zat te eten) heb ik bijna 2 weken last van gehad. Dit gevoel begon in de neus en ging tot halverwege mijn longen, erg vervelend en eng gevoel. Dit komt soms terug. Al die tijd ook halve graad verhoging, maar ik heb lage lichaamstemperatuur en daardoor bleef mijn temperatuur net onder of net 37 graden. Bij iets dieper in- en uitademen of een gewoon spontane zucht voelde het pijnlijk en alles behalve prettig. Daarbij ook raar drukkend gevoel in de longen. Snel buitenadem. Vooraf aantal dagen rare hoofdpijn die niet te plaatsen was. In die weken ook thuis gebleven, zoals het advies dat ik kreeg. Ik ga er van uit dat ik het gehad heb, maar een test om het zeker te weten zou ik niet afslaan. Volgens huisartsenpost konden ze weinig met mijn klachten, maar moest uit voorzorg maar thuis blijven. Als ik erg benauwd werd moest ik terug bellen.

  • FFenna Gijswijt

   @Bianca

   Ja, het is bij mij ook nog steeds niet weg. Het lijkt nu zelfs ook een rare tinteling in mijn onderlip te geven maar heel licht! Als ik google (ik weet, moet ik niet doen) lijkt het op lymfklierkanker!!! Heb jij ook zweten s’nachts erbij? Dat heb ik nl sinds ik ziek ben. Dokter zegt dan, ja mevrouw, u bent ook 48 dus misschien de overgang!!! Ik kan er niet tegen dat niemand mij serieus neemt. Ik neem aan dat de wetenschap toch ook wil weten dat dit misschien ook allemaal bij corona hoort, en dat er mensen zijn die dus weken misschien wel maanden klachten hebben terwijl we misschien helemaal niet meer besmettelijk zijn? Ik ben er klaar mee en ga gewoon weer naar buiten. Ik houd afstand van anderen, meer dan 1,5 meter, en praat niet of hoest niet bij anderen maar ik moet iets doen. Ik word helemaal gek van 6 weken niets doen. Hoe gaat het met jou??

  • CColeta Verhoeven

   @Fenna Gijswijt
   Dag Fenna ,op jouw leeftijd wijst nachtzweten wel op de overgang,als je ook ineens een heet gezicht krijgt overdag ,
   met een rode kleur alsof je bloost is het zeker zo .
   Een vervelende periode ,ik kan ervan meepaten .
   Maar wel heel normaal.Heeft niets met Covid19 te maken .
   Sterkte ermee

  • TTine

   @Fenna Gijswijt,
   Wel makkelijk van de huisarts om klachten meteen te wijten aan de overgang.
   Daarom zijn er veel vouwen die in die tijd de verkeerde diagnose krijgen.

  • MMaaike

   @Bianca
   Je kunt je antilichamen laten testen via Innatoss. Eerst een snel test daarna als die positief is een specifieke test. In Limburg hebben ze mensen getest de meerderheid bleek antistoffen te hebben.

  • SSimone

   @Fenna Gijswijt

   Ook ik heb zeker vanaf 13 maart keel en oorpijn die wisselt van oor. Het is inmiddels eind april en het blijft terug komen. Maar oorpijn staat niet bij de ziekteverschijnselen. Al herken ik je verhaal. Groetjes simone

  • HHeidi

   @Simone, ik heb ook verschrikkelijke oorpijn gehad. Beide trommelvliezen waren ingedrukt. Daarbij ook vallen. Naar en duurt lang. Nu soms nog last van. Ben ik ruim 2 maand verder

  • Ssaskia

   @Fenna Gijswijt

   Herkenbaar. Ik kwakkel ook al een aantal weken. Keelpijn blijft maar aanhouden, ook verhoging gehad (37,6 terwijl mijn normale temperatuur altijd 35,8 is), koude rillingen, druk op oor, hoofdpijn af en toe, extreme vermoeidheid. Het schiet niet op. Ik ben op advies van iemand uit de zorg extra vit.d, en multivitamine gaan slikken, hou mij aan een vast dagritme, gezond eten en probeer te blijven bewegen, dingen in huis te doen, maar veel is niet mogelijk. Ben daarna totaal uitgeput. Ben naar de huisarts geweest. Zal een virus hebben doorgemaakt, maar testen doen ze niet. Binnen blijven en uitzieken. Als ik helemaal geen klachten meer heb, mag je weer onder de mensen. Ik ben erg benieuwd hoe lang dat gaat duren.

  • JJosien

   @saskia

   Jouw verhaal is mijn verhaal. Ik ben vanaf begin maart ziek. Na 10 weken op corona getest. Negatief. Ik heb nu nog branderige keelpijn en heesheid, vermoeid, soms misselijk. Ik ben 69 jaar en er werd gedacht aan Pfeiffer.

  • Jjolanda

   @Fenna Gijswijt

   Als ik hier zo alles een beetje terug lees komen er toch wel veel klachten op het zelfde neer. Vooral hoor ik veel over langdurig oor klachten. Ik ben in februari een week ziek geweest en had toen al een druk op mijn oren, deze is nog steeds niet weg. tot nu klachten gehad als droge keel(nog steeds) hoesten, hoofdpijn, duizelig, en tintelingen in de mond/hoofd, een heel raar gevoel. Ben heel moe geweest, maar dit is nu weg. Geen koorts gehad. Het gaat nu op het moment een stuk beter maar af en toe komen de klachten licht terug. Zou heel graag willen weten of ik het corona heb gehad en hoelang dit duurt.? Maar helaas wordt je niet getest.

  • JJannie

   @Fenna Gijswijt
   Het probleem was (en is) dat er niet genoeg testmateriaal is. Het kon niet ingevoerd worden omdat die test-kits in elk land hard nodig zijn. Nu is er een bedrijf in Nederland die ze zelf is gaan produceren en waarschijnlijk kan iedereen getest gaan worden vanaf ergens in juni.
   Wel vreemd dat je arts je niet serieus neemt, want je hebt overduidelijk Corona-symptomen. Helaas is er nog geen medicijn op de markt …. gewoon uitzieken dus.

  • IIlse

   @Fenna Gijswijt

   Dat koude gevoel in mijn neus heb ik ook, nu alweer 6 weken. Daarvoor al enkele weken ziek geweest met klachten zoals keelpijn, lichte hoofdpijn, niezen en lichte hoest. Voelde als een lichte griep. Vandaag huisarts gebeld en die geeft aan dat deze koude lucht sensatie Corona gerelateerde klachten zijn. Of ik echter nog besmettelijk ben kon ze me helaas niet vertellen.

  • IIlse

   @Fenna Gijswijt

   Dat koude gevoel in neus heb ik ook. Vandaag van de huisarts vernomen dat dat echt Corona getrakteerde symptomen zijn.

 • JJasper

  Beste mensen, ik denk dat het voor ons belangrijk is om te horen of er mensen zijn die toch na een aantal weken kwakkelen toch echt beter zijn geworden en gebleven.
  Dat zou ons moed en hoop geven
  Groet
  Jasper

  • FFenna Gijswijt

   @Jasper

   inderdaad, dat zou mij ook hoop geven na 6 weken “kwakkelen”.

   Hopelijk worden we snel getest of we het hebben of hebben gehad!

   Gr. Fenna

  • LLya dirks

   @Fenna Gijswijt

   Fenna en Jasper, heb dezelfde symptomen gehad. Begon begin maart. Eerst was het vreselijk hoesten hoesten en nog eens hoesten. Was toen wel niet lekker, koud, koude rillingen etc. Slecht eten en futloos. Kreeg vd huisarts antibiotica voor de hoest. Dat was het. Nu eind april ben ik eindelijk weer normaal. Lya. Volgens mij was het iets van Corona.

  • AAstrid

   @Jasper mijn zoon is ongeveer 6 weken ziek geweest. Hij was wel wat benauwd en had pijn op de borst. Verder lichte symptomen, geen koorts. Hij is inmiddels beter. Zijn broertje is nu 4 weken ziek. Vage klachten, moe, hoofdpijn, geen koorts. Het kan dus lang duren.

  • NNil

   @Jasper
   Ik ben al heel blij dat ik deze site heb gevonden en weet dat ik niet alleen ben met mijn 8 weken lange corona- carriere… Je leest op één plaatsje dat je genezen bent als je 2 dagen geen symptomen hebt en op een andere plaats dan weer 74 uur… allemaal al gehad – en het kwam terug. Een geluk dat het maar lichtere versies zijn van de iets zwaardere eerste keer – maar je wordt er gewoon gek van of dat nooit gaat ophouden… en dat hoor je niet in het nieuws…

   Moed allemaal! Ooit geraken we ervan af… Ik wil en moet dat geloven.

  • JJannie

   @Jasper
   Houd moed, ik heb gisteren een koppel gesproken die beiden zeer waarschijnlijk Corona hebben gehad. Hij had het zwaarder dan zij, maar ook zij was behoorlijk ziek. Bij hem kwam het tot 3x terug, maar hij is sinds kort weer gezond. Hij heeft al met al 2,5 mnd. last gehad.

  • RRay

   @Jasper
   Even in het kort,
   Ik heb een goede weerstand en beperk medicijn gebruik. Mijn leeftijd 64 jaar en lichamelijk goed gezond.

   Eind feb. 2020 begon ik het erg benauwd te krijgen. Als ik diep in ademde deed dat zeer onder in mijn longen. Het werd nog erger toen ik enkele keren in de nacht wakker werd en het gevoel had dat ik stikte???? Paniek dus.
   Na rustig en zo diep mogelijk proberen mijn longen te vullen ging het wel weer. Automatisch en ongemerkt ging ik op mijn buik liggen om meer lucht te krijgen.
   In de ochtend trachtte ik mijn, droge, slijm los te hoesten. Er kwam meestal een niet noemenswaardig beetje bloed mee van onder uit mijn longen, maar geen andere troep.
   Tevens was ik wel ontzettend moe overdag, terwijl ik een actief persoon was. Deze klachten hebben ongeveer 5 weken aangehouden. Toen zijn de klachten langzaam overgegaan, waarschijnlijk door mijn eigen lichamelijke afweer.
   Ik heb dit soort klachten nooit ervaren en waren voor mij onbekend.
   Achteraf heb ik het idee dat dit Corona gerelateerd was. Ik heb geen arts bezocht, in ieder geval uitgesteld tijdens mijn klachten. Dus het blijft een vraagteken.

  • SSandra

   @Jasper bij mij zijn eind februari allerlei corona symptomen begonnen, in lichte vorm. Nu sinds vorige week heb ik het idee dat het eindelijk weer goed gaat. Ik hoop dat je hier wat aan hebt .

  • MMarc

   @Sandra

   Ik zal het kort vertellen,begonnen met te hoesten twee dagen erna kokende longen en zo rustig aan eerste week met matige symptonen door gekomen. Tweede en derde week alle symtonen gehad en veel op mijn zetel gelegen en zeer ellendig geweest.Na deze weken voelde ik dat de genezing zich inzette met nl de goede dagen begonnen er aan te komen 2 dagen goed dan 4 dan 6 enz wel met enige terugval maar geen kokende longen meer eerder licht warm.Zo ben ik vanaf week zes 10 dagen zeer goed geweest en toch een kleine terugval gekregen nl wat misselijk zijn (wat na een uurtje terug verdwenen was)en wat spierpijn en wat zeer licht branderige lippen.
   Zit nu in bijna in week 8 en alles begint goed op zijn plooi te vallen.
   Volgens mij is dit de nasleep van het corona monster nadat mijn lichaam drie weken heeft afgezien en nu terug aan het herstellen is.
   Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en zich aan kunnen optrekken genezen gaan we allemaal doen en zeker niet te druk maken dan maak je het erger nl stress en paniekaanvallen en die moet je vermijden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.