Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Artikel door: Koen Kuijper - 268 reacties

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Een coronabesmetting zonder symptomen komt veel vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een reeks van nieuwe gepubliceerde onderzoeken.

Dit nieuws schept aan de ene kant hoop dat het coronavirus mogelijk minder dodelijk is dan uit de cijfers blijkt. Aan de andere kant is het ook slechts nieuws, want het is nu veel moeilijker om in te schatten wie wel of niet besmettelijk is.

Het maakt beslissingen om lockdown-maatregelen te versoepelen (of juist weer in te voeren) des te lastiger.

Onderzoeken

In diverse studies die asymptomatische Covid-19-gevallen bekijken, blijkt dat corona zonder symptomen onder 5 tot 80 procent gevallen voorkomt.  

Zorgwijzer stelde een overzicht samen met een aantal van deze onderzoeken:

Dorp Italië

Een belangrijke studie is die van Sergio Romagnani, hoogleraar klinische immunologie aan de Universiteit van Florence. Hij deed onderzoek naar het Italiaanse dorp Vo’Euganeo, 50 km ten westen van Venetië. Het stadje werd midden februari afgesloten van de buitenwereld, waarna het testen van alle inwoners begon. Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was.

Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel ‘een formidabele bron’ van besmetting vertegenwoordigden. Hij schreef daarom een open brief waarin hij pleitte voor het grootschalig te testen en het isoleren van asymptomatische gevallen.

Diamond Princess

Het Diamond Princess cruiseschip werd op 5 februari 2020 in quarantaine geplaatst nadat een voormalig passagier positief werd getest op het coronavirus.

Als gevolg daarvan werd er door onderzoekers een studie opgestart om het aandeel personen zonder symptomen in te schatten. Het zou gaan om passagiers en bemanningsleden die tot 20 februari 2020 aan boord waren.

De resultaten:

 • Van de ruim 3700 mensen aan boord werden er 3063 tests gedaan
 • 634 personen werden positief getest
 • Hiervan waren er 306 symptomatisch en 328 asymptomatisch (zonder symptomen)

Omdat de gerapporteerde asymptomatische gevallen bestaan ​​uit zowel ‘echte’ asymptomatische infecties als gevallen die op het moment van gegevensverzameling nog geen symptomen hadden ontwikkeld, maar later symptomatisch werden, moest er statistische modellering worden toegepast om het daadwerkelijke aandeel gevallen zonder symptomen in te schatten.

Volgens deze analyse zou 17,9 procent van alle geïnfecteerde gevallen geen symptomen van het virus vertonen.

Laboratorium IJsland

In een ander onderzoek van een laboratorium uit IJsland blijkt dat 50 procent van de onderzochte coronagevallen geen symptomen heeft gehad.

Het laboratorium, genaamd deCODE, heeft inmiddels 18.000 inwoners getest op het coronavirus: zo’n 5 procent van de gehele IJslandse bevolking. Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.

Geëvacueerde Japanners

Op 6 februari 2020 werden 565 Japanse staatsburgers geëvacueerd uit Wuhan. Zij werden allen bij aankomst gescreend, getest en onderzocht op het coronavirus en bijkomende klachten.

Wat bleek: van de besmette gevallen zou ruim 30 procent asymptomatisch zijn.  

MERS

Ook bij het MERS-virus werd in eerste instantie gedacht dat bijna niemand asymptomatisch was, maar dit bleek later, aan de hand van studies zo’n 29 procent te zijn. Naarmate er meer duidelijk werd over MERS-CoV en meer gevallen zich voordeden, groeide ook de identificatie van asymptomatische personen.

Coronavirus is verraderlijker

Volgens het hoofd van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, heeft tot 25 procent van de mensen die besmet raakt met corona daarbij geen symptomen. Die conclusie wordt getrokken op basis van tot dusver beschikbare gegevens.

Volgens Stephen Morse, Epidemioloog aan de Columbia University, is het coronavirus daarom veel verraderlijker dan de we dachten. “Er is namelijk een aanzienlijke overdracht door mensen die geen symptomen vertonen”, vertelt hij aan Business Insider.

Ook Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Amerika, schat in dat tussen de 25 en 50 procent van de mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus geen of amper symptomen zullen vertonen, maar de ziekte wel kunnen overdragen aan anderen.

Wat zijn de symptomen van corona?

Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot een longontsteking, meervoudig orgaanfalen en zelfs de dood.

De WHO zocht uit welke verschijnselen het meeste voorkomen onder COVID-19 patiënten:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Naast de symptomen die het WHO heeft onderzocht, rapporteren artsen en onderzoekers bij sommige besmettingen ook andere symptomen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakvermogen
 • Verwardheid en vallen (bij ouderen)

Veel reacties

In een eerder gepubliceerd artikel op Zorgwijzer over corona symptomen zijn inmiddels al meer dan 6.000 reacties achtergelaten van Nederlanders met bovengenoemde klachten.

Mocht je twijfelen of je corona hebt? Dan zijn de reacties uit bovenstaande link zeker even de moeite waard om door te lezen.

268 reacties

 • AAmber

  Hii,

  Ik ben hypochonder en dus erg angstig. Het begon 3 weken geleden met een nare hoofdpijn en 38,2 graden koorts. Dit werd iets minder maar kwam met vlagen terug. Nu heb ik sinds 3 dagen een heftige keelpijn, weer die nare hoofdpijn, 38,3 graden koorts en een pijnlijk gevoel in mijn hele lichaam, vooral mijn armen en benen. Ik ben verder niet benauwd en hoest niet. Wel heb ik veel slijm in mijn keel. Zou dit corona kunnen zijn? Het lezen op internet maakt mij alleen maar banger

  • LLieke

   @Amber

   Ik ben geen arts natuurlijk maar ik wil je mijn verhaal even meegeven.
   Ik ben reeds 6 weken “onderweg”. Eerst een 10 dagen wat vage symptomen; keelpijn, benauwdheid met vlagen. Dan een aantal dagen niks en nadien meer last: rillingen, heel erg moe, benauwd, keelpijn, steken in mijn borst. Dit heeft een tweetal weken geduurd en ging in golfbewegingen waarbij het soms beter ging en soms erger werd. Daarna ging het geleidelijk aan beter, werd de vermoeidheid iets minder. Nu ben ik reeds 6 weken vanaf het begin van de symptomen. Mijn huisarts maakt zich sterk dat hij bij 20% van de patiënten een dergerlijk verloop ziet, maar ook dat indien het een “ernstig verloop” wordt dit binnen de eerste 6 dagen gebeurt. Nadien ziet hij mensen die een aantal dagen geen symptomen of weinig hebben en dan weer een aantal dagen met symptomen en dat dit tot ongeveer 6 tot 8 weken kan duren. In uitzondering tot 3 maanden.

 • CChristel Hartkamp

  Wij waren in Oostenrijk. Ik kreeg beetje keelpijn op zondagavond. Dat ging over. Week erna op terugreis had ik bij ademhalen pijn op mijn borst onderin mij longen. Dat ging over. Daarna had ik ruim 1,5 week last van droog kuchje. Dat verminderde totdat ik 4 weken na de keelpijn een dag koorts had . Echt koorts, rond de 39. Daarna verdween alles. Kan dit corona geweest zijn? We zaten niet in het gebied waar die outbreak was in oostenrijk en niemand uit ons gezin heeft ergens last van gehad.

  • JJannie

   @Christel Hartkamp
   Yep, dat zijn duidelijk tekenen van Corona.

 • YYvo

  Terug van wintersport in Oostenrijk, Eind februari lichte klachten gehad, daarna heel veel gehoest geen koorts en nu 8 weken later nog steeds geen normale energie, en bij iets meer inspanning val ik steeds terug in de vermoeidheid. Het duurt toch veel te lang en ik wordt met de dag onzekerder. Wat houd ik hier van over?

 • Kkees

  konden ze maar voorspellen adhv kenmerken van je immuunsysteem, of bloedmonster, of je waarschijnlijk milde symptomen krijgt, of heftige.
  Veel patienten zijn schijnbaar dik en kaal, heb ik gelezen.
  Maar ook kerngezonde sporters zijn erg ziek geworden?
  Vrouwen worden nog wat beschermd door oestrogene hormonen.
  Het enige wat je kunt doen om de kans op milde of geen klachten te vergroten, is heel gezond te leven, veel te bewegen. Natuurlijk geen alcohol, niet roken, afvallen tot een normaal gewicht in rustig tempo, etc.
  Misschien dat zink-vit c nog iets helpt? extra vit. D?
  Hou je van wandelen, zowiezo veel beter dan fietsen, wandel dan in hoog tempo en lang, bv 5 a 10 km per dag.

 • FFenna Gijswijt

  ik snap ook niet waarom mensen met klachten, die niet benauwd zijn, niet worden getest. Ik ben zelf op 9 maart ziek geworden. Niet heel erg maar 1 dag koorts en daarna 7 dagen verhoging. (ik heb echt zelden koorts of verhoging), met de daarbij behorende klachten zoals beetje hoesten, keelpijn (die had ik overigens al weken daarvoor!) en erg moe. Na die 1,5 week bleef ik erg moe en kreeg ik een branderig, koud gevoel in mijn neus, keel en oren, rond de nek klieren. Een erg vervelend gevoel wat je niet kan thuisbrengen. Soms echt zo branderig en warm (lees heet!) gevoel bij mijn oren en klieren. Naar de dokter geweest want ik dacht aan een oor ontsteking. niets te zien. Dit gevoel heb ik nu al 4 weken en komt en gaat. Ook het hoesten en moeheid gaat nog maar niet weg. Ik ben inmiddels 5, bijna 6 weken verder en de dokter neemt het niet serieus. Misschien heb ik het gehad en is dit een nasleep? dan wil de wetenschap dat toch ook weten? Lijkt mij?? Er zijn blijkbaar heel veel mensen die dit hebben en zo lang bezig zijn. Al die mensen denken misschien beter te zijn maar wellicht nog wel besmettelijk? Waarom wordt hier niet naar gekeken. En daarbij hebben ze het steeds over 3% van de bevolking die inmiddels immuun zou moeten zijn maar dit aantal is natuurlijk vele, vele maten groter. Omdat al die mensen met klachten niet getest worden. Mijn idee voor het beste resultaat en screening is testen, testen en nog eens testen!!!!!!

  • BBianca

   @Fenna Gijswijt
   Eindelijk iemand waar ik soort gelijke klachten bij lees. Dat branderige gevoel (alsof ik constant hete pepers zat te eten) heb ik bijna 2 weken last van gehad. Dit gevoel begon in de neus en ging tot halverwege mijn longen, erg vervelend en eng gevoel. Dit komt soms terug. Al die tijd ook halve graad verhoging, maar ik heb lage lichaamstemperatuur en daardoor bleef mijn temperatuur net onder of net 37 graden. Bij iets dieper in- en uitademen of een gewoon spontane zucht voelde het pijnlijk en alles behalve prettig. Daarbij ook raar drukkend gevoel in de longen. Snel buitenadem. Vooraf aantal dagen rare hoofdpijn die niet te plaatsen was. In die weken ook thuis gebleven, zoals het advies dat ik kreeg. Ik ga er van uit dat ik het gehad heb, maar een test om het zeker te weten zou ik niet afslaan. Volgens huisartsenpost konden ze weinig met mijn klachten, maar moest uit voorzorg maar thuis blijven. Als ik erg benauwd werd moest ik terug bellen.

  • FFenna Gijswijt

   @Bianca

   Ja, het is bij mij ook nog steeds niet weg. Het lijkt nu zelfs ook een rare tinteling in mijn onderlip te geven maar heel licht! Als ik google (ik weet, moet ik niet doen) lijkt het op lymfklierkanker!!! Heb jij ook zweten s’nachts erbij? Dat heb ik nl sinds ik ziek ben. Dokter zegt dan, ja mevrouw, u bent ook 48 dus misschien de overgang!!! Ik kan er niet tegen dat niemand mij serieus neemt. Ik neem aan dat de wetenschap toch ook wil weten dat dit misschien ook allemaal bij corona hoort, en dat er mensen zijn die dus weken misschien wel maanden klachten hebben terwijl we misschien helemaal niet meer besmettelijk zijn? Ik ben er klaar mee en ga gewoon weer naar buiten. Ik houd afstand van anderen, meer dan 1,5 meter, en praat niet of hoest niet bij anderen maar ik moet iets doen. Ik word helemaal gek van 6 weken niets doen. Hoe gaat het met jou??

  • CColeta Verhoeven

   @Fenna Gijswijt
   Dag Fenna ,op jouw leeftijd wijst nachtzweten wel op de overgang,als je ook ineens een heet gezicht krijgt overdag ,
   met een rode kleur alsof je bloost is het zeker zo .
   Een vervelende periode ,ik kan ervan meepaten .
   Maar wel heel normaal.Heeft niets met Covid19 te maken .
   Sterkte ermee

  • TTine

   @Fenna Gijswijt,
   Wel makkelijk van de huisarts om klachten meteen te wijten aan de overgang.
   Daarom zijn er veel vouwen die in die tijd de verkeerde diagnose krijgen.

  • MMaaike

   @Bianca
   Je kunt je antilichamen laten testen via Innatoss. Eerst een snel test daarna als die positief is een specifieke test. In Limburg hebben ze mensen getest de meerderheid bleek antistoffen te hebben.

  • SSimone

   @Fenna Gijswijt

   Ook ik heb zeker vanaf 13 maart keel en oorpijn die wisselt van oor. Het is inmiddels eind april en het blijft terug komen. Maar oorpijn staat niet bij de ziekteverschijnselen. Al herken ik je verhaal. Groetjes simone

  • HHeidi

   @Simone, ik heb ook verschrikkelijke oorpijn gehad. Beide trommelvliezen waren ingedrukt. Daarbij ook vallen. Naar en duurt lang. Nu soms nog last van. Ben ik ruim 2 maand verder

  • Ssaskia

   @Fenna Gijswijt

   Herkenbaar. Ik kwakkel ook al een aantal weken. Keelpijn blijft maar aanhouden, ook verhoging gehad (37,6 terwijl mijn normale temperatuur altijd 35,8 is), koude rillingen, druk op oor, hoofdpijn af en toe, extreme vermoeidheid. Het schiet niet op. Ik ben op advies van iemand uit de zorg extra vit.d, en multivitamine gaan slikken, hou mij aan een vast dagritme, gezond eten en probeer te blijven bewegen, dingen in huis te doen, maar veel is niet mogelijk. Ben daarna totaal uitgeput. Ben naar de huisarts geweest. Zal een virus hebben doorgemaakt, maar testen doen ze niet. Binnen blijven en uitzieken. Als ik helemaal geen klachten meer heb, mag je weer onder de mensen. Ik ben erg benieuwd hoe lang dat gaat duren.

  • JJosien

   @saskia

   Jouw verhaal is mijn verhaal. Ik ben vanaf begin maart ziek. Na 10 weken op corona getest. Negatief. Ik heb nu nog branderige keelpijn en heesheid, vermoeid, soms misselijk. Ik ben 69 jaar en er werd gedacht aan Pfeiffer.

  • Jjolanda

   @Fenna Gijswijt

   Als ik hier zo alles een beetje terug lees komen er toch wel veel klachten op het zelfde neer. Vooral hoor ik veel over langdurig oor klachten. Ik ben in februari een week ziek geweest en had toen al een druk op mijn oren, deze is nog steeds niet weg. tot nu klachten gehad als droge keel(nog steeds) hoesten, hoofdpijn, duizelig, en tintelingen in de mond/hoofd, een heel raar gevoel. Ben heel moe geweest, maar dit is nu weg. Geen koorts gehad. Het gaat nu op het moment een stuk beter maar af en toe komen de klachten licht terug. Zou heel graag willen weten of ik het corona heb gehad en hoelang dit duurt.? Maar helaas wordt je niet getest.

  • JJannie

   @Fenna Gijswijt
   Het probleem was (en is) dat er niet genoeg testmateriaal is. Het kon niet ingevoerd worden omdat die test-kits in elk land hard nodig zijn. Nu is er een bedrijf in Nederland die ze zelf is gaan produceren en waarschijnlijk kan iedereen getest gaan worden vanaf ergens in juni.
   Wel vreemd dat je arts je niet serieus neemt, want je hebt overduidelijk Corona-symptomen. Helaas is er nog geen medicijn op de markt …. gewoon uitzieken dus.

  • IIlse

   @Fenna Gijswijt

   Dat koude gevoel in mijn neus heb ik ook, nu alweer 6 weken. Daarvoor al enkele weken ziek geweest met klachten zoals keelpijn, lichte hoofdpijn, niezen en lichte hoest. Voelde als een lichte griep. Vandaag huisarts gebeld en die geeft aan dat deze koude lucht sensatie Corona gerelateerde klachten zijn. Of ik echter nog besmettelijk ben kon ze me helaas niet vertellen.

  • IIlse

   @Fenna Gijswijt

   Dat koude gevoel in neus heb ik ook. Vandaag van de huisarts vernomen dat dat echt Corona getrakteerde symptomen zijn.

 • JJasper

  Beste mensen, ik denk dat het voor ons belangrijk is om te horen of er mensen zijn die toch na een aantal weken kwakkelen toch echt beter zijn geworden en gebleven.
  Dat zou ons moed en hoop geven
  Groet
  Jasper

  • FFenna Gijswijt

   @Jasper

   inderdaad, dat zou mij ook hoop geven na 6 weken “kwakkelen”.

   Hopelijk worden we snel getest of we het hebben of hebben gehad!

   Gr. Fenna

  • LLya dirks

   @Fenna Gijswijt

   Fenna en Jasper, heb dezelfde symptomen gehad. Begon begin maart. Eerst was het vreselijk hoesten hoesten en nog eens hoesten. Was toen wel niet lekker, koud, koude rillingen etc. Slecht eten en futloos. Kreeg vd huisarts antibiotica voor de hoest. Dat was het. Nu eind april ben ik eindelijk weer normaal. Lya. Volgens mij was het iets van Corona.

  • AAstrid

   @Jasper mijn zoon is ongeveer 6 weken ziek geweest. Hij was wel wat benauwd en had pijn op de borst. Verder lichte symptomen, geen koorts. Hij is inmiddels beter. Zijn broertje is nu 4 weken ziek. Vage klachten, moe, hoofdpijn, geen koorts. Het kan dus lang duren.

  • NNil

   @Jasper
   Ik ben al heel blij dat ik deze site heb gevonden en weet dat ik niet alleen ben met mijn 8 weken lange corona- carriere… Je leest op één plaatsje dat je genezen bent als je 2 dagen geen symptomen hebt en op een andere plaats dan weer 74 uur… allemaal al gehad – en het kwam terug. Een geluk dat het maar lichtere versies zijn van de iets zwaardere eerste keer – maar je wordt er gewoon gek van of dat nooit gaat ophouden… en dat hoor je niet in het nieuws…

   Moed allemaal! Ooit geraken we ervan af… Ik wil en moet dat geloven.

  • JJannie

   @Jasper
   Houd moed, ik heb gisteren een koppel gesproken die beiden zeer waarschijnlijk Corona hebben gehad. Hij had het zwaarder dan zij, maar ook zij was behoorlijk ziek. Bij hem kwam het tot 3x terug, maar hij is sinds kort weer gezond. Hij heeft al met al 2,5 mnd. last gehad.

  • RRay

   @Jasper
   Even in het kort,
   Ik heb een goede weerstand en beperk medicijn gebruik. Mijn leeftijd 64 jaar en lichamelijk goed gezond.

   Eind feb. 2020 begon ik het erg benauwd te krijgen. Als ik diep in ademde deed dat zeer onder in mijn longen. Het werd nog erger toen ik enkele keren in de nacht wakker werd en het gevoel had dat ik stikte???? Paniek dus.
   Na rustig en zo diep mogelijk proberen mijn longen te vullen ging het wel weer. Automatisch en ongemerkt ging ik op mijn buik liggen om meer lucht te krijgen.
   In de ochtend trachtte ik mijn, droge, slijm los te hoesten. Er kwam meestal een niet noemenswaardig beetje bloed mee van onder uit mijn longen, maar geen andere troep.
   Tevens was ik wel ontzettend moe overdag, terwijl ik een actief persoon was. Deze klachten hebben ongeveer 5 weken aangehouden. Toen zijn de klachten langzaam overgegaan, waarschijnlijk door mijn eigen lichamelijke afweer.
   Ik heb dit soort klachten nooit ervaren en waren voor mij onbekend.
   Achteraf heb ik het idee dat dit Corona gerelateerd was. Ik heb geen arts bezocht, in ieder geval uitgesteld tijdens mijn klachten. Dus het blijft een vraagteken.

  • SSandra

   @Jasper bij mij zijn eind februari allerlei corona symptomen begonnen, in lichte vorm. Nu sinds vorige week heb ik het idee dat het eindelijk weer goed gaat. Ik hoop dat je hier wat aan hebt .

  • MMarc

   @Sandra

   Ik zal het kort vertellen,begonnen met te hoesten twee dagen erna kokende longen en zo rustig aan eerste week met matige symptonen door gekomen. Tweede en derde week alle symtonen gehad en veel op mijn zetel gelegen en zeer ellendig geweest.Na deze weken voelde ik dat de genezing zich inzette met nl de goede dagen begonnen er aan te komen 2 dagen goed dan 4 dan 6 enz wel met enige terugval maar geen kokende longen meer eerder licht warm.Zo ben ik vanaf week zes 10 dagen zeer goed geweest en toch een kleine terugval gekregen nl wat misselijk zijn (wat na een uurtje terug verdwenen was)en wat spierpijn en wat zeer licht branderige lippen.
   Zit nu in bijna in week 8 en alles begint goed op zijn plooi te vallen.
   Volgens mij is dit de nasleep van het corona monster nadat mijn lichaam drie weken heeft afgezien en nu terug aan het herstellen is.
   Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en zich aan kunnen optrekken genezen gaan we allemaal doen en zeker niet te druk maken dan maak je het erger nl stress en paniekaanvallen en die moet je vermijden.

 • LLida

  Ruim 5 weken geleden positief getest zonder symptomen. Ik ben getest omdat er iemand in de groep ziek werd en de hele groep werd getest. Mijn vraag is hoe lang je positief kunt zijn. Tot op de dag van vandaag nog geen enkel symptoom! Ik ben op Madeira. Heb bovendien met iemand op een kamer gelegen die schoon is. In het ziekenhuis lag ik met nog iemand uit de groep die later bleek negatief te zijn.

 • PPieternella

  Waarom is het vanzelfsprekend dat een persoon die symptoomloze Corona heeft, dus wel kan besmetten? Hij kan die besmetting er toch onder hebben? Waarom wordt er niet aangeraden extra vitamines te nemen en het afweersysteem te stimuleren? De passiviteit werkt me enorm op de zenuwen en maakt me agressief. Is het niet beter om aan te raden dat men niet in andermans gezicht ademt, omdraaien bij niezen, dan die zenuwslopende anderhalve meter afstand, waarbij mensen elkaar niet meer mogen aanraken? Dit gaat zich wreken, ook in fobieën. Ik heb geen behoefte om me daarin mee te laten sleuren. Daar pas ik voor.

  • JJannie

   @Pieternella
   Je eerste vraag….antwoord: Omdat die persoon het virus bij zich draagt kan hij je besmetten. Ik begrijp niet wat je bedoelt met “Hij kan die besmetting er toch onder hebben?” Je bedoel waarschijnlijk dat hij besmet is geweest en al antistoffen heeft aangemaakt? Het is helaas nog niet bekend of een asymptomatische besmetting wel antistoffen oplevert. Bovendien weet men nog niet eens zeker of iemand die wel antistoffen heeft aangemaakt niet opnieuw ziek kan worden.
   Als je geen anderhalve meter aanhoudt adem je sowieso iemand aan en bij niezen komen ook heel veel kleine druppeltjes (aerosols) vrij die makkelijk bij die andere persoon kunnen komen waarvan jij geen afstand houdt, ook al draai jij je tijdens het niezen om. Daarom in je elleboog niezen, dan zit dat nies-vocht in je mouw. Iemand niet aanraken omdat je handen misschien wel besmet zijn doordat je iets hebt aangeraakt wat besmet was en dan besmet jij die ander ook weer met je handen. Extra vit. nemen kan geen kwaad, vooral als je niet gezond eet. Maar je weerstand wordt er niet gelijk door verhoogd, dat heeft ook een hoop met je leeftijd te maken. Als jij en anderen zich niet aan de regels houdt kan het aantal besmettingen weer oplopen en opnieuw een lockdown veroorzaken. Dus beter afstand houden en zorgen dat we nog een beetje van de zomer kunnen genieten.

 • Jjan

  daarom moet er snel een waterdicht testsysteem komen voor iedereen die nog niet getest is. Ben je dan positief getest, dan kunnen ze verder inventariseren, wie er symptomen gehad heeft en welke en wie niet, etc.
  Zo blijft het maar gissen natuurlijk.
  Waar blijven die testen toch?
  Denk het nog niet gehad te hebben trouwens, kom ook nergens meer.
  Zou ook we eens willen weten of het verschil maakt, of je in je leven vaak verkouden bent geweest van diverse virussen, waaronder coronavirussen en je vatbaarheid voor dit virus? Heb je dan een effectiever systeem en milde symptomen?
  Ga maar eens uitrekenen hoe lang je in je leven verkouden bent geweest, dan zul je nog schrikken! Gemiddeld zijn mensen 3 keer per jaar/winter verkouden, vaak een week tot 2 weken en dat keer jouw leeftijd. Dan kom je al gauw op een jaar of 3 a 4 uit, dat je ziek bent geweest!
  Wat een zinloosheid! Hadden ze dáár nu maar een vaccin voor gehad, maar dat proberen ze ook al jaren te maken en dat lukt ook maar niet.

  • Hhar

   @jan

   De Virologen weten het zelf niet en spreken elkaar steeds tegen.
   De Griepprik: ook zo’n dooddoener. Veel worden ziek en veel mensen niet.
   Nu, vanuit dit probleem hadden ze al eens kunnen bekijken hoe dat komt.
   Ook hier gingen mensen aan dood. En wat was bij de lijkschouwing nu de echte oorzaak?.
   Heeft men dit ooit wel eens uitgezocht?
   Is deze man/vrouw/kind/baby nu dood gegaan aan de griep, of was er iets anders hier aan de hand.

  • IIrene

   @har

   Zo is het. Het leven is risico

 • JJo

  De mensen met Covid19 zonder symptomen kunnen in de incubatietijd hebben gezeten? Dan zijn ze al wel besmettelijk maar hebben geen ziekteverschijnselen.

 • LLucien

  Ik ga al lange tijd om die veel van de symptomen van Corona had/heeft, echter zonder koorts. Zelf heb ik geen enkele klacht. Niet in het geringste. Niet eens een klein hoestje. Is het dan aannemelijk dat die andere persoon geen corona heeft maar misschien gewoon verkoudheid en hooikoorts? Ze moest veel hoesten gedurende ruim 3 weken en was een week haar reuk en smaak kwijt.

  • JJannie

   @Lucien
   Het zou idd gekund hebben dat de persoon waar je veel mee om ging geen Corona had. Aan het einde van de winter waren er dubbel zoveel gevallen van de normale griep als van Corona. Ook zijn er natuurlijk elk jaar weer veel mensen die gewoon een verkoudheid hebben en daar kunnen ze ook wekenlang door hoesten. Maar het kan ook zijn dat het wel Corona was en dat jij het wel hebt gehad, maar alleen asymptomatisch, dus drager van het virus zonder symptomen.

 • Mmark

  moet het woord afhankelijk in de eerste alinea niet zijn: aanvankelijk?

  • KKoen – Zorgwijzer

   @mark

   Dank voor je feedback.
   Dit is gecorrigeerd.

  • MMarga

   @mark
   Beetje een zeur geloof ik!?
   Gaat het over taalkunde grammatica of over covid 19?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.