Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Artikel door: Koen Kuijper - 268 reacties

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Een coronabesmetting zonder symptomen komt veel vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een reeks van nieuwe gepubliceerde onderzoeken.

Dit nieuws schept aan de ene kant hoop dat het coronavirus mogelijk minder dodelijk is dan uit de cijfers blijkt. Aan de andere kant is het ook slechts nieuws, want het is nu veel moeilijker om in te schatten wie wel of niet besmettelijk is.

Het maakt beslissingen om lockdown-maatregelen te versoepelen (of juist weer in te voeren) des te lastiger.

Onderzoeken

In diverse studies die asymptomatische Covid-19-gevallen bekijken, blijkt dat corona zonder symptomen onder 5 tot 80 procent gevallen voorkomt.  

Zorgwijzer stelde een overzicht samen met een aantal van deze onderzoeken:

Dorp Italië

Een belangrijke studie is die van Sergio Romagnani, hoogleraar klinische immunologie aan de Universiteit van Florence. Hij deed onderzoek naar het Italiaanse dorp Vo’Euganeo, 50 km ten westen van Venetië. Het stadje werd midden februari afgesloten van de buitenwereld, waarna het testen van alle inwoners begon. Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was.

Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel ‘een formidabele bron’ van besmetting vertegenwoordigden. Hij schreef daarom een open brief waarin hij pleitte voor het grootschalig te testen en het isoleren van asymptomatische gevallen.

Diamond Princess

Het Diamond Princess cruiseschip werd op 5 februari 2020 in quarantaine geplaatst nadat een voormalig passagier positief werd getest op het coronavirus.

Als gevolg daarvan werd er door onderzoekers een studie opgestart om het aandeel personen zonder symptomen in te schatten. Het zou gaan om passagiers en bemanningsleden die tot 20 februari 2020 aan boord waren.

De resultaten:

 • Van de ruim 3700 mensen aan boord werden er 3063 tests gedaan
 • 634 personen werden positief getest
 • Hiervan waren er 306 symptomatisch en 328 asymptomatisch (zonder symptomen)

Omdat de gerapporteerde asymptomatische gevallen bestaan ​​uit zowel ‘echte’ asymptomatische infecties als gevallen die op het moment van gegevensverzameling nog geen symptomen hadden ontwikkeld, maar later symptomatisch werden, moest er statistische modellering worden toegepast om het daadwerkelijke aandeel gevallen zonder symptomen in te schatten.

Volgens deze analyse zou 17,9 procent van alle geïnfecteerde gevallen geen symptomen van het virus vertonen.

Laboratorium IJsland

In een ander onderzoek van een laboratorium uit IJsland blijkt dat 50 procent van de onderzochte coronagevallen geen symptomen heeft gehad.

Het laboratorium, genaamd deCODE, heeft inmiddels 18.000 inwoners getest op het coronavirus: zo’n 5 procent van de gehele IJslandse bevolking. Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.

Geëvacueerde Japanners

Op 6 februari 2020 werden 565 Japanse staatsburgers geëvacueerd uit Wuhan. Zij werden allen bij aankomst gescreend, getest en onderzocht op het coronavirus en bijkomende klachten.

Wat bleek: van de besmette gevallen zou ruim 30 procent asymptomatisch zijn.  

MERS

Ook bij het MERS-virus werd in eerste instantie gedacht dat bijna niemand asymptomatisch was, maar dit bleek later, aan de hand van studies zo’n 29 procent te zijn. Naarmate er meer duidelijk werd over MERS-CoV en meer gevallen zich voordeden, groeide ook de identificatie van asymptomatische personen.

Coronavirus is verraderlijker

Volgens het hoofd van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, heeft tot 25 procent van de mensen die besmet raakt met corona daarbij geen symptomen. Die conclusie wordt getrokken op basis van tot dusver beschikbare gegevens.

Volgens Stephen Morse, Epidemioloog aan de Columbia University, is het coronavirus daarom veel verraderlijker dan de we dachten. “Er is namelijk een aanzienlijke overdracht door mensen die geen symptomen vertonen”, vertelt hij aan Business Insider.

Ook Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Amerika, schat in dat tussen de 25 en 50 procent van de mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus geen of amper symptomen zullen vertonen, maar de ziekte wel kunnen overdragen aan anderen.

Wat zijn de symptomen van corona?

Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot een longontsteking, meervoudig orgaanfalen en zelfs de dood.

De WHO zocht uit welke verschijnselen het meeste voorkomen onder COVID-19 patiënten:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Naast de symptomen die het WHO heeft onderzocht, rapporteren artsen en onderzoekers bij sommige besmettingen ook andere symptomen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakvermogen
 • Verwardheid en vallen (bij ouderen)

Veel reacties

In een eerder gepubliceerd artikel op Zorgwijzer over corona symptomen zijn inmiddels al meer dan 6.000 reacties achtergelaten van Nederlanders met bovengenoemde klachten.

Mocht je twijfelen of je corona hebt? Dan zijn de reacties uit bovenstaande link zeker even de moeite waard om door te lezen.

268 reacties

 • LLida

  Ruim 5 weken geleden positief getest zonder symptomen. Ik ben getest omdat er iemand in de groep ziek werd en de hele groep werd getest. Mijn vraag is hoe lang je positief kunt zijn. Tot op de dag van vandaag nog geen enkel symptoom! Ik ben op Madeira. Heb bovendien met iemand op een kamer gelegen die schoon is. In het ziekenhuis lag ik met nog iemand uit de groep die later bleek negatief te zijn.

 • PPieternella

  Waarom is het vanzelfsprekend dat een persoon die symptoomloze Corona heeft, dus wel kan besmetten? Hij kan die besmetting er toch onder hebben? Waarom wordt er niet aangeraden extra vitamines te nemen en het afweersysteem te stimuleren? De passiviteit werkt me enorm op de zenuwen en maakt me agressief. Is het niet beter om aan te raden dat men niet in andermans gezicht ademt, omdraaien bij niezen, dan die zenuwslopende anderhalve meter afstand, waarbij mensen elkaar niet meer mogen aanraken? Dit gaat zich wreken, ook in fobieën. Ik heb geen behoefte om me daarin mee te laten sleuren. Daar pas ik voor.

  • JJannie

   @Pieternella
   Je eerste vraag….antwoord: Omdat die persoon het virus bij zich draagt kan hij je besmetten. Ik begrijp niet wat je bedoelt met “Hij kan die besmetting er toch onder hebben?” Je bedoel waarschijnlijk dat hij besmet is geweest en al antistoffen heeft aangemaakt? Het is helaas nog niet bekend of een asymptomatische besmetting wel antistoffen oplevert. Bovendien weet men nog niet eens zeker of iemand die wel antistoffen heeft aangemaakt niet opnieuw ziek kan worden.
   Als je geen anderhalve meter aanhoudt adem je sowieso iemand aan en bij niezen komen ook heel veel kleine druppeltjes (aerosols) vrij die makkelijk bij die andere persoon kunnen komen waarvan jij geen afstand houdt, ook al draai jij je tijdens het niezen om. Daarom in je elleboog niezen, dan zit dat nies-vocht in je mouw. Iemand niet aanraken omdat je handen misschien wel besmet zijn doordat je iets hebt aangeraakt wat besmet was en dan besmet jij die ander ook weer met je handen. Extra vit. nemen kan geen kwaad, vooral als je niet gezond eet. Maar je weerstand wordt er niet gelijk door verhoogd, dat heeft ook een hoop met je leeftijd te maken. Als jij en anderen zich niet aan de regels houdt kan het aantal besmettingen weer oplopen en opnieuw een lockdown veroorzaken. Dus beter afstand houden en zorgen dat we nog een beetje van de zomer kunnen genieten.

 • Jjan

  daarom moet er snel een waterdicht testsysteem komen voor iedereen die nog niet getest is. Ben je dan positief getest, dan kunnen ze verder inventariseren, wie er symptomen gehad heeft en welke en wie niet, etc.
  Zo blijft het maar gissen natuurlijk.
  Waar blijven die testen toch?
  Denk het nog niet gehad te hebben trouwens, kom ook nergens meer.
  Zou ook we eens willen weten of het verschil maakt, of je in je leven vaak verkouden bent geweest van diverse virussen, waaronder coronavirussen en je vatbaarheid voor dit virus? Heb je dan een effectiever systeem en milde symptomen?
  Ga maar eens uitrekenen hoe lang je in je leven verkouden bent geweest, dan zul je nog schrikken! Gemiddeld zijn mensen 3 keer per jaar/winter verkouden, vaak een week tot 2 weken en dat keer jouw leeftijd. Dan kom je al gauw op een jaar of 3 a 4 uit, dat je ziek bent geweest!
  Wat een zinloosheid! Hadden ze dáár nu maar een vaccin voor gehad, maar dat proberen ze ook al jaren te maken en dat lukt ook maar niet.

  • Hhar

   @jan

   De Virologen weten het zelf niet en spreken elkaar steeds tegen.
   De Griepprik: ook zo’n dooddoener. Veel worden ziek en veel mensen niet.
   Nu, vanuit dit probleem hadden ze al eens kunnen bekijken hoe dat komt.
   Ook hier gingen mensen aan dood. En wat was bij de lijkschouwing nu de echte oorzaak?.
   Heeft men dit ooit wel eens uitgezocht?
   Is deze man/vrouw/kind/baby nu dood gegaan aan de griep, of was er iets anders hier aan de hand.

  • IIrene

   @har

   Zo is het. Het leven is risico

 • JJo

  De mensen met Covid19 zonder symptomen kunnen in de incubatietijd hebben gezeten? Dan zijn ze al wel besmettelijk maar hebben geen ziekteverschijnselen.

 • LLucien

  Ik ga al lange tijd om die veel van de symptomen van Corona had/heeft, echter zonder koorts. Zelf heb ik geen enkele klacht. Niet in het geringste. Niet eens een klein hoestje. Is het dan aannemelijk dat die andere persoon geen corona heeft maar misschien gewoon verkoudheid en hooikoorts? Ze moest veel hoesten gedurende ruim 3 weken en was een week haar reuk en smaak kwijt.

  • JJannie

   @Lucien
   Het zou idd gekund hebben dat de persoon waar je veel mee om ging geen Corona had. Aan het einde van de winter waren er dubbel zoveel gevallen van de normale griep als van Corona. Ook zijn er natuurlijk elk jaar weer veel mensen die gewoon een verkoudheid hebben en daar kunnen ze ook wekenlang door hoesten. Maar het kan ook zijn dat het wel Corona was en dat jij het wel hebt gehad, maar alleen asymptomatisch, dus drager van het virus zonder symptomen.

 • Mmark

  moet het woord afhankelijk in de eerste alinea niet zijn: aanvankelijk?

  • KKoen – Zorgwijzer

   @mark

   Dank voor je feedback.
   Dit is gecorrigeerd.

  • MMarga

   @mark
   Beetje een zeur geloof ik!?
   Gaat het over taalkunde grammatica of over covid 19?

 • PP jansen

  @Sebas
  Hou het leuk en aardig hier sebas…

 • SSebas

  @P. Jansen Nee dit zijn kenmerken van stress. Waarschijnlijk is uw leven tot een halt gekomen door de corona maatregelen en ervaart u lichte burn out klachten. Onzekerheid in deze tijd helpt niet mee. Corona is zoals u lijkt te vergeten maar 1 van duizenden ziektes waardoor u geraakt kan worden. Ga naar de huisarts en zit niet zo te zeiken op een forum

 • PPriscilla

  @P. Jansen

  Hoi mijn vriend is afgelopen maandag positief getest op Carona die begon zondag na het testen hele erge hoofdpijn te krijgen en maandag had hij geen geur en smaak meer ( het hoeft niet want de normale griep is er ook nog ) maar bij mijn vriend is het zo begonnen

  Vriendelijke Groet

 • WWill

  @Rijna
  Wat voor test hebben ze gedaan dan? Je kunt helemaal niet aantonen hoe lang geleden iemand het heeft gehad!

 • JJannie

  @Nicky
  Ben je wel naar de dokter geweest met je klachten? Zou ik wel doen als ik jou was. Het kan ook heel iets anders zijn dan corona. Ikzelf denk eerder aan je hart.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.