Deze zorgverzekeraars schaffen vrije zorgkeuze af (per 2023)

Deze zorgverzekeraars schaffen vrije zorgkeuze af (per 2023)

Artikel door: Bart Koenraadt - 43 reacties

Deze zorgverzekeraars schaffen vrije zorgkeuze af (per 2023)

Het is voorbij met de vrije zorgkeuze van honderdduizenden verzekerden. Twee grote zorgverzekeraars stoppen in 2023 met de restitutiepolis.

Het gaat om het één na grootste verzekeringsconcern van Nederland: VGZ. En ook verzekeraar FBTO, dat onder Achmea valt, heeft besloten om te stoppen met de restitutie zorgverzekering. Dat laten de beide verzekeraars weten in een mail aan bestaande klanten.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2022.

Half miljoen mensen de dupe

Het VGZ-concern heeft ruim 4,1 miljoen klanten in Nederland. FBTO heeft er 800.000. Gezien zo’n 10 procent van Nederland een restitutieverzekering heeft, kan dit al snel gaan om een half miljoen Nederlanders.

Groot probleem

De ontwikkeling kan een groot probleem vormen, bijvoorbeeld voor patiënten die afhankelijk zijn van GGZ-zorg. Zij kunnen namelijk niet meer vanzelfsprekend terecht bij iedere zorgaanbieder zonder bij te betalen.

Zij zullen moeten overstappen van verzekeraar of genoegen moeten nemen met een zogenoemde combinatiepolis, die minder vergoedt bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders binnen de GGZ of wijkverpleging.

Hoe zit dit precies?

Minder vergoed voor niet-gecontracteerde zorg

Bij een restitutiepolis krijg je als verzekerde 100 procent van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed een behandeling bij iedere psycholoog of GGZ-instelling. Zelfs bij zorgaanbieders die geen contract hebben met de verzekeraar. Je hoeft dan meestal niets zelf bij te betalen, behalve je eigen risico.

Dat gaat nu veranderen bij de polissen van het VGZ-concern en FBTO. Bij VGZ krijg je voor de niet-gecontracteerde GGZ en wijkverpleging straks maximaal 90 procent van het gemiddeld afgesproken tarief vergoed. Bij FBTO gaat het om maximaal 75 procent.

Voortaan betaal je zelf een fors deel van de kosten voor zorg en behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder binnen de GGZ.

Voorbeeld

Bij VGZ krijg je in 2023 nog maar 90 procent vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Dit is de gemiddelde prijs voor een behandeling die is afgesproken met GGZ-zorgaanbieders die wel een contract hebben met VGZ.

Stel:

 1. Het gemiddeld afgesproken tarief ligt op 1650 euro voor een zorgtraject,
 2. Het daadwerkelijke tarief voor de behandeling bij de niet aangesloten zorgaanbieder ligt op 1.850 euro,
 3. Dan krijg je van VGZ nog maar 90 procent van 1650 euro vergoed, wat neerkomt op 1.485 euro,
 4. Je betaalt dus zelf 365 euro uit je eigen zak.

Tot 150 euro per maand extra

Volgens het TV-programma Radar kan het wegvallen van de vrije zorgkeuze 100 tot 150 euro per maand aan extra kosten betekenen, bovenop de premie van de zorgverzekering.

Wil je dit voorkomen? Dan zou je kunnen kiezen voor een restitutiepolis bij één van de andere verzekeraars. Misschien vraag je jezelf af wat een restitutiepolis precies is? Hier lees je het.

Vrije zorgkeuze verder in het geding

Doordat het aanbod restitutiepolissen verder afneemt, wordt het steeds lastiger voor verzekerden om een restitutiepolis af te sluiten en te ‘genieten’ van vrije zorgkeuze.

Het is een trend van de laatste jaren dat steeds minder zorgverzekeraars een restitutiepolis aanbieden en overgaan op een combinatiepolis.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Begin 2022 beëindigden OHRA, Nationale Nederlanden en Zorg en Zekerheid hun restitutieverzekering. En in 2021 maakten DSW en ONVZ bekend ermee te stoppen.

Nu stopt dus ook VGZ, inclusief alle onderliggende verzekeraars (risicodragers) en labels waarvoor VGZ zorg inkoopt, zoals IZA en Univé.

Nog maar 6 polissen

Volgens cijfers zijn er momenteel nog 11 restitutiepolissen. In 2023 zijn dat er nog maar 6.

20192020202120222023
Restitutiepolissen211715116

5 polissen verdwijnen

De volgende 5 restitutiepolissen verdwijnen en zijn volgend jaar een combinatiepolis:

 1. VGZ Eigen Keuze
 2. Univé Eigen Keuze
 3. IZA Eigen Keuze
 4. UMC Eigen Keuze
 5. FBTO Basisverzekering (restitutie)

3 restitutie labels vervallen

Ook het collectief van United Consumers, het label ZEKUR van Univé en het label IZZ door VGZ bieden per 2023 geen restitutiepolis meer aan. Deze zijn niet in het overzicht meegenomen omdat ze geen zelfstandige verzekeraar (risicodrager) zijn.

Restitutiepolis kost gemiddeld 150 euro per maand

Dit zijn de 6 restitutieverzekeringen in 2023:

VerzekeraarNaamPremie 2023
AevitaeEUCARE restitutie€ 149,95
CZZorgkeuzepolis€ 149,00
a.s.r.Eigen Keuze€ 156,50
MenzisBasis Vrij€ 152,75
Stad HollandBasisverzekering€ 140,75
Zilveren KruisBasis Exclusief€ 152,75

De gemiddelde prijs van deze verzekeringen komt uit op 150,28 euro per maand.

Steeds duurder

Wat verder nog opvalt, is dat het afsluiten van een restitutiepolis steeds duurder wordt.

Momenteel is het prijsverschil tussen een restitutiepolis en de andere typen zorgverzekeringen gemiddeld 203 euro op jaarbasis, ofwel 17 euro per maand. In 2017 lag dit op ruim de helft van dit bedrag.

43 reacties

 • PPatricia

  Ik zal helaas dan moeten stoppen met mijn psychiatrische hulp. Ik heb maar een heel kleine uitkering. Vinden ze het gek dat er zoveel psychische mensen doordraaien.

  • RRon

   @Patricia probeer anders voor deze kosten bijzondere bijstand aan te vragen bij je gemeente, mocht je van een minimum inkomen leven.
   Het meerdere wat jezelf moet betalen van behandelingen ( als dat lukt) kun je ook opvoeren via je inkomsten belastingformulier als specifieke zorgkosten.

 • BBetty

  Ik vraag me af: Is de vrije keuze nergens in de (zorg)wet geregeld? Waarom moet niet elke verzekering dit verplicht aanbieden?

  • TTim

   @Betty Uiteraard niet. Sommige zorgverleners vragen de meest absurde tarieven en die gaat geen enkele verzekeraar nog vergoeden.

  • RRon

   @Betty wat wij allen heden meemaken is het gevolg van de liberale privatisering.
   De instituties zoals ook de zorgverzekeraars worden nu op zich zelfstaande commerciële graaiers die ons niet dienen, maar gaan beheersen.
   Stem vooral VVD, dan blijft het lekker gaan in Nederland.

 • MMustapha

  Overstappen heeft geen nut naar mijn ervaring de burgers is altijd de dupe
  Dit komt allemaal door de regering of je duur zorgpremie aansluit of goed koper is een pot nat ,uiteindelijk gaan we toch betalen of het lengte of diepte ,de burgers worden gewoon misleid door allerlei regeltjes,

 • GGuus

  Ik teken bezwaar aan tegen de prijsverhogingen ten opzichte van nog maar een stukje rest zorg. Daarnaast dat de Nederlander zwaar gediscrimineerd wordt tov alle nieuwe binnenkomers die alles gratis of vergoed krijgen. Wij MOETEN voldoen en mogen niet weigeren te betalen. Als ik niet betaal en toch plotseling geholpen moet worden mag een arts hulp aan mij niet weigeren. Ik denk dat u en ik er wijs aandoen om voor de laatste optie te kiezen.

  • CCarola

   @Guus mee eens. Alle vluchtelingen krijgen alles over de ruggen van de Nederlanders. Discriminatie is bij wet verboden maar het handhaven van die wet is echt een wassen neus. Ik erger mij al jaren aan het slappe beleid. Van mij mag de hele EU opgedoekt worden zodat Brussel niet meer heerst met zijn regels. De groep werkenden wordt steeds kleiner en de vergrijzing steeds groter. Ik denk dat dit een groter probleem is dan het klimaat want klimaat problematiek is ook weer inherent aan de hoeveelheid mensen die leven op deze aardbol. De wereld is overbelast en door diezelfde vergrijzing wordt zorg onbetaalbaar. Personeels tekort, vergrijzing en vluchtelingen helpen dit land om zeep omdat onze sociale voorzieningen uitgeput raken. Het wordt tijd voor echt leiderschap en de grenzen moeten definitief gesloten worden om dit land weer op enigzins op de rit te krijgen. Werken moet lonend worden, minder parttimers en minder verwende jongeren die allemaal maar advocaat of chirurg willen worden want vieze handen krijgen is men tegenwoordig ook “vies” van.

 • MMonique Bom

  Restitutiepolis die ik had was altijd al duurder dan alleen polis voor gecontracteerde zorg. De maatregel die ze nu nemen is dus een premieverhoging bovenop de kostenstijging die je ieder jaar krijgt.
  Vergoedingen die minder worden zijn een verkapte premiestijging is mijn mening. Bij minder vergoeden zou de premie minder moeten stijgen dan nu het geval is zeker voor mensen die een restitutiepolis hadden.

 • JJenny

  Ik lees niets over zilveren kruis achmea is die te duur?

 • CCath

  Dat is de schuld van alle stemmers op huidige kabinet , naast uuter aard het kabinet en het koningshuis dat nog steeds een veto recht heeft dus het kan verbieden.

  • HHennie

   @Cath
   Een veto……..?

 • JJ.a korver

  Laten wij kijken welke partijen dit hebben geregeld in het verleden.met voorop vvd en deze bij verkiezingen niet meer.op deze partijen stemmen.

  • MM. Wouda

   @J.a korver deze vorm van zorgverzekering is besloten in 2004 door het CDA onder mr Balkenende. Helaas houdt dit kabinet het in stand en wordt er in de kamer vooral maar niet over gesproken.

 • MMonica Geerts

  Wanneer gaat Dhr Kuipers minister van gezondheid zich er mee bemoeien
  Het land gaat naar de verdoemenis en hij kijkt toe

  • PP. van den Boorn

   @Monica Geerts

   Hij kijkt niet alleen toe, hij helpt zelfs nog een handje mee. Een WEF-puppet.

  • DDeb

   @Monica Geerts die is toch samen met zijn vriendjes alles verziekt!! Het word nog veel erger

 • LLotte

  Ik vraag me af hoe het zit met mensen die nu een restitutiepolis hebben bij een niet gecontracteerde zorgverlener.
  Je restitutiepolis valt straks weg. Moet je dan overstappen?
  Als dat zo is en er is nergens plek, heeft een verzekeraar dan ook geen zorgplicht? Bij mij in de regio zijn er geen psychiaters meer te vinden die hun wachtlijst niet gesloten hebben. Al wil ik overstappen, ik kan nergens anders heen.
  Vraag me af hoe ze dat oplossen. Ik slik medicatie die alleen onder toeziend oog van een psychiater genomen mag worden. Ik kan ook nergens anders heen.

  • AAnke Beerlage

   @Lotte Je kan overstappen op een zorgverzekeraar die nog wel een restitutiepolis aanbiedt. Zo kan je je zorg vergoed blijven krijgen bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.
   NB Je bent nooit langer dan 1 jaar gebonden aan een zorgverzekeraar, wanneer deze de polisvoorwaarden wijzigt, kan je per 1 januari altijd overstappen naar een zorgverzekeraar met voor jou betere voorwaarden.

 • AAnnet

  Snapt überhaupt nog iemand wat er wel en niet geboden wordt. De hoeveelheid aan verzekeringen en voorwaarden maakt het nagenoeg onmogelijk een keuze te maken. Je zit er dan weer een jaar aan vast, waarom niet tussentijds kunnen overstappen. Het een tientje of iets meer gaan betalen is in werkelijkheid 20 bij IZZ en bijna 30 euro bij Z&Z in ons geval. Overstappen gaan we zeker, waar naartoe is nog een puzzel, maar schrappen van aanvullende zaken zal noodzakelijk zijn en zorg mijden. We zien wel waar het schip strand. De tering naar de nering zetten om te kunnen blijven eten. Anders gaan we maar gewoon dood, ruimt ook weer op.

 • TT de Ruiter

  Nee, het is pertinent NIET zo dat bij ongecontracteerde zorg de patiënten (fors) meer betalen.
  Bij de meeste aanbieders die niet verkozen zijn in de contract-tombola wordt het verschil gewoon gekort op de factuur. Betaalt de verzekeraar maar 70%, dan zal de aanbieder efficiënter moeten werken

 • RRia

  Dag.Welke verzekering jr

 • FFrans

  Dus allemaal overstappen naar Menzis.
  Ik ben nu bij zekur maar vanaf 1 januari bij Menzis.

  • RRia@,

   Ik ben al jaren bij menzis
   Ik betaal nog n gedeelte van de behandelingen zelf .Elk jaar ga ik met mijn briefjeben kijk ik waar ik het meeste vergoed krijg ik betaal zelf veel aan de zorg dat kan van zorgtoeslag Mijn man heeft dit gelukkig niet .Het is elke maand weer n kunst om rond te komen.
   RIA@

   @Frans

  • YYeliz

   @Frans Menzis?? ik wil ook over maar nog steeds weet ik het niet elke jaar dat gezeik weer…ik zit bij zilverenkruis Helppp bent u tevreden over Menzis ???

 • AA.Overzier

  Ik vind niet dat ze dit kunnen maken
  Je zal maar ernstig psychisch in de war zijn en dure medicatie nodig hebben
  Als mensen dit niet meer kunnen betalen wordt er een groot probleem veroorzaakt, met gevaar voor zichzelf of derden
  Maar ach zo makkelijk wordt er over nagedacht, geld moet immers rollen, en degene wie dit voor je Vlist hebben geen idee

  • GGeert

   @A.Overzier
   En alle andere verzekerden moet zich dan blauw betalen omdat u naar een absurd dure psychiater wil?

  • DDeb

   @Geert wees daarvoor dankbaar aan je overheid! Die
   verzint de regelt. Gewoon blijven stemmen op deze roverheid

 • MMelissa

  Dit riekt naar discriminatie en het niet serieus willen nemen van psychische ziekten. Wachttijden bij wel-gecontracteerde zorgverleners zullen nog verder oplopen, mensen zullen potentieel (langer) uitvallen uit het arbeidsproces en met een beetje pech zal het aantal suïcides toenemen.
  Waarom, waarom, waarom mag je voor lichamelijke aandoeningen oneindig behandeld worden, maar heb je als patiënt met een psychische ziekte kennelijk geen recht op een betere kwaliteit van leven?
  Dat dit ook van toepassing is op wijkverpleging, is ook al niet te snappen; wijkverpleging vermindert de druk op huisartsenzorg en ziekenhuiszorg.
  Waar is de politiek? Waarom neemt niemand het op voor deze twee patiëntencategorieën?

  • JJoke

   @Melissa

   Ben het absoluut met je eens , ook ik ben al jaren door meerdere trauma’s door vroegkinderlijk misbruik afhankelijk bij een GGz .
   Al jaren worden psychische patiënten opzij gezet ten opzichte van de reguliere ziekenhuizen , de reguliere ziekenhuizen hebben ook een wachttijd voor bepaalde aandoeningen maar de GGz is kop loper met wachttijden/lijsten van vaak meer dan 3 jaar en dan spreek ik echt over de ernstige complexe psychische zorg .
   Ik strijd al enkele jaren voor erkenning van deze complexe psychische zorg bij de GGZ , om te beginnen met de bewoording van Patiënt ipv Cliënt te benoemen zoals diegene met een ernstige complexe zorg serieus genomen worden , cliënten zijn bij een advocaat en notaris en is vrijblijvend , psychiatrische patiënten is geen vrijblijvendheid ivm de gezondheid .

  • MMelissa

   @Joke
   Ik word hier, ook niet voor het eerst, zo boos om.
   Dit gaat vrijwel geruisloos. Onbegrijpelijk.

  • TTim

   @Melissa
   U mag best naar die belachelijk dure psychiater mits u dan de kosten wel zelf betaald en niet anderen daar voor wil laten opdraaien.

  • IIk

   @Tim jij bent een eencellige wezen. Je bent zo dom als een achtereind van een varken.

 • KKees

  Zorg wordt steeds duurder en zorg krijgen wordt steeds minder met name door personeelstekort . Men kan bezuinigen op medicijngebruik echter is de lobby bij de politiek dat de patiënt teveel blijft betalen. Inderdaad is de inspraak van de consument cq patiënt, ook weer door lobbisten bij de politiek, steeds kleiner aan t worden.

  Oplossing: terug naar de tijd van voor de privatisering. Bij ja, de macht van het geld.

 • LLia

  Dus dit houd in, als ik bij VGZ blijf mag ik dan zelf niet meer kiezen welke ziekenhuis ik wil ? En wat houd gecombinatie polis in ?

  Nog even, dan gaan we richting amerika toe.

  • EElla

   @Lia
   Ja richting Amerika maar met de rest van

 • HHansje

  Dankzij mn restitutiepolis kan ik wekelijks mijn ongecontracteerde hulpverlener spreken. Dat kost mijn verzekering zo’n 6.000 euro op jaarbasis. Dat is veel geld.
  Aan de andere kant zorgt het wekelijks spreken van mijn hulpverlener ervoor dat ik uit de WIA kan blijven (ik was 100% afgekeurd) en kan werken. En dat bespaart de overheid dik 20.000 op jaarbasis.
  Kosten- baten analyse zou ik zeggen: vergoed mij gewoon mijn psych. Dat is goedkoper dan dat ik achteruit kachel en weer terugkom in mn WIA uitkering…..

  • EErik

   @Hansje
   Betaald u dit soort absurde kosten maar zelf. Er zijn grenzen aan het gegraai uit de verzekeringspot.

 • PPepijn

  Fijn zou zijn om te weten welke restitutiepolissen er dan nog bij welke verzekeraars over blijven. Kunt u dat ook vermelden?

  • JJaap

   @Pepijn Kijk eens bij Stad Holland, die blijven de restitutiepolis aanbieden.

  • KKoen Kuijper

   @Pepijn

   Ze staan alle 6 hier genoemd.

 • NNihan

  We raken/zijn de zeggenschap over onze zorg kwijt.

  • MMaria

   @Nihan klopt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.