search

Zoeken

Deze 6 zorgverzekeringen bestaan niet meer per 1 januari 2024

Deze 6 zorgverzekeringen bestaan niet meer per 1 januari 2024

In 2024 zijn er zes zorgverzekeringen die niet meer bestaan, blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer. Het verdwijnen van deze verzekeringen kan aanzienlijke gevolgen hebben voor consumenten. In het slechtste scenario kan de premie door het wegvallen van de polis plotseling stijgen met meer dan 24 euro per maand.

In dit artikel bespreken we:

  • De specifieke zorgverzekeringen die verdwijnen
  • De achtergronden van deze wijzigingen
  • Wat dit betekent voor jou

Stopt jouw zorgverzekeraar per 1 januari 2024? Je vindt het antwoord hieronder.

1. Ditzo zorgverzekering

Ditzo stond jarenlang als een van de betere en meest betaalbare zorgverzekeraars in Nederland. De zorgverzekering werd bekend door Feyenoord-icoon John de Wolf. Op tv werd hij afgebeeld terwijl hij gedwongen werd om vanuit een ziekenhuisbed de hele dag naar de Amsterdam Arena te kijken. De tv-reclame onderstreepte het belangrijkste voordeel van Ditzo’s zorgverzekering: de vrije keuze van ziekenhuizen voor patiënten.

De merknaam ‘Ditzo’ is inmiddels verdwenen en vervangen door ‘a.s.r. Ik kies zelf‘. Het goede nieuws voor klanten is dat het principe van vrije ziekenhuiskeuze blijft bestaan onder de nieuwe merknaam.

2. Jaaah zorgverzekering

Het zorgverzekeringslabel Jaaah, dat van 2021 tot 2023 actief is geweest op de zorgverzekeringsmarkt, zal ophouden te bestaan. Met ingang van 1 januari worden de verzekerden van Jaaah overgezet naar de zorgverzekering ‘Bewuste Keuze’ van ONVZ.

Deze overgang brengt voor de verzekerden in 2024 een premiestijging met zich mee van 8,70 euro per maand. Ondanks deze stijging biedt ONVZ een aantal nieuwe aanvullende verzekeringsopties, waardoor verzekerden kunnen kiezen uit een breder aanbod dat beter aansluit bij hun persoonlijke behoeften en voorkeuren

3. ZEKUR budgetpolis

Zorgverzekeraar ZEKUR stond jarenlang bekend als de goedkoopste zorgverzekering van Nederland. Daar komt per begin 2024 een einde aan. De budgetpolis ‘Gewoon ZEKUR’ komt namelijk te vervallen. Wel komt er een nieuwe zorgverzekering (ZEKUR Zorg Basis) met verbeterde voorwaarden voor in de plaats.

In de nieuwe ZEKUR zorgverzekering is de keuze uit gecontracteerde ziekenhuizen niet langer beperkt. Dat betekent echter ook een fors hogere premie. Verzekerden die voorheen bij ZEKUR zaten, betalen komend jaar 147,30 euro per maand, wat een stijging is van maar liefst 24,35 euro per maand ten opzichte van 2023.

4. Zilveren Kruis restitutiepolis

Zilveren Kruis stopt per 1 januari 2024 met het aanbieden van de restitutiepolis (Basis Exclusief). Dit betekent dat nieuwe en bestaande verzekerden deze polisvorm niet langer kunnen kiezen of behouden.

De reden voor deze wijziging is dat zorgverzekeraars structureel verlies lijden op zorgverleners binnen de GGZ en wijkverpleging waarmee geen contracten zijn afgesloten. Deze zorgverleners kunnen vaak hogere tarieven in rekening brengen dan het gemiddelde, wat resulteert in hogere premies voor alle verzekerden.

Voor bestaande verzekerden van de Zilveren Kruis restitutiepolis betekent dit een beperking in de vrije zorgkeuze, vooral voor GGZ-zorg en wijkverpleging. Zij worden voortaan aangewezen op zorgaanbieders waarmee Zilveren Kruis een overeenkomst heeft. Bij zorgverleners zonder contract geldt een lagere vergoeding, namelijk 85% van het gemiddelde tarief. Er is echter een overgangsregeling voor 2024 voor zorg die al is gestart bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.

5. CZ restitutiepolis

Ook CZ beëindigt de restitutiepolis (Zorgkeuzepolis) per 1 januari 2024. De redenen voor het wegvallen van dit aanbod zijn hetzelfde als bij Zilveren Kruis.

CZ introduceert in de plaats van de Zorgkeuzepolis de Zorgvariatiepolis. Deze vergoedt nog maar 85 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief voor zorgaanbieders in de GGZ en wijkverpleging die geen contract hebben. Net als bij Zilveren Kruis heeft ook CZ ook een overgangsregeling voor huidige verzekerden.

Er zijn in 2024 nog maar drie restitutiepolissen waaruit verzekerden kunnen kiezen. Zorgexperts verwachten dat de restitutiepolis straks niet meer bestaat, vanwege de oplopende kosten voor verzekeraars.

6. Stad Holland restitutiepolis

Tot slot stopt Stad Holland per 1 januari 2024 met de restitutiepolis. Dit lijkt te wijten aan de hoge kosten die ook deze verzekeraar ondervindt. Stad Holland biedt in 2024 een combinatieverzekering aan met overwegend vrije zorgkeuze, met uitzondering van de GGZ en wijkverpleging. Bij zorgaanbieders in deze sectoren zonder contract wordt tot 75% van het NZa-tarief vergoed.

De premie van Stad Holland is straks, ondanks de minder goede voorwaarden, 14,50 euro per maand duurder dan in 2023.

Hoeveel zorgverzekeraars blijven er over?

Ondanks het wegvallen van de verzekeringen komen er dus nieuwe polissen voor in de plaats. Het totale aantal zorgpolissen op de markt verandert dan ook niet of nauwelijks.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van alle concerns, verzekeraars en labels die momenteel in Nederland actief zijn.

Auteur

Over de auteur:

Dagelijks ben ik bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doe ik met veel passie en plezier.

Meer over Koen

Schrijf een reactie