Last minute zorgverzekeringen vergelijken? Let dan op deze 5 punten

Last minute zorgverzekeringen vergelijken? Let dan op deze 5 punten

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Last minute zorgverzekeringen vergelijken? Let dan op deze 5 punten

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is een beslissing die ieder jaar weer aandacht vraagt. Met een overvloed aan mogelijke combinaties kan het misschien een kleine uitdaging voor je zijn.

Want hoe weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw gezondheid en portemonnee?

Om je te helpen vergelijken en kiezen, bespreek ik hieronder vijf cruciale aandachtspunten voor een nieuwe zorgverzekering in 2024.

1. Prijs

De prijs is vaak het eerste waar mensen naar kijken bij het vergelijken van zorgverzekeringen. En voor een belangrijk deel is dat ook terecht. Maar vergeet niet om ook te kijken wat je wel en niet terugkrijgt voor de premie die je iedere maand betaalt.

Zijn er bijvoorbeeld bepaalde beperkingen in de polis? Wordt alles vergoed wat ik nodig heb of moet ik straks misschien toch bijbetalen? Dit zijn nuttige vragen die je jezelf moet stellen.

Wist je trouwens dat prijs bij 70 procent van de Nederlanders één van de redenen is om te wisselen van zorgverzekeraar?

Ga jij ook puur af op de laagste prijs?

Bekijk dan eens deze top 5 goedkoopste basisverzekering voor 2024:

 1. FBTO Basis: € 131,95
 2. VinkVink Basis: € 132,90
 3. De Friesland Zelf Bewust: € 136,95
 4. Zorg en Zekerheid Zorg Gemak: € 138,65
 5. Univé Zorg Select: € 138,95

Deze top 5 vind je hier terug.

Benieuwd wie er als goedkoopste uit de bus komt bij een hoger eigen risico, jaarbetaling of extra dekking?

Check dan eens dit artikel met meer handige lijstjes.

2. Dekking

Als je een nieuwe zorgverzekering kiest, dan wil je dat de zorg die jij nodig hebt, wordt vergoed.

Gelukkig zit heel veel zorg al standaard in iedere basisverzekering.

Denk aan:

 • Consulten en kleine ingrepen bij de huisarts
 • Controles en behandelingen in het ziekenhuis
 • Medicijnen en hulpmiddelen
 • Psychologische zorg
 • Mondzorg voor kinderen (tot 18 jaar)

In veel gevallen heb je dan ook helemaal geen aanvullende verzekering nodig.

Het kiezen voor een extra dekking – bovenop de basisverzekering – kan wel een goed idee zijn als op zoek bent naar een vergoeding voor:

 • Fysiotherapie
 • Tandheelkundige zorg
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en lenzen
 • Orthodontie

Benieuwd naar andere relevante dekkingen?

Bekijk dan ons volledige overzicht met vergoedingen via de aanvullende verzekering.

Dekking vs. premie

Let er wel op dat je de prijs afstemt met de vergoeding die je krijgt. Kortom, weegt de premie die je gaat betalen voor een aanvullende polis op tegen de dekking voor de mogelijke zorgkosten die je gaat maken. Het slaat nergens op om een premie van 20 euro per maand te betalen in ruil voor een vergoeding van maar 150 euro.

Voordat je jouw zorgverzekering gaat wijzigen, is het altijd handig om op papier een inschatting te maken van je verwachte kosten en andere zaken die je graag wilt verzekeren.

Bijvoorbeeld:

 • 9 behandelingen fysiotherapie
 • € 200 alternatieve geneeswijzen
 • € 350 euro voor controles en vullingen bij de tandarts

TIP: het kan slim zijn om je tandarts een ‘begroting’ te laten maken voor je verwachte tandartsbehandelingen in 2024.

Wachttijd

Ben je op zoek naar dekking voor de beugel van je kind (orthodontie)? Houd er dan rekening mee dat er alle verzekeraars een wachttijd hanteren van 1 jaar.

Sluit je dit jaar een zorgverzekering af voor 2024? Dan heb je dus pas in 2025 recht op vergoeding van de behandelingen bij de orthodontist en de materialen voor de beugel.

Wil je direct komend jaar gebruik kunnen maken van de orthodontiedekking? Kies dan voor een vergoeding zonder wachttijd. De dekking is dan vaak wel een stuk minder.

Medische acceptatie

Ben je op zoek naar een hoge tandartsdekking (750 euro per jaar of meer)? Bedenk dan dat veel zorgverzekeraars een medische acceptatie hanteren. Dit is een proces waarbij de verzekeraar beslist of iemand een bepaalde zorgverzekering mag afsluiten.

Tijdens de medische acceptatie kan de verzekeraar vragen stellen over je gebit. Vaak wordt er ook een tandartsverklaring gevraagd. Afhankelijk van je antwoorden en de verklaring van de tandarts kan de verzekeraar besluiten om je wel of niet te accepteren, of om extra voorwaarden of een hogere premie te stellen.

3. Zorgkeuze

Naast een goede dekking voor een goede prijs is het ook fijn dat je terecht kunt bij de zorgaanbieders die jou de zorg verlenen. Denk aan het ziekenhuis, fysiotherapeut en de apotheek. Gelukkig is dit bij de meeste zorgverzekeringen over het algemeen goed geregeld.

Ben je momenteel onder behandeling of ga je onder behandeling bij een kliniek of een ziekenhuis? Controleer dan altijd of je huidige verzekeraar – of de verzekeraar waar je naartoe wilt overstappen – ook in het nieuwe jaar een contract heeft met deze zorgaanbieder.

Koen Kuijper (Expert zorgverzekeringen)

Voor de huisarts en tandarts maakt het overigens niet uit wat voor zorgverzekering je hebt. Ook voor ziekenhuiszorg zul je de kosten voor de behandeling in nagenoeg ieder ziekenhuis vergoed krijgen. Maar als je twijfelt, kun je dit altijd even checken op de site van de verzekeraar.

Slechts drie budgetpolissen

Er zijn slechts drie polissen in 2024 waarbij er beperkingen gelden aan de keuze uit ziekenhuizen voor planbare zorg:

 • Aevitae – Natura Select
 • De Christelijke – Principe Polis Budget
 • Zilveren Kruis – Basis Budget

Bij deze polissen is slechts een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd, wat betekent dat je heel goed moet letten dat het ziekenhuis waar je naar verwezen wordt, een contract heeft.

Je vindt deze informatie duidelijk terug in de zorgvergelijker. Er staat dan ‘beperkt‘ bij zorgkeuze.

Staat er een andere tekst, bijvoorbeeld ruim?

Dan kun je meestal in alle ziekenhuizen terecht. Soms zijn er uitsluitingen of beperkingen voor bepaalde type behandelingen.

Deze informatie vind je terug door in zorgvergelijker te klikken op ‘> meer info‘ en vervolgens op het tabje ‘zorgkeuze‘. Je kunt ook direct op de tekst klikken (bij het blauwe pijltje hierboven).

In ons artikel van 28 november vind je een overzicht van alle beperkende voorwaarden voor 2024.

4. Service

Je komt er pas achter hoe belangrijk de service van je zorgverzekeraar is zodra je een vraag of probleem hebt. Dan wil je snel en goed geholpen worden.

De service kan flink verschillen per zorgverzekeraar, dus let hier goed op bij je keuze.

Kijk met name naar de volgende aspecten:

 • Is de klantenservice makkelijk bereikbaar? Kun je bijvoorbeeld chatten, bellen of mailen? En hoe zijn de openingstijden?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de website? Kun je makkelijk declaraties indienen via een app of website? Bieden ze online inzicht in je zorgkosten?
 • Hoe duidelijk en transparant is de informatie? Wordt er helder uitleg gegeven over vergoedingen en voorwaarden of zie je veel paarse krokodillen?
 • Helpt de verzekeraar je actief bij wachtlijstbemiddeling, zodat je sneller wordt geholpen?

Een goede service kan het verschil maken, vooral in stressvolle situaties waarin je afhankelijk bent van je zorgverzekeraar.

Wie heeft de beste service?

Op Zorgwijzer zijn alle 40 zorgverzekeraars beoordeeld door meer dan 20.000 verschillende klanten. Het klantcijfer vind je onder meer terug in de zorgvergelijker.

Benieuwd naar de winnaars en verliezers op het gebied van service?

Bekijk dan ons meest recente artikel met een overzicht van de best (en slechtst) beoordeelde zorgverzekeraars van dit moment.

5. Extra’s

Zorgverzekeraars doen hun uiterste best om van elkaar te onderscheiden. Naast de prijs, dekking, zorgkeuze en service, zijn er ook allerlei extraatjes die worden aangeboden.

Twee voorbeelden:

Dokter op zak

Zo bieden onder meer FBTO, CZ en OHRA een speciale app waarmee je laagdrempelig met een medisch professional kunt praten als je een vraag hebt over je gezondheid of klachten hebt.

Je hebt bijvoorbeeld opeens buikpijn, een vreemde uitslag of een ander kwaaltje. Via de app van de verzekeraar kom je dan in direct chatcontact met een medisch deskundige.

De gratis apps zijn vooral handig op vakantie, als de huisarts dicht is of als je een bepaalde klacht liever niet met je huisarts bespreekt.

Sparen door te bewegen

Verzekeraar a.s.r. heeft weer iets anders, namelijk een speciaal gezondheidsprogramma dat klanten beloont voor een gezonde levensstijl. Deelnemers kunnen punten verdienen door te bewegen, te sporten en deel te nemen aan gezondheidschecks. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor verschillende beloningen, kortingen en cashbacks.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de extra’s die via de zorgverzekering worden aangeboden.

Een overzicht van de beste vijf extra’s voor 2024 vind je hier terug.

Kom je er niet uit?

Kom je er ondanks deze vijf aandachtspunten er toch niet uit en heb je hulp nodig bij het maken van je vergelijking?

Geef ons dan een belletje.

 • 010 – 34 000 20

Op 31 december zijn wij gewoon bereikbaar voor jouw zorgvraag.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.