Aanbod onbeperkt fysiovergoeding (2019) verder gekrompen

Aanbod onbeperkt fysiovergoeding (2019) verder gekrompen

Artikel door: Koen Kuijper - 6 reacties

Aanbod onbeperkt fysiovergoeding (2019) verder gekrompen

Het aanbod polissen met een onbeperkte dekking voor fysiotherapie neemt opnieuw af. Nog maar 5 van de 40 zorgverzekeraars bieden in 2019 een aanvullende verzekering aan met een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer.

Update 14 november 2019: Onbeperkt fysiotherapie duur én lastig te verzekeren (in 2020)

Het zorgcollectief FNV Menzis komt namelijk per 1 januari 2019 te vervallen. De aanvullende verzekering met onbeperkt fysiotherapie is daardoor niet langer af te sluiten. Ook bestaande klanten kunnen volgend jaar niet meer van deze vergoeding gebruik maken.

Daarnaast stopt ook Nationale Nederlanden (NN) met het aanbieden van deze dekking en is het maximaal aantal behandelingen nog maar 50.

Selectief en duur

Naast het krimpende aanbod, is het in 2019 opnieuw lastig om een aanvullende verzekering met ongelimiteerde vergoeding voor de fysio af te sluiten. Dit komt omdat de drie van de vijf zorgverzekeraars een medische selectieprocedure hanteren.

Daarnaast is een aanvullend pakket met volledige fysiovergoeding schrijnend duur. De gemiddelde premie voor een dergelijke verzekering ligt op ongeveer 775 euro per verzekerde op jaarbasis. Een daarbovenop komt dan nog de premie voor de basisverzekering.

Bekijk ook: Zorgverzekering vergelijken met fysiotherapie

Overzicht verzekeringen

Zorgwijzer heeft uitgezocht bij welke zorgverzekeraars en pakketten er nog wel vergoeding mogelijk is voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie per 2019:

* Bij AV Optimaal (De Friesland) is na de 37e of 51e behandeling toestemming vereist van de verzekeraar, voordat men aanspraak kan maken op verdere vergoeding.

Wat is een medische selectie?

Bij drie van de vijf verzekeraars wordt bij de aanvraag van de aanvullende verzekering een medische selectieprocedure in acht genomen. Dat houdt in dat de verzekerde een aantal gezondheidsvragen voorgeschoteld krijgt.

Eén van die vragen is bijvoorbeeld of je de afgelopen 12 maanden onder behandeling bent geweest bij een fysiotherapeut, oefentherapeut of manueel therapeut. Als je op die vraag ‘nee’ beantwoord, wordt je vrijwel zeker geaccepteerd voor de aanvullende verzekering. Indien je ‘ja’ beantwoord, wordt om een toelichting gevraagd, bijvoorbeeld voor welke aandoening je bent behandeld.

Houdt er verder rekening mee dat het onjuist (of niet naar waarheid) beantwoorden van vragen nadelige gevolgen kan hebben. De verzekeraar kan dan zelfs volledig afzien van het vergoeden.

Na het invullen van de gezondheidsverklaring beoordeelt de verzekeraar of:

 1. Je wordt geaccepteerd voor de verzekering
 2. Je wordt geaccepteerd voor de verzekering, maar tegen een hogere premie of een lagere dekking
 3. Je wordt geweigerd voor de verzekering

Lees ook: Welke zorgverzekeraars hebben een medische selectie?

Sterk afhankelijk

Honderdduizenden Nederlanders zijn sterk afhankelijk van fysiotherapie. Denk hierbij aan chronisch zieke patiënten met reuma, artrose of jicht. Voor hen is het essentieel om wekelijks of nog vaker naar de fysiotherapeut te gaan. Zij hebben baat bij een toegankelijke en betaalbare zorgverzekering met onbeperkte dekking voor fysiotherapie, omdat zij geen recht hebben op vergoeding via de basisverzekering.

Door de bovengenoemde hindernissen wordt toegang tot onbeperkte fysiotherapie voor veel patiënten steeds onbereikbaarder.

Lees ook: Zorgvergoedingen reuma en artrose

Vergoeding basisverzekering

Voor mensen met een chronische ziekte is er soms vanuit de basisverzekering een vergoeding mogelijk voor onbeperkte fysiotherapie. De aandoening moet dan wel op de lijst staan met chronische aandoeningen. De basisverzekering dekt dan de kosten voor de behandeling.

Wel moet je de eerste 20 behandelingen (eenmalig per aandoening) uit eigen portemonnee betalen. Verder is het eigen risico van toepassing.

6 reacties

 • EEffie

  De Friesland AV Optimaal vergoed bijna nooit meer dan 37 behandelingen toestemming vragen voor meer behandelingen wordt zelden gegeven.Dat is voor mij reden grweesr om een paar jaar geleden over te stappen naar IZZ, 1 van de 5 die nog wel alle noodzakelijke behandelingen vergoed. De verzekering is niet goedkoop maar dat heb ik er voor over. Gelukkig kan ik het betalen, dat is ook niet iedereen gegeven.

 • LLammert Vedder

  Fysiotherapie is voor mijn heel belangrijk eindelijk zonder pijn telopen maar het wordt steeds minderbehandelen en wel duurder. Maar als Je vangeslacht verandert Dan wordt het wel allemaal vergoed wij een gezin van 2personen zonder kinderen vallen overal buiten maar we betalen overal wel voor.

  • LLijntjo

   Wat is dit nu voor een vergelijking?

 • Aa.houthuijzen

  tja… waardeloos, heb een slechte rug en fysiotherapie bied verlichting, minimaal 2 x per maand, maar beter is 1x per week, maar kwam niet uit met het maximale aantal behandelingen, en nu het duuder wordt en minder zal ik moeten accepteren dat ik meer last van mijn rug zal hebben en dus zeker daarom

  • JJan Jansen

   @a.houthuijzen

   Dus u gaat niet omdat u het niet vergoedt krijgt, het is dus niet zo erg. Anders zou u er wel iets aandoen om het te betalen. U kunt ook oefeningen vragen…

 • VV

  Hee dat wordt fijn voor die ‘t hard nodig hebben. Geen aanvullende verzekering afsluiten loont straks echt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.