Sinds 2006: premie zorgverzekering 446 euro hoger

Sinds 2006: premie zorgverzekering 446 euro hoger

Artikel door: Bart Koenraadt - 52 reacties

Sinds 2006: premie zorgverzekering 446 euro hoger

De premie die Nederlanders betalen voor hun zorgverzekering is sinds de invoering van het huidige zorgstelsel (2006) met 446 euro gestegen. Het verplichte eigen risico is in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld: van 150 euro in 2008 naar 385 euro nu. 

Dat blijkt uit een berekening van Zorgwijzer op basis van de ‘Marktscan Zorgverzekeringen 2019’ van de Nationale Zorgautoriteit (NZa).

Onze zorgkosten zijn in meer dan 10 jaar sterk toegenomen. De totale zorguitgaven stijgen in 2020 zelfs naar gemiddeld 5.528 euro, bestaande uit zorgpremie, inkomensafhankelijke bijdragen en eigen betalingen.

2006

Volgens de marktscan van de NZa betaalden Nederlanders in 2006 gemiddeld 1028,66 euro aan zorgpremie. Dat bedrag was inclusief een no-claim van 255 euro. Daarvan kregen verzekerden gemiddeld 91 euro terug.

Effectief kostte een zorgverzekering in 2006 dus zo’n 938 euro, omgerekend 78 euro per maand.

In 2006 werd het ziekenfonds vervangen voor het huidige zorgverzekeringsstelsel.

2019

Op dit moment betalen Nederlanders gemiddeld 115,35 euro per maand (Monitor NZa) aan zorgpremie. Dat is 446 euro meer dan in 2006.

Het gaat hier om een stijging van ruim 47 procent. Dat is aanzienlijk, zeker gezien het modaal inkomen met slechts 20 procent is gestegen tussen 2006 en 2019 (MEV CPB).

Naast een hogere zorgpremie betalen verzekerden tegenwoordig ook nog 385 euro aan verplicht eigen risico als ze gebruik maken van zorg.

In 2006 bestond het eigen risico nog niet. Die is pas in 2008 ingevoerd en bedroeg toen 150 euro per verzekerde.

Groei van het eigen risico over de jaren:

2020

In 2020 gaan de premies van de zorgverzekering verder omhoog. Volgens ramingen van het kabinet met gemiddeld 37 euro.

Zorgverzekeraar DSW kondigde echter al een stijging aan van maar liefst 72 euro.

Op basis van dit gegeven komt de gemiddelde premie volgend jaar uit op maar liefst 121,35 euro in de maand.

Het eigen risico blijft komend jaar wel gelijk (lees: 385 euro)

Hoeveel de premie in 2020 gaat stijgen hangt af van de inzet van reserves door zorgverzekeraars. Vorig jaar is de inzet enigszins beperkt gebleven, waardoor de verwachting is dat er dit jaar extra geld wordt gebruikt om de premie te drukken. Ook gezien het feit dat de collectiviteitskorting voor iedereen wordt gehalveerd.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

Zorgkosten naar 5.500 euro

Volgens cijfers uit de Rijksbegroting besteden we volgend jaar gemiddeld 5.528 euro per persoon per jaar aan zorgkosten. Volgens het CBS was dat in 2006 ‘slechts’ 4.000 euro. Een verschil van 38 procent.

De NZa roept zorgaanbieders en zorgverzekeraars op om in actie te komen, omdat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van onze zorg onder druk komt te staan.

De toezichthouder wil dat er betere afspraken worden gemaakt over welke zorg ‘waar’ en ‘door wie’ wordt geleverd. 

Bronnen

 • Monitor Zorgverzekeringsmarkt 2006 en 2019 – NZa
 • Rijksbegroting VWS 2020
 • Macro Economische Verkenning (MEV) – CPB
 • CBS
 • Volkskrant

52 reacties

 • PPiet

  Wat een onzin artikel. Ik ben in mijn eigen boekhouding gedoken en zie nogal flinke verschillen met de bedragen die hier gemeld worden.

  In 2009 bedroeg de premie met aanvullende verzekering rond de 54 euro (max eigen risico)
  In 2013 bedroeg de premie met aanvullende verzekering rond de 76 euro (max eigen risico)
  In 2022 bedraag de premie ruim 138 euro met aanvullende verzekering en volledig eigen risico.

  Dus je kan wel raden dat het met 2006 nog hoger ligt.
  Ik kom uit op minimaal 1000 euro en het maandbedrag is ruim 350% hoger dan in 2009!

 • JJohan

  Niet zeuren, gewoon betalen.

 • TTER

  Minimum loon 20 Euro per uur dan kan het wel en regel dat eerste daarna zorgpremie verhogen.

 • PPema

  Als dat gaat gebeuren dan beter stoppen met werken en uitkering aanvragen.

  • JJay

   @Pema

   Dan moeten we ook asielzoekers worden. Hoef nergens meer voor te betalen

 • JJan

  Als men eens begon met iedereen evenveel te laten betalen,niet de mogenlijkheid om bij gezond zijn een torenhoog eigen risico te nemen en weinig premie te betalen…

 • MMieke

  Ik vind het absurd we moeten steeds meer betalen en krijgen steeds minder vergoed plus we kunnen het niet meer opbrengen om te betalen het is gewoon schandalig dat de mensen toren hoge premies moeten betalen die het niet meer kunnen betalen

 • JJoke

  Ik heb alle dingen, die in mijn na deel zijn qua zorg!!! Dat betekend de eerste maand is mijn eigen bijdragen al gebruikt, omtrent medicatie, en onderzoeken, zie best op tegen de mega stijgende kosten. Heb een uitkering ben in wao…. Dus echt geen mega bedragen, Ik snap niet dat de regering niet eerst denkt aan Nederland!!!!! Ik hoop dat er is een stop komt voor al die liefdadigheid,,,, naar???? Vul maar in De oudere zorg schandalig…. Geen tijd
  Maar wat ik hier ook schrijf, het heeft weinig nut,,,, zo vind ook dit mijn laatste zin dat mensen met Hele ernstige ziektes het moeten hebben van het ophalen qua de vrijwilligers, neem. Kanker, reuma, diabetes en ga zo maar door…. De mannetjes en vrouwtjes in de regering,,,,, dit is gewoon niet meer te doen
  Waardeloze situatie

 • Mmona

  @Ellen, dus jij vindt het normaal dat de laagste inkomens (mensen die vaak net zo hard werken als jij en anderen die meer inkomsten hebben) in % van hun inkomsten meer betalen aan zorg dan jij dat doet? Nogal egoïstisch niet waar, maar zo gaat het al jaren…ooit bedacht door ?? O ja iemand met hoog inkomen… Aan zorgpremie en zorgkosten met aftrek van toeslag betaal ik 8 % van mijn maandinkomsten terwijl mensen met een hoger inkomen vaak nog geen 4% van hun inkomen betalen. Dat is terecht volgens jou?

 • Mmona

  @Ellen, dus jij vindt dat de laagste inkomens (mensen die vaak net zo hard werken als jij en anderen die meer inkomsten hebben) in % van hun inkomsten meer betalen aan zorg dan jij dat doet? Nogal egoïstisch niet waar, maar zo gaat het al jaren…ooit bedacht door ?? O ja iemand met hoog inkomen… Aan zorgpremie en zorgkosten met aftrek van toeslag betaal ik 8 % van mijn maandinkomsten terwijl mensen met een hoger inkomen vaak nog geen 4% van hun inkomen betalen. Dat is terecht volgens jou?

 • IIlvo

  In de jaren 90 heb ik zelfs nog 10 gulden per maand betaald omgerekend €5 per maand en nu is alleen de basispremie al €112 per maand. Is een stijging van volgens mij van meer dan 2140% vergeleken met die periode. Heb ik nog niet eens het over de eigen risico gehad. Maar er is geen armoede hier en het valt allemaal best mee met dat alles duurder is geworden.

 • AAns

  Als nederland nu is al dat geld terug haalt wat ze weg geven aan andere landen dan hoeft noemand meer zorg te betalen .

 • PPiet

  Ik hoor niemand over de asiel zoekers die gratis worden geholpen bij de dokter en in het ziekenhuis .
  Dus dat betalen wij met ze allen

  • KKaat

   @Piet
   Idd u heeft helemaal gelijk en wat dacht u van de gevangenissen. … daar is de zorg ook gratis. De kosten zijn extreem hoog, tandarts, brillen, fysio, medicatie, ziekenhuis/operaties en dergelijke zijn op de kosten van de hardwerkende Nederlandse belastingbetalers. En wie zitten daar grotendeels? Tja….. laten we allemaal maar op de VVD, D66, Groen links en al die andere shit parijen blijven stemmen. Met vriendelijke groet.

  • MMieke

   @Piet
   Je heb helemaal gelijk piet ze krijgen zorg voor niks krijgen een huis word ingericht voor niks plus ze krijgen nog zakgeld hoe oneerlijk is dat er word op ons bezuinigd alles word maar duurder ik zeg maar zo gelijke monniken gelijke kappen

 • NNick

  Misschien moet in het artikel ook duidelijk vermeld worden dat de zorg destijds niet te vergelijken is met nu. Er is zoveel meer mogelijk dan toen, vergrijzing, etc.
  En waarom wordt er niet vermeld dat de zorgtoeslag minimaal even hard meegestegen is? Slecht artikel, stemmingmakerij.

  • HHilde

   @Nick
   De zorgtoeslag is een habbekrats. Is bij lange na niet toereikend. Zeker niet als er in een gezin 2 chronisch zieken zijn en sommige medicijnen niet vergoed worden. En als je dan weet dat wij per maand 370 euro betalen voor de premie inclusief aanvullende zorgverzekering, daarnaast 2x 385 euro eigen risico kwijt zijn, dan snap jij wel dat het voor ons een flinke hap is uit ons maandelijkse inkomen. De 385 euro (770 euro voor 2 personen) betalen wij met 100 euro per maand af.. De zorgtoeslag is 70 euro, wij betalen dus elke maand 400 euro voor de zorgverzekering! Wij hebben maar 4 maanden per jaar dat wij een extraatje hebben die dan op gaat aan extra hulpmiddelen die nodig zijn. Als je in dit land chronisch ziek bent, is het echt beknibbelen op je uitgaven.

  • AAnoniem

   @Nick
   Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Dus het is en wordt steeds onbetaalbaar voor de normale werker

 • AAnoniem

  Waar ik echt wel bang voor ben, is dat een volgend kabinet gaat besluiten om chronisch zieken, gehandicapten en zorgbehoevende ouderen onvrijwillige euthanasie op te leggen om op die manier drastisch op de zorg en uitkeringen te besparen. Net als wat Adolf Hitler deed met Aktion T4. “Het opruimen van ‘onwaardig leven’”. Zeker wanneer er zich de volgende economische recessie aandient en de overheid weer drastisch moet bezuinigen. Vooral met liberale partijen als D66, VVD en GroenLinks is het echt oppassen geblazen, ook de PVV en FvD zijn op dit gebied niet te vertrouwen.

  • KKaat

   @Anoniem
   In Nederland komen er elke week ongeveer 700 asiel/gelukzoekers bij, en allemaal blijven ze in Nederland ook de afgewezen asiel/gelukzoekers. En ze worden allemaal zo zielig gevonden door politieke partijen zoals Groen links, D66 en al die deugmensjes. Waarom lees ik iedere keer weer dat het aan de vergrijzing ligt? Deze ouderen hebben Nederland opgebouwd na een leven HARD werken. Zij worden aan de kant gezet en worden overal gepakt door de overheid. Na je 77ste ben je in de zorg eigenlijk al afgeschreven, maar als nieuwkomer krijg je alles in Nederland en hebben geen cent hiervoor moeten betalen. Laten we eerlijk zijn “Nederland is te vol”. Nederland wordt kapot gemaakt door de EU en de burgers worden langzaam leeg geknepen, dit is wat de deugpartijen willen. Allemaal even arm en geregeerd worden door een dictatuur. Voorbeeld: Meneer Timmermans verdient per dag +/- 1300,- euro……… De Nederlandse burgers hadden NEE gezegd en toch zitten we erin, Nederland was een rijk landje en is te grabbel gegeven. Met vriendelijke groet.

 • RRVos

  De privatisering, de marktwerking in de zorg, een van de vele domme ideeën bedacht door politici. Met een mooi verhaal bezuinigen is dat. Maar de kosten van medicijnen is wel een probleem. Sommige medicijnen betaal je de hoofdprijs voor terwijl de ontwikkelingskosten vele malen lager liggen. Heb niet zoveel problemen met solidariteit (ik haal mijn premie per maand er nooit uit. Er moet een been afvallen wil ik naar de huisarts gaan), al schiet het wel wat door en is het nu onevenredig. Maar ik heb meer problemen met de schandalige geldklopperij via de belasting op gas en elektra. De zorgverzekering is nog te verklaren, de belasting niet.

  • MMarja

   @RVos
   Ik ben dit volledig met je eens, door mijn werk ging ik met mensen mee naar het ziekenhuis, waaronder een mannetje hepatitis c. Even een rekensommetje, de meneer moest 2 tabletten per dag gaan slikken, de kosten van deze twee pilletjes was 25.000€ voor een maand , na een maand wordt er gekeken of het aanslaat. Is dit het geval dan moet er 6 maanden gekuurd worden a 25.000€ per maand. Ik was toen echt in shock dat twee pilletjes zo duur kunnen zijn, ik denk ook dat zoiets niet voor zou mogen komen!

 • HHenk

  Ik heb 16 jaar in Spanje gewoond. De gezondheidszorg is een publieke voorziening, waarvoor de overheid verantwoordelijk is. Hier in Nederland is men te eigenwijs om eens over de grenzen te kijken.

  In Spanje betaalt men nog 50% van wat men hier betaalt voor een betere kwaliteit en toegankelijkheid.

  Ik roep iedereen op daar te gaan kijken en te praten.

 • Jjohn

  Ik vind eigenlijk dit plan van het sp uitstekend: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2020/sp-wil-zorgverzekering-volledig-inkomensafhankelijk-maken

  De mensen die flink geld verdienen die mogen best wat meer betalen, en mensen die gewoon ziek zijn ( en van een kleine uitkering moeten leven) en niet kunnen werken gewoon veel minder.

  Lijkt mij niet meer dan fair.

  Zorg moet inkomensafhankelijk worden gemaakt. Als we zo doorgaan, dan kunnen straks bepaalde groepen niet eens meer naar de dokter…

  • DD Meerzorg

   @john

   Roep ik al jaren men praat over eerlijke verdeling..

  • EEmma

   @john

   Is ook niet bepaald eerlijk. Waarom zou ik voor mijn welverdiend geld meer premie betalen? Vooral als ik er zelf niets van gebruik. Mensen die 10 jaar studeren om wat? Om verplicht anderen financieel te ondersteunen die bijv. geen moeite in iets hebben gestoken? Dacht het even niet he.. Mensen in de uitkering die nooit iets geprobeerd hebben krijgen overal kortingen en subsidies op, terwijl de hardwerkende al meer aan belasting etc. inleveren en er niets voor terugkrijgen.. Tis wel goed zo, het hoeft niet nog meer te worden. Dit gaat dan wel om de gevallen die misbruik maken van het systeem, dat zijn er namelijk zoveel

  • JJeroen

   @john je weet dat er een groot deel van de zorgkosten betaald worden uit de belastingen op je loon? Oftewel, de mensen die meer verdienen, betalen al meer

 • HH. Kizilgoz

  Het privatiseren nederlandse maatschappij is funnest. Kijk maar de pensioenfondsen. Geen geld dan 10 minder uitkering. Zo maar.

 • AAtie Hakkenhaar

  Net gekeken of ik goedkoper verzekert kan worden. Wat blijkt zilveren kruis is het goedkoopste € 101. Dit snap ik dus niet ik ben bij zilveren kruis alleen basis en betaal bijna €127 per maand.
  Moet niet gekker worden.

 • BBert

  kortom ca. 14 milj. Nederlanders boven de 18 jaar. Rekening houdend met studenten en minder goed bedeelden welke zowel deels als volledig zorgtoeslag ontvangen dan rest het nog zo ca. 10 milj. volledig betalende Nederlanders X € 1.380 (basiszorg) per jaar. En dit delen door gemiddeld 17,5 milj. Nederlanders.

  Wij zijn een sociaal land en houden rekening met de mede Nederlanders. Daarom lijkt de premie voor de betalende zorgverzekerder zo hoog. En of het nu uit de lengte of breedte moet komen, het moet toch ieder jaar betaald worden. En natuurlijk gaat het niet zoals we het ons hadden voorgesteld. Nederland is nu eenmaal een duur en veilig land, alleen jammer als iets geld kost wij dit als klagers alleen de negatieve aspecten weten te benoemen.

 • EEllen

  Als je al nauwelijks rond kunt komen krijg je hier iedere keer de zenuwen van weer verhoging maar mijn inkomen stijgt niet.Als je een chronische ziekte hebt wordt je gestraft ipv geholpen

  • VVroon

   @Ellen
   Je kunt doorgaans als je je hele eigen risico gebruikt bij een chronische ziekte dat terugvragen bij de gemeente. Iedere gemeente doet dat want ze hebben die taak overgenomen van het CAK. Ik neem aan dat je ook zorgtoeslag aanvraagt. Want met een lager inkomen heb je daar ook recht op. Ook kun je bij de gemeente vragen voor eventuele voorzieningen of bijzondere bijstand.

  • PPuck

   @Vroon
   De gemeenten mogen toch zelf beslissen hoe ze dit geld naar de burgers laten terug vloeien?
   Hier krijg je niets, ze bieden je een collectieve zorgverzekering die goedkoper is (zou zijn maar niet echt) dan de zorgaanbieders aanbieden.
   Het uwv keert wel nog een tegemoetkoming chronisch zieken uit, maar dan moet je afgekeurd zijn.

  • VVroon

   @Ellen
   Je kunt doorgaans als je je hele eigen risico gebruikt bij een chronische ziekte dat terugvragen bij de gemeente. Iedere gemeente doet dat want ze hebben die taak overgenomen van het CAK. Ik neem aan dat je ook zorgtoeslag aanvraagt. Want met een lager inkomen heb je daar ook recht op. Ook kun je bij de gemeente vragen voor eventuele voorzieningen of bijzondere bijstand.

  • WWiel

   @Vroon

   Probeert U dan maar eens wat te krijgen van de gemeente dat is nog moeilijker dan zelf proberen rond te komen,

  • MMieke

   @Wiel
   Inderdaad wiel hier bij de gemeente eindhoven krijg je ook niks

  • MMieke

   @Vroon
   Nou mooi mis want dat krijg je echt niet ik ben chronische ziek maar ik krijg helemaal niks geen byzondere bijstand of wat dan ook wat ik nodig heb moet alles zelf bekostigen

  • EEd Pleijsier

   @Ellen

   We hebben een ruimhartig asielbeleid dat zorgkosten zowel aan baten als lasten zijde extra verhoogd.Dat is niet erg omdat we daar voor kiezen dan moet je ook niet zeuren.

  • BBarbera

   @Ellen heb je goed gezegt ben het helemaal met je eens eerder was het de cak die voor chronische zieke 1 keer in het jaar daar een uitkering voor gaf dat was rond november december dat is niet meer dat is in 2013 of 2014 gestopt heb het zelf ook gehad

  • DD Meerzorg

   @Barbera

   Ja slimmislimmigheidje van de gemeentes.
   Wat mensen niet wisten dat ze bij de gemeente op nieuw een aan vraag moesten indienen,en zo hebben mensen die recht hadden hier op het geld mooi laten liggen.
   Gewoon nu naar het gemeente huis gaan formulier aanvraag zorg kosten tegemoet koming vragen maar jammer dat had je voor 1 okt moeten in leveren.
   Maar als je in dat jaar in dec sterft word hdt mooi niet uit betaald ,want dan ben je niet meer woonachtig in de gemeente en kun je ook geen handtekening meer zetten.

  • BBarbera

   @D Meerzorg
   Ja daar zit ook.weer wat in maar zo gaat het ook met pensioenen enz allemaal 1 pot nat je mag blij zijn als je 67 wordt tegenwoordig

  • JJacqueline

   @D Meerzorg
   Toen die uitkering van het CAK kwam kreeg ik hem als chronisch zieke gewoon ,nu het via de gemeentes gaat moet je opeens aan allerlei voorwaarden doen ,op het moment dat ze vragen of je een partner hebt houd het al op terwijl dit bij het CAK geen probleem was.

  • BBarbera

   @Jacqueline
   Daar heb je weer een punt in vroeger ging het gemakkelijk en automatisch als ze wisten dat je chronische ziek bent hoefde je alleen je bankgegevens in gevullen en opsturen nu wordt er veel gevraagd

  • BBarbera

   @Ellen

   WTCG dat was het voor chronische zieken een tegemoetkoming nu ligt dat soort zaken bij de gemeente

 • LLuke

  De zorgpremie is bijzonder hoog door steeds betere en duurdere behandelingen en medicijnen. Het wordt denk ik tijd voor de politiek om moeilijke keuzes te maken en te beslissen dat niet meer álles tegen elke prijs kan. Daarnaast is de behoefte aan zekerheid van de bevolking een reden dat het zo duur wordt. Als mensen hun arts niet meer op zijn/haar woord geloven maar per sé een scan willen wordt het voor iedereen duurder…

  • JJan

   @Luke

   Luke jij moet dringend naar de arts en vraag aub om een scan, bkijkbaar heb je geen hersenen. Het privatiseren van de zorg is het probleem. Dit systeem is bespottelijk. Afschaffen en terug naar het ziekenfonds.

  • GGeeske

   @Jan
   Als we teruggaan naar het ziekenfonds verdwijnt het besef dat de zorg heel veel geld kost. We krijgen dan situaties vergelijkbaar met die in Engeland (NHS). Daar zijn ontzettend veel wachtlijsten. Ook de kwaliteit van zorg is ondermaats.

   Er is een financiele prikkel nodig. Zorgverzekeraars moeten aansturen op kwaliteit tegen een goede prijs.

  • HHenk

   Wij beschouwen onderwijs als een publieke voorziening evenals de post etc.
   De zorg in Nederland is een uit de hand gelopen verzameling van goudmijntjes en overbodige instandhouding door een “zorgmaffia nederland”.
   Zorg is zorg en geen handel !!!!!!
   Dus weg met het idee dat geld kwaliteit van zorg bevordert.
   Ga naar Spanje kijken. In Engeland is de openbare zorg door geld aan het wegkwijnen.

  • NNick

   @Henk
   In Spanje wordt de zorg anders gefinancierd (via belastingen) maar zie je het als inwoner minder. Ook Spanje heeft geen geldboom groeien, ook daar moet het geld ergens vandaan komen, bij de burger dus. Daarnaast moet je je aanvullend verzekeren voor veel zaken, zoals voor de tandarts, net als in Nederland, maar ook bijvoorbeeld voor de oogarts, dat zit in Nederland gewoon in de basisverzekering. Om nog maar niet te spreken over de immense wachtlijsten… Het gras lijkt elders altijd groener… 😉

 • FF. Muller

  Asociaal noem ik deze prijsstijgingen. Het wordt tijd dat hier iets aan wordt gedaan.
  Sommigen zeggen nationaal zorgfonds, maar dat idee gaat ons nog verder in de problemen brengen, vrees ik.

 • Ppeter

  Beetje bangmakerij deze artikel. De zorgpremie van DSW van volgend jaar wilt niet zo veel zeggen voor wat de rest gaan doen. dsw had vorig jaar extra veel reserves ingezet iets wat ze dit jaar niet gaat doen en dat verklaard waarom de premie niet met 3 euro maar met 6 euro per maand is gestegen.

  Veel zorgverzekeraars hadden vorig jaar niet zo veel reservers ingezet waardoor ze nu geen inhaal slag hoeven te maken.

  Slecht artikel.

 • AAjudant

  ik heb het ziekenfonds niet bewust meegemaakt, maar de bedragen die nu hedendaags worden gevraagd zijn absurd

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.