Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - 24 reacties

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

De basisverzekering wordt uitgebreid voor mensen die ernstig ziek zijn geweest als gevolg van het coronavirus. Voor hen worden fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies per 18 juli veel ruimer vergoed uit de basisverzekering.

Dat heeft Tamara van Ark, de nieuwe minister van Medische Zorg, op donderdag 16 juli bekend gemaakt. Hierin volgt zij het advies op van Zorginstituut Nederland (ZIN), die begin deze week pleitte voor verruiming van het basispakket voor ex-coronapatiënten.

Langdurige klachten

Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen soms ook nog te maken met langdurige klachten, zoals:

 • Vermoeidheid en conditieverlies
 • Verlies in spierkracht
 • Benauwdheid

Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen.

Hoge kosten

Volgens Koen Kuijper van Zorgwijzer worden patiënten met chronische klachten als gevolg van corona ook nog eens keihard geraakt in hun portemonnee:

Patiënten die vijf maanden lang, iedere week twee keer naar de fysiotherapeut moeten om te herstellen, kunnen rekenen op een kostenplaatje van zo’n 1.400 euro. Dat is onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen of een bijstandsuitkering. Het is daarom goed nieuws dat er een tijdelijke vergoeding komt voor Nederlanders die Covid-19 onder de leden hebben gehad.

Vooralsnog gaat het om een tijdelijke steunmaatregel van de overheid, waarmee ongeveer 28 miljoen euro aan kosten gemoeid.

Wat krijg je vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

 • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
 • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige wat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering. Voor IC-patiënten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

24 reacties

 • BBrigitte

  Ik moet vanwegen corona waardoor ik ook nog eens copd heb gekregen een powerbreathe medic plus gebruiken en heb een rekening van 60 euro gekregen kan deze ook worden gedeclareerd

 • PPetra

  Ben al maanden met de verzekeraar in de weer om de kosten voor coronatherapie vergoed te krijgen. Omdat zij geen contract hebben met de praktijk vergoeden ze de praktijk 80% van de kosten en 20% komt voor mijn risico terwijl mijn eigen risico verbruikt is dit jaar. Er was geen praktijk in de buurt om de therapie te volgen. De verzekeraar heeft mij diverse malen verteld dat ik die 20% wel vergoed zou krijgen maar bij indienen wijzen ze het gewoon af.

 • PPeter

  Hoezo vergoed uit het basis pakket. Het kost je gewoon €385

 • AAnja

  Ik heb c.o.p.d. en in februari 2019 corona gehad. Inmiddels ook hartklachten erbij. Nu heb ik fysio vanwege mijn c.o.p.d. (70 behandelingen per jaar). Na het jaar recht op vervolgbehandelingen van 52. Om het jaar vol te maken ga ik van 2xp.w. fysio naar 1xp.w. Nu is mijn vraag: Heb ik ook recht op die 50 behandelingen?

  • SSandra

   @Anja was er al Corona in februari 2019?

 • JJaap

  Ik kan beamen wat Patricia op 21 december heeft gemeld, ik ben begin november met fysiotherapie begonnen, de behandeling wordt in 2021 voortgezet, dus betaal ik weer opnieuw eigen risico.
  Op die manier kan is het gemakkelijk om ruimhartig te roepen dat je 50 behandelingen krijgt, dat zou voor mij zo ongeveer neerkomen op 2 behandelingen per dag…

 • PPatricia

  Wát een misleidende berichten. Ook ik heb met Covid 19 in het ziekenhuis gelegen. Er werd mij medegedeeld dat ik recht heb op 50 behandelingen. Daar ben ik 23 november mee gestart. Tot eind van het jaar kom je niet aan 50 behandelingen. Dus de behandeling van dit jaar vallen onder het verplicht eigen risico. De rekening is al binnen. De resterende behandelingen zouden dus volgend jaar voortgezet worden. En weer moet je de eerste behandelingen 2021 zelf betalen vanuit het verplicht eigen risico. Dus tel uit je winst…. een mooie factuur voor eigen rekening van maar liefst € 770 euro.
  Hierover wordt je echt niet goed op de hoogte gebracht. Heel erg jammer!

  • PPeter

   @Patricia

   Het is inderdaad erg onoverzichtelijk. Maar als je in 2020 met Covid in het ziekenhuis hebt gelegen is daar toch al wel je eigen risico aan opgegaan? Wellicht declareert de fysiotherapeut eerder dan het ziekenhuis maar uiteindelijk had je het eigen risico linksom of rechtsom toch wel moeten betalen. En dat zal voor de meeste mensen gelden die in het ziekenhuis hebben gelegen.

  • NNick

   @Patricia Als u in het ziekenhuis heeft gelegen dan zullen de kosten daarvan ook van de eigen risico afgaan. In het ziekenhuis liggen is erg duur en dan zit u zo aan die 385 euro..
   Uiteindelijk is het dan wie als eerste de rekening stuurt die krijgt u te zien op uw overzicht van het eigen risico. Medicijnen gaan hier ook vanaf. Uiteindelijk bent u dus sowieso 770 euro kwijt maar niet zwart/wit alleen door de fysiotherapie.

 • PPaul

  Heb met covid-19 14 dagen in coma gelegen en daarna nog 5 weken in het ziekenhuis gelegen
  ik ben in juni begonnen met fysiotherapie, ik heb een aanvullende verzekering met 36 fysio in het pakket. Afgelopen week heb ik met de zorgverzekeraar gebeld om te vragen hoeveel fysio behandelingen ik nog over had, 4 behandelingen heb ik nog over. Dus als ik het goed begrijp is ook voor mensen die in coma hebben gelegen maar 50 behandelingen mogelijk. Ik had gedacht dat het compleet vergoed wordt voor deze mensen die aan de beademing en in coma hebben gelegen?

  • KKrista Somberg

   @Paul: lees nu pas deze topic. Hoop dat het op dit moment al goed geregeld is. Als je op de ic hebt gelegen en/of langdurig ziekenhuisverblijf hebt gehad kom je in aanmerking voor een heel jaar fysio uit de basisverzekering. Als je in juni was begonnen op de aanvullende verzekering, kunnen deze behandelingen gecrediteerd worden door je eigen fysio en opnieuw onder de juiste indicatie en diagnosecode gedeclareerd worden. Het ligt aan het contract wat de fysio met de zorgverzekeraar heeft of daar een machtiging voor moet worden aangevraagd. Mocht je toch onder de Corona revalidatie vallen dan is een verlenging van een half jaar mogelijk , maar daar is wel een nieuwe verwijzing van de specialist voor nodig. Spoedig herstel gewenst

   vr gr Krista Somberg Beekbergen fysiotherapeut o.a. longreva/Corona/ademtherapie

 • FFrancoise

  Wat ik vreemd vind is dat je in aanmerking komt bij langdurige klachten. Is het dan niet wat laat? Ik heb nu bijna 3 weken geleden de uitslag positief gekregen en ben echt benauwd heel snel moe en de spierkracht is zo minimaal. Ik heb liever nu hulp.

  • SSimon

   @Francoise met een verwijzing van de huisarts en na positief te zijn getest kun je naar de fysiotherapie. Volgens mij is de tekst langdurige klachten dan niet juist geformuleerd.

 • HHeidi

  Als mensen zoiets niet weten dan heb je dus, een probleem. Ziek geworden in maart en geen recht op vergoeding fysiotherapeut volgens de verzekering. Alleen basis verzekerd. Wie weet de oplossing voor dit probleem.

  • SSimon

   @Heidi Corona zorg wordt betaald vanuit de basis dus je kunt gewoon naar de fysiotherapeut. Wel nodig is een verwijzing van de huisarts of vanuit het ziekenhuis.

 • ZZef

  In maart langdurig ziek geworden, 6 mei met spoedopgenomen op de SEH met COVID-19 verdacht.
  Bloedonderzoek CT-Scan longfunctie onderzoek heeft aangetoond dat het een COVID – 19 besmetting is geweest. Terugkoppeling is 2-7 geweest.
  Fysio therapiebehandeling en diëtiste nodig,
  16 juli verruiming behandeling fysiotherapie.
  Contact opgenomen met zorgverzekering,
  Krijg gewoon het antwoord. Je bent in maart ziek geworden en 3 maanden nadat je ziek bent geworden heb je geen recht op vergoeding terwijl 2 juli pas de diagnose doorgemaakt COVID-19 besmetting is geweest.

 • MMarijke

  Heb eind mrt begin april corona gehad.
  20 mei opname ziekenhuis was inmiddels logontstekking bij gekomen en zuurstofgehalte te laag. 1 week aan zuurstof gezeten.
  Kan nu hele kleine stukjes lopen, en heel erg moe en benauwd. Moet geduld hebben zegt longarts. Huisarts heeft me doorgestuurd naar de fysio.
  Verzekering weet niet of het vergoed wordt evenals fysio.
  Zou nog niet goedgekeurd zijn door ministerie. Moet dus zelf betalen . Ga nu 1 x per week naar therapie.

 • FF. de Graaf

  Wel ongelooflijk dat deze vergoeding pas per 18-7-2020 is ingegaan. Ondertussen € 472,- betaald aan de fysiotherapeut omdat de behandeling op 2-6-2020 is gestart. Mijn echtgenote kwam na 6 weken op IC/ziekenhuis op 11-5-2020 weer thuis. Op advies van de specialisten daarna zo spoedig mogelijk gestart met fysiotherapie. Met € 472,- onvergoede rekeningen tot gevolg. Weet iemand hiervoor een oplossing ?

 • LLéon

  lekker dan, nergens word vermeld dat je de eerste twintig fysio-sessies zelf moet betalen

 • MMaureen

  Mijn verzekering geeft aan dat het niet in hun basisverzekering zit. Is het per zorgverzekeraar verschillend?

  • Hhar

   @Maureen

   Helaas kan dit per verzekeringspolis verschillen.

  • IInz

   @Maureen
   Het betreft een beslissing van de overheid. Geen enkele zorgverzekeraar zich daarvan kan onttrekken. Zij hebben hun plichten hiertoe, en jij je rechten. Het spijt mij dat je in de positie wordt geplaatst je te moeten verweren. Je huisarts draagt zorg voor een correcte verwijzing op grond van de juiste criteria.Succes!

 • Hhar

  U krijgt hulp of ondersteuning van uit de wet maatschappelijk ondersteuning(WMO).Hiervoor
  Moet u een eigen bijdrage betalen, dan kunt u alle bijdragen declareren bij het VGZ.
  Die vergoed alle eigen bijdragen. Deze regel is van kracht. Ook van verleden jaar en jaren er voor.

 • HHans

  Goeie zaak. Lof voor Rutte en zijn minister.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.