Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

De basisverzekering wordt uitgebreid voor mensen die ernstig ziek zijn geweest als gevolg van het coronavirus. Voor hen worden fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies per 18 juli veel ruimer vergoed uit de basisverzekering.

Dat heeft Tamara van Ark, de nieuwe minister van Medische Zorg, op donderdag 16 juli bekend gemaakt. Hierin volgt zij het advies op van Zorginstituut Nederland (ZIN), die begin deze week pleitte voor verruiming van het basispakket voor ex-coronapatiënten.

Langdurige klachten

Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen soms ook nog te maken met langdurige klachten, zoals:

  • Vermoeidheid en conditieverlies
  • Verlies in spierkracht
  • Benauwdheid

Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen.

Hoge kosten

Volgens Koen Kuijper van Zorgwijzer worden patiënten met chronische klachten als gevolg van corona ook nog eens keihard geraakt in hun portemonnee:

Patiënten die vijf maanden lang, iedere week twee keer naar de fysiotherapeut moeten om te herstellen, kunnen rekenen op een kostenplaatje van zo’n 1.400 euro. Dat is onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen of een bijstandsuitkering. Het is daarom goed nieuws dat er een tijdelijke vergoeding komt voor Nederlanders die Covid-19 onder de leden hebben gehad.

Vooralsnog gaat het om een tijdelijke steunmaatregel van de overheid, waarmee ongeveer 28 miljoen euro aan kosten gemoeid.

Wat krijg je vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige wat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering. Voor IC-patiënten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.