Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Bart Koenraadt 8 reacties

De basisverzekering wordt uitgebreid voor mensen die ernstig ziek zijn geweest als gevolg van het coronavirus. Voor hen worden fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies per 18 juli veel ruimer vergoed uit de basisverzekering.

Dat heeft Tamara van Ark, de nieuwe minister van Medische Zorg, op donderdag 16 juli bekend gemaakt. Hierin volgt zij het advies op van Zorginstituut Nederland (ZIN), die begin deze week pleitte voor verruiming van het basispakket voor ex-coronapatiënten.

Langdurige klachten

Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen soms ook nog te maken met langdurige klachten, zoals:

 • Vermoeidheid en conditieverlies
 • Verlies in spierkracht
 • Benauwdheid

Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen.

Hoge kosten

Volgens Koen Kuijper van Zorgwijzer worden patiënten met chronische klachten als gevolg van corona ook nog eens keihard geraakt in hun portemonnee:

Patiënten die vijf maanden lang, iedere week twee keer naar de fysiotherapeut moeten om te herstellen, kunnen rekenen op een kostenplaatje van zo’n 1.400 euro. Dat is onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen of een bijstandsuitkering. Het is daarom goed nieuws dat er een tijdelijke vergoeding komt voor Nederlanders die Covid-19 onder de leden hebben gehad.

Vooralsnog gaat het om een tijdelijke steunmaatregel van de overheid, waarmee ongeveer 28 miljoen euro aan kosten gemoeid.

Wat krijg je vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

 • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
 • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige wat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering. Voor IC-patiënten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

8 reacties

 • MMarijke

  Heb eind mrt begin april corona gehad.
  20 mei opname ziekenhuis was inmiddels logontstekking bij gekomen en zuurstofgehalte te laag. 1 week aan zuurstof gezeten.
  Kan nu hele kleine stukjes lopen, en heel erg moe en benauwd. Moet geduld hebben zegt longarts. Huisarts heeft me doorgestuurd naar de fysio.
  Verzekering weet niet of het vergoed wordt evenals fysio.
  Zou nog niet goedgekeurd zijn door ministerie. Moet dus zelf betalen . Ga nu 1 x per week naar therapie.

 • FF. de Graaf

  Wel ongelooflijk dat deze vergoeding pas per 18-7-2020 is ingegaan. Ondertussen € 472,- betaald aan de fysiotherapeut omdat de behandeling op 2-6-2020 is gestart. Mijn echtgenote kwam na 6 weken op IC/ziekenhuis op 11-5-2020 weer thuis. Op advies van de specialisten daarna zo spoedig mogelijk gestart met fysiotherapie. Met € 472,- onvergoede rekeningen tot gevolg. Weet iemand hiervoor een oplossing ?

 • LLéon

  lekker dan, nergens word vermeld dat je de eerste twintig fysio-sessies zelf moet betalen

 • MMaureen

  Mijn verzekering geeft aan dat het niet in hun basisverzekering zit. Is het per zorgverzekeraar verschillend?

  • Hhar

   @Maureen

   Helaas kan dit per verzekeringspolis verschillen.

  • IInz

   @Maureen
   Het betreft een beslissing van de overheid. Geen enkele zorgverzekeraar zich daarvan kan onttrekken. Zij hebben hun plichten hiertoe, en jij je rechten. Het spijt mij dat je in de positie wordt geplaatst je te moeten verweren. Je huisarts draagt zorg voor een correcte verwijzing op grond van de juiste criteria.Succes!

 • Hhar

  U krijgt hulp of ondersteuning van uit de wet maatschappelijk ondersteuning(WMO).Hiervoor
  Moet u een eigen bijdrage betalen, dan kunt u alle bijdragen declareren bij het VGZ.
  Die vergoed alle eigen bijdragen. Deze regel is van kracht. Ook van verleden jaar en jaren er voor.

 • HHans

  Goeie zaak. Lof voor Rutte en zijn minister.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.