Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

De Nederlandse zorguitgaven stegen in 2020 naar een totaalbedrag van 116 miljard euro. Dat betekent een toename van 8,9 miljard euro (of 8,3 procent) ten opzichte van 2019. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De zorg en preventie rondom corona spelen een centrale rol in de fors hogere kosten.

De uitgaven aan gezondheidszorg stijgen daarom van 13,2 procent in 2019 naar 14,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020. Nooit eerder lag dit aandeel zo hoog als nu. En de verwachting is dat de zorgkosten in 2021 nog hoger gaan uitvallen, als gevolg van corona.

Premie zal moeten stijgen

Gezien de forse toename in de zorguitgaven ligt een forse stijging van de zorgpremie en/of de inkomensafhankelijke bijdragen voor de hand in 2022.

Verzekerden zullen dit vrijwel zeker gaan merken in hun portemonnee, aangezien de rekening immers linksom of rechtsom zal moeten worden betaald. Het zou me niet verbazen als de premie in één klap stijgt met zeven of acht tientjes per Nederlander.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

Tijdens Prinsjesdag, op de derde dinsdag in september, wordt de nominale premie bekend gemaakt voor komend jaar. Dat geeft vaak een goede indicatie voor de premies van de verzekeraars zelf. DSW is traditiegetrouw de eerste die met de nieuwe premie naar buiten komt.

Eerder werd al wel bekend dat het eigen risico in 2022 gelijk blijft.

475 euro per Nederlander

Per Nederlander stijgen de uitgaven met 475 euro naar een totaal van gemiddeld 6.660 euro op jaarbasis. De overheid neemt hierin het grootste deel van deze stijging voor haar rekening, namelijk 340 euro.

De verplichte uitgaven aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz) met respectievelijk 80 euro (3 procent) en 110 euro (9 procent). De kosten voor eigen betalingen daalden opvallend genoeg met 40 euro, omdat minder mensen een fysiotherapeut, tandarts of medisch specialist bezochten. Ook de zorgtoeslag steeg.

Corona speelt centrale rol

Corona speelt, zoals verwacht, een centrale rol in de stijging van de zorgkosten. Denk daarbij niet alleen aan de zorg aan corona patiënten in het ziekenhuis en op de IC, maar ook aan andere zaken, zoals:

  • De inkoop van mondkapjes
  • Opschalen GGD en veiligheidsregio’s
  • Onderzoek naar het virus
  • Ontwikkeling van vaccins en medicijnen

De totale corona gerelateerde uitgaven komen neer op zo’n 2,3 miljard euro.

Verder werd er 4,1 miljard uitgegeven in de vorm van steun aan zorgaanbieders voor de weggevallen omzet. 2,1 miljard ging op aan de zorgbonus voor verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers. Daar bovenop komen nog wat algemene kosten voor het bestrijden van de pandemie en de kosten voor het testen op corona.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.