Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

Artikel door: Thomas - 8 reacties

Corona stuwt zorguitgaven naar 116 miljard euro

De Nederlandse zorguitgaven stegen in 2020 naar een totaalbedrag van 116 miljard euro. Dat betekent een toename van 8,9 miljard euro (of 8,3 procent) ten opzichte van 2019. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De zorg en preventie rondom corona spelen een centrale rol in de fors hogere kosten.

De uitgaven aan gezondheidszorg stijgen daarom van 13,2 procent in 2019 naar 14,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020. Nooit eerder lag dit aandeel zo hoog als nu. En de verwachting is dat de zorgkosten in 2021 nog hoger gaan uitvallen, als gevolg van corona.

Premie zal moeten stijgen

Gezien de forse toename in de zorguitgaven ligt een forse stijging van de zorgpremie en/of de inkomensafhankelijke bijdragen voor de hand in 2022.

Verzekerden zullen dit vrijwel zeker gaan merken in hun portemonnee, aangezien de rekening immers linksom of rechtsom zal moeten worden betaald. Het zou me niet verbazen als de premie in één klap stijgt met zeven of acht tientjes per Nederlander.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

Tijdens Prinsjesdag, op de derde dinsdag in september, wordt de nominale premie bekend gemaakt voor komend jaar. Dat geeft vaak een goede indicatie voor de premies van de verzekeraars zelf. DSW is traditiegetrouw de eerste die met de nieuwe premie naar buiten komt.

Eerder werd al wel bekend dat het eigen risico in 2022 gelijk blijft.

475 euro per Nederlander

Per Nederlander stijgen de uitgaven met 475 euro naar een totaal van gemiddeld 6.660 euro op jaarbasis. De overheid neemt hierin het grootste deel van deze stijging voor haar rekening, namelijk 340 euro.

De verplichte uitgaven aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz) met respectievelijk 80 euro (3 procent) en 110 euro (9 procent). De kosten voor eigen betalingen daalden opvallend genoeg met 40 euro, omdat minder mensen een fysiotherapeut, tandarts of medisch specialist bezochten. Ook de zorgtoeslag steeg.

Corona speelt centrale rol

Corona speelt, zoals verwacht, een centrale rol in de stijging van de zorgkosten. Denk daarbij niet alleen aan de zorg aan corona patiënten in het ziekenhuis en op de IC, maar ook aan andere zaken, zoals:

 • De inkoop van mondkapjes
 • Opschalen GGD en veiligheidsregio’s
 • Onderzoek naar het virus
 • Ontwikkeling van vaccins en medicijnen

De totale corona gerelateerde uitgaven komen neer op zo’n 2,3 miljard euro.

Verder werd er 4,1 miljard uitgegeven in de vorm van steun aan zorgaanbieders voor de weggevallen omzet. 2,1 miljard ging op aan de zorgbonus voor verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers. Daar bovenop komen nog wat algemene kosten voor het bestrijden van de pandemie en de kosten voor het testen op corona.

8 reacties

 • GGer

  Die bonussen vallen “nogal mee hoor”, en kwamen bij een beperkte groep terecht en zijn ook begrensd qua inkomen (bv dus niet voor de artsen). Los van het feit dat hopelijk de Corona uitgaven voor een beperkte duur zijn en de afgelopen jaren de kostenstijgingen met name bij de kinderoppas en de huisartsen terecht kwamen lijkt mij een structurele visie op zowel de opleiding als bekostiging van verzorgenden en verpleegkundigen vereist. En ja, dat mag en zal ook wat kosten, zeker als het aan de preventieve kant niet zo wil lukken.

 • Ppeter

  Naast de zilverkruis heeft CZ ook flink winst gemaakt vorig jaar.

  Ik citeer een stukje ( kan geen links plaatsen):

  Catastroferegeling

  Een groot deel van de extra kosten die CZ maakte vanwege corona werd gecompenseerd door de bijdrage vanuit de zogenoemde catastroferegeling. Op grond van de catastroferegeling worden hogere kosten van zorgverzekeraars gerelateerd aan het coronavirus voor een belangrijk deel gecompenseerd door aanvullende bijdragen vanuit het Zorgverzekeringsfonds.

 • Ppeter

  Ruim de meeste corona gerelateerde kosten die zorgverzekeraars maken worden weer vergoed door de overheid via de castatofre regeling.

  Dat kan je trouwens ook lezen in de jaar verslagen van alle grote zorgverzekeraars, dat ze daar ruimschoots voor gecompenseerd zijn.

  Die kosten gaan echt niet verhaald worden via een forse verhoging van de zorgpremie, dat zal gewoon betaalt worden via de algemene belasting middelen.

  Overigens, leuk om te lezen, zilverenkruis heeft in 2020 ruim 250 miljoen winst gemaakt, volgens hun eigen jaarverslag

  • RRichard

   @peter

   Mooi nieuws inderdaad van ZK. Zeker omdat ze iedere cent van de gemaakte winst weer in de zorg moeten stoppen. Bijv. in lagere premie of juist om de zorg te verbeteren. Mooi hoe dit werkt.

 • TToon

  En mensen maar schreeuwen dat er wordt ‘bezuinigd’ op de zorg. Er gaat alleen maar meer en meer geld naartoe.

  • HH

   @Toon
   Tja, Toon jij werkt zeker niet in de zorg.
   Ik ben zelf verpleegkundige ( al 27 jaar ), grote tekorten in personeel. Werkgevers cao zitten op nul lijn qua loonsverhoging. Wij lopen ver achter op onderwijs salaris !!
   Daarnaast wordt er op de werkvloer steeds meer bexuinigd.

  • MMike

   @H Dit is natuurlijk ook een maatschappelijke en politieke opgave van formaat. De zorgkosten zullen de komende jaren compleet de pan uit rijzen en als maatschappij moeten we kijken tot hoever we willen gaan. Er is de laatste 40 jaar nog nooit bezuinigd op zorgkosten, alleen de aanwending van de middelen.

  • MMarco

   @H

   De dingen die u noemt zoals ‘geen salaris verhoging’ tonen niet aan dat er bezuinigd wordt op de zorg.
   Want dat is gewoon niet waar,er word ieder jaar meer geïnvesteerd in de zorg.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.