Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg

Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg

Artikel door: Bart Koenraadt - 8 reacties

Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg

De zorgpremie gaat in 2022 waarschijnlijk flink omhoog. Of het gaat om een stijging van 7, 8 of 9 tientjes is nog niet bekend. Wat al wel duidelijk is, is dat er volgend jaar een vloedgolf aan uitgestelde zorg moet worden ingehaald. Vanwege corona zijn er zo’n 140.000 niet-spoedeisende operaties uitgesteld, blijkt uit cijfers van de ziekenhuizen. Dat drijft de zorgkosten flink op.

Lees ook: Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Voor de coronapandemie zaten ziekenhuizen al dicht tegen de maximumcapaciteit. Bovendien is het verplegend personeel vermoeid en niet in staat om er nog een schepje bovenop te doen. Er wordt daarom verwacht dat ziekenhuizen nog een aantal jaar nodig hebben om alle achterstanden weg te werken.

Coronasteun ingeperkt

Een andere oorzaak voor de stijgende premie is dat de overheid de coronasteunregeling voor zorgverzekeraars gaat inperken. Dat creëert een extra onzekerheid onder verzekeraars. De risico’s die ontstaan, moeten worden afgedekt en dat kan eigenlijk alleen maar door de premie te verhogen.

Tijdens de Miljoenennota, die op 21 september wordt gepresenteerd, wordt meer duidelijk over hoeveel verzekerden volgend jaar extra gaan betalen voor hun zorgverzekering. De nominale rekenpremie, die als richtlijn dient voor de basispremie, wordt dan bekend gemaakt.

Een week later komt verzekeraar DSW als het goed is met de eerste zorgpremie voor 2022. Die vormt vaak een leidraad voor de overige verzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ en CZ. Die volgen uiterlijk 12 november met hun nieuwe premies.

Eigen risico

Wat al wel vaststaat, is dat het eigen risico nog een jaartje wordt bevroren op een bedrag van 385 euro. Sinds 2016 is het eigen risico al gelijk gebleven.

Eigenlijk had het eigen risico volgend jaar omhoog gegaan naar ruim 400 euro per verzekerde, omdat deze automatisch meestijgt met de zorguitgaven. Het demissionaire kabinet stak hier echter een stokje voor. Het gevolg is wel dat de premie hierdoor verder moet stijgen, als compensatie van de hogere kosten.

Gevolgen voor chronisch zieken

Chronisch zieken voelen de bui al hangen. Al jarenlang rijzen de zorgkosten voor hen de pan uit, blijkt uit een onderzoek van Iederin, een netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Naast de zorgpremie voor de basisverzekering betalen chronisch zieken namelijk ook eigen risico, eigen bijdragen en premies voor aanvullende verzekeringen. En dan zijn er ook nog zaken die helemaal niet worden vergoed, zoals hulpmiddelen en ritjes naar de fysiotherapeut en het ziekenhuis.

De zorgkosten voor chronisch zieken stapelen zich steeds meer op. Voor sommigen komen de totale maandelijkse kosten uit op meer dan 400 euro per maand. Dan hou je weinig over voor leuke dingen.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Uit de gegevens van Iederin blijkt dat 61 procent van de chronisch zieken vanwege de hoge zorgkosten zelfs moet bezuinigen op zaken als kleding, boodschappen, vakantie of uitjes. 40 procent van de chronisch zieken heeft wel eens zorg gemeden of uitgesteld. Bijna een derde heeft moeite om iedere maand rond te komen.

Nieuwe regering en de zorg

Ondertussen worden er gesprekken gevoerd over een nieuwe regering. In de verkiezingsprogramma’s van de partijen staan in elk geval verschillende plannen om iets te doen aan het eigen risico, bijvoorbeeld het doorvoeren van een verlaging of een maximumbedrag per behandeling. Dat kan de pijn in de portemonnee misschien iets verzachten.

Bron: EenVandaag, Telegraaf

8 reacties

 • RRianne

  Het is te gek voor woorden en voor sommigen niet meer te betalen. Ik zeg: verklein het basispakket en stop met onnodige behandelingen die te weinig gezondheidswinst opleveren.

 • HHelen

  Altijd leuk om mensen te zien die op zichzelf reageren, haha. Die hoef je niet serieus te nemen.

  Overigens heb ik ook begrepen van DSW dat zij door het wegvallen van de coronasteun de premie verder moeten verhogen om bepaalde risico’s te dekken. Stond bij DFT.

  De conclusies van de Zorgwijzer zijn misschien wat prematuur, al is het opzich te verwachten dat de zorgkosten hoger kunnen uitvallen als gevolg van in te halen zorg en extra kosten als gevolg van uitgestelde zorg. Je kunt je voorstellen dat als iemand niet tijdig wordt geholpen, de kosten op langere termijn juist omhoog gaan. Uitstel zorgt vaak voor complexere operaties op een later moment. Verzekeraars zullen daar linksom of rechtsom op moeten anticiperen als de overheid niet bijspringt.

  • Ppeter

   @Helen

   ‘ Vanwege corona zijn er zo’n 140.000 niet-spoedeisende operaties uitgesteld, blijkt uit cijfers van de ziekenhuizen. Dat drijft de zorgkosten flink op. ”

   Dat staat in de artikel, wat er niet word bij verteld is, dat dat er normaal gesproken 400.000 hadden moeten zijn.

   Het zijn er simpelweg minder omdat een deel van die mensen geen klachten meer heeft of omdat ze inmiddels al overleden zijn.

   Leg mij maar is uit hoe dat de zorgkosten flink kan opdrijven, terwijl de zorgpremie van vorig is opgesteld, uitgaande van een normaal jaar, er zijn dus VEEL minder operaties uitgevoerd ( ja ook als alle uitgestelde zorg is ingehaald), dus eigenlijk zou je zelfs minder geld kwijt moeten zijn, nou wil ik wel meegaan dat laat behandelen meer geld zou kunnen kosten, maar dan nog zou je in totaal nooit flink meer kwijt kunnen zijn.

 • PPeter

  Geen idee ook waarom in het artikel de telegraaf als bron word vermeld, want dit is absoluut niet wat daar stond, zorgwijzer heeft alles letterlijk 10 keer aangedikt

 • PPeter

  En trouwens in het financieel dagblad van de telegraaf stond afgelopen week nog een artikel, waarin stond dat de rekenpremie die met prinsjesdag bekend word gemaakt slechts iets hoger zou zijn, dan dit jaar, mischien moet @zorgwijzer dat artikel maar is gaan lezen 😉

  • Rrob n

   @Peter Trouwens Dsw is bekend is aanzienelijk hoger dan de 3 euro die het kabinet deed voorspellen Euroi 6.50 liefst dus telegraaf meld morgen vast premie stijgt harder dan verwacht 🙂

 • PPeter

  Hmm vreemd conclusie van zorgwijzer…

  Uitgestelde zorg betekent namelijk niet dat je daardoor extra kosten gaat maken, immers zijn alle zorgverzekeraars bij de premie van 2021 uitgegaan van een normale zorgjaar, dus de premie voor al die operaties zijn allang ge int, vanwaar de extra kosten dan, waar komen die vandaan?

  • MMenno T

   @Peter

   Begreep dat ze pas in september echt gaan beginnen met het ‘inhalen’ van zorg…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.