Vergoeden zorgverzekeraars alternatieve geneeswijzen?

Koen Kuijper 6 reacties

Om en nabij de 2,3 miljoen Nederlanders maken jaarlijks wel eens gebruik van alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Dit zijn geneeswijzen die als alternatief of als aanvulling (complementair) gebruikt worden op de reguliere geneeskunde.

Bekende en veel toegepaste geneeswijzen zijn acupunctuur, homeopathie, chiropractie, osteopathie en natuurgeneeskunde. Het basispakket van de zorgverzekering biedt geen dekking voor dergelijke geneeswijzen en therapieën.

Aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn er wel diverse mogelijkheden om vergoeding te krijgen voor alternatieve geneeswijzen. De vergoeding kan per polis (en bijbehorende premie) sterk verschillen. Vergoedingen beginnen bij de goedkopere aanvullende verzekeringen op 200 of 250 euro per jaar tot 1000 euro of meer voor de dure pakketten.

Bekijk ook: Vergoeding alternatieve geneeswijzen in 2016

In het bovenstaande vergoedingsoverzicht worden een aantal kernpunten weergegeven, waarbij de volgende uitleg geldt:

Aanvullend pakketDekkingMaximale vergoedingPremie p/m
Extra100%(3)€ 250(1) (€ 50 per dag)(2)€ 20,79 p/m(4)
Compleet100%€ 500 (€ 50 per dag)€ 33,84 p/m
 1. De maximumvergoeding; dit is het maximumbedrag wat de zorgverzekeraar per jaar uitkeert aan alternatieve geneeswijzen
 2. De maximum dagvergoeding of de maximumvergoeding per behandeling; veel zorgverzekeraar stellen een maximumbedrag waar de verzekerde recht op heeft per dag of per behandeling. Je krijgt dus niet meer vergoed dan het genoemde dagtarief
 3. Het vergoedingspercentage; soms wordt slechts een bepaald percentage van de behandeling vergoed, bijvoorbeeld 80 procent
 4. De premie; de premie (en vooral de vergoeding die erbij hoort) is een belangrijke factor

Eigen risico

Het eigen risico is niet van toepassing voor dekkingen in de aanvullende verzekering. Hieronder komen nog een tweetal zaken aan bod die van belang kunnen zijn in het kader van de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding niet voor alle geneeswijzen

Er zijn ook zorgverzekeraars die bepaalde geneeswijzen, om wat voor reden dan ook, niet vergoeden. De bekende geneeswijzen (genoemd bovenin het artikel) worden over het algemeen door de meeste zorgverzekeraars gedekt vanuit de aanvullende verzekering in 2016. Er zijn echter nog tal van andere, minder bekende behandelmethodes en (psychosociale) therapieën waarbij vergoeding vanuit de aanvullende polis niet vanzelfsprekend is. Minder bekende alternatieve geneeswijzen worden soms slechts door een paar verzekeraars vergoed.

Zorgverzekeraars en beroepsverenigingen binnen het alternatieve/complementaire circuit maken hierover afspraken met elkaar. Er geldt doorgaans geen vergoeding voor therapeuten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging die niet door de zorgverzekeraar worden erkend.

Uitzonderingen

Sommige zorgverzekeraars bieden een aparte vergoeding voor bepaalde groep therapieën of een specifieke geneeswijze. Deze informatie kan men vinden in de polisvoorwaarden van de verzekeraars. In feite zijn er drie opties:

 1. De zorgverzekeraar heeft een budget waaruit alle alternatieve/complementaire geneeswijzen en geneesmiddelen worden vergoed
 2. De zorgverzekeraar heeft een budget waaruit een aantal alternatieve/complementaire geneeswijzen en geneesmiddelen worden vergoed. Daarbij is er voor sommige geneeswijzen een apart budget.
 3. De zorgverzekeraar heeft een apart budget voor alternatieve geneeswijzen en een apart budget voor (alternatieve) bewegingstherapieën (zoals chiropractie, osteopathie en fysiotherapie).

Ga (bij twijfel) bij jouw eigen zorgverzekeraar na of er vergoeding is voor een bepaalde behandelmethode/therapie en wat de bijbehorende voorwaarden zijn.

Overstappen in 2016

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl is het mogelijk een vergelijking te maken voor een polis met aanvullende alternatieve geneeswijzen dekking.

Bij het invoeren van de zorgbehoefte aan de linkerkant kun je onderaan een extra vergoeding toevoegen. Er kan voor deze specifieke dekking een vergelijking worden gemaakt op een vergoeding van 250, 500 of 750 euro of meer (zoals hieronder wordt afgebeeld).

Zorgvergelijker alternatieve geneeswijzen

6 reacties

 • WWouter

  Hoi Koen,
  Ik ben al heel lang op zoek naar kloppende cijfers over het gebruik van CAM in NL, maar jullie komen op 2,3 miljoen. Is dat gebaseerd op het aantal verzekerden met een aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen? Zou fijn zijn als je me kan helpen hiermee. Want ik zie door de bomen het bos niet meer…;-)

 • KKatja Zuidervaart

  Hallo Koen, fijn dat je dit doet. Heb jij een overzicht van zorgverzekeraars die alternatieve / complementaire behandelingen van therapeuten vergoeden die zijn aangesloten bij een bepaalde beroepsvereniging. M.a.w. welke zorgverzekeraars erkennen welke beroepsverenigingen in 2016. Ik hoor graag van je.

  Met hartelijke groet,

  Katja Zuidervaart

 • IIrma van der Meer

  Hallo Koen,

  zou jij voor mij een overzicht willen aanleveren van zorgverzekeraars die Gestalttherapie vergoeden . Het gaat om contracten met de NVAGT en NAP,

  dank.

  groet Irma

 • AAnita

  Hoi Koen, kan jij mij vertellen welke zorgverzekeraars in 2016 lto3 vergoeden als alternatieve geneeswijze? Hoor graag, groet Anita

  • KKoen

   Beste Anita,

   Daarover hebben wij geen informatie helaas.

   Groet,

   Koen, ZorgWijzer.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.