Deze zorgverzekeraars worden het best beoordeeld

Deze zorgverzekeraars worden het best beoordeeld

Artikel door: Koen Kuijper - 41 reacties

Deze zorgverzekeraars worden het best beoordeeld

DSW is de best beoordeelde zorgverzekeraar van dit jaar. Dat blijkt uit de 11.634 klantbeoordelingen die tot dusver zijn geplaatst door bezoekers van Zorgwijzer.

De verzekeraar uit Schiedam scoort een 8,5 op basis van 638 beoordelingen. Verzekeraar ONVZ en Ditzo (van a.s.r.) complementeren de top 3 met een cijfer van respectievelijk 8,3 en 8,2.

Alle zorgverzekeringen op Zorgwijzer zijn beoordeeld op de volgende vier onderdelen: premie, service, zorgkeuze en (aanvullende) vergoeding.

Top 5 – hoogst beoordeeld

Er zijn in Nederland elf zorgverzekeraars (concerns). Ieder concern heeft tenminste één verzekeraar en één label. Er zijn in totaal 38 verschillende verzekeraars en labels.

Dit zijn de vijf best beoordeelde labels/verzekeraars in 2019:

Op zoek naar een goed beoordeelde verzekeraar?

Via de zorgvergelijker van Zorgwijzer kun je alle verzekeraars met elkaar vergelijken op prijs en kwaliteit. Rechts bovenaan in onze vergelijker kun je bovendien de resultaten sorteren op het hoogste klantcijfer.

Scores per onderdeel

Hieronder een overzicht van de scores per onderdeel:

VerzekeraarPremieServiceZorgkeuzeVergoeding
DSW8,38,78,78,4
ONVZ7,48,68,98,5
Ditzo8,48,18,57,7
PNOzorg7,28,19,08,4
OHRA7,68,38,47,8

Op Zorgwijzer lees je alle reviews van de vijf beste verzekeraars in detail terug via onderstaande links.

Tevens hangt een hoog klantcijfer vaak samen met een hoger prijskaartje. Dat is natuurlijk wel een logisch gevolg en daarom zie je hieronder ook de basispremie terug per 2020:

 1. DSW: 8,5 (638 reviews): € 118,00
 2. ONVZ 8,3 (265 reviews): € 133,00
 3. Ditzo: 8,2 (360 reviews): € 114,95
 4. PNOzorg: 8,2 (112 reviews): € 133,00
 5. OHRA: 8,0 (416 reviews): € 116,50

Strikt genomen deelt OHRA de vijfde plek nog met vier andere verzekeraars – Anderzorg, CZdirect, FBTO en Univé – die ook een 8,0 scoorden. Achter de komma doet OHRA het echter net wat beter.

Kleine verzekeraars presteren goed

Opvallend is dat wederom de kleine verzekeraars goed scoren. Dit was ook vorig jaar al het geval.

Zowel DSW, ONVZ, Ditzo en PNOzorg vallen onder een concern dat binnen in de zorgverzekeringsmarkt slechts een beperkt marktaandeel heeft (minder dan 4 procent).

Ter vergelijking: OHRA heeft als risicodrager CZ met een marktaandeel van ruim 20 procent. Achmea is de grootste risicodrager, met een marktaandeel van 29 procent.

Overweeg je zelf een andere zorgverzekeraar? Let dan op deze 11 handige tips.

Grote verzekeraars scoren ‘voldoende’

Alle grote zorgverzekeraars in Nederland scoren beduidend minder dan de kleinere partijen, maar halen wel een ruime voldoende:

 1. CZ: 7,7 uit 1139 reviews
 2. Menzis: 7,4 uit 1153 reviews
 3. Zilveren Kruis: 7,4 uit 1389 reviews
 4. VGZ: 7,2 uit 1288 reviews

Scores per onderdeel:

VerzekeraarPremieServiceZorgkeuzeVergoeding
CZ7,08,07,97,7
Menzis6,97,77,77,4
Zilveren Kruis6,87,77,77,4
VGZ6,77,47,57,3

Over het onderzoek

 • De genoemde klantcijfers dateren van 06-12-2019
 • Alleen verzekeraars met minimaal 100 beoordelingen komen in aanmerking om te worden uitgeroepen tot ‘best beoordeelde zorgverzekeraar van 2019’.
 • Beoordelingen zijn verzameld tussen 2013 en 2019

41 reacties

 • JJansen

  Grappig, zorgwijzer heeft belang bij overstappers. Daar worden zij voor betaald. DSW betaalt de meeste provisie. Degene die de minste provisie betalen aan zorgwijzer of helemaal niet worden laag beoordeeld. Lijkt me alles behalve objectief

  • BBart Koenraadt

   @Jansen

   Grappig, DSW is juist een van de weinige zorgverzekeraars die niet samenwerken met zorgvergelijkers. Zo ook niet met Zorgwijzer.

  • Kkees

   @Bart Koenraadt
   O nee? In twente is van DSW, Stad Holland is van DSW. En als het ze uitkomt publiceren ze de resultaten onder DSW. Laat je niet in de luren leggen. Ze liegen alles bij elkaar. O.a. een directeur die zgn afscheid heeft genomen, maar nog dagelijks aanwezig is en alles bepaalt. Ze liegen gewoon de toezichthouders voor.

  • AAnoniem

   @kees

   Ooit bedacht dat het iemand kan zijn met passie die het niet kan loslaten, maar voor zijn diensten niet (meer) wordt betaald? Dat mag gewoon en siert juist!

   Als jij weet wat er allemaal onder DSW valt komt dat misschien omdat ze daar gewoon transparant over zijn?

   Geen enkele reden om kwaliteit te betwijfelen of zelfs maar winstoogmerk te suggereren, integendeel zelfs!

  • SSteef

   @Bart Koenraadt
   Zeker grappig. Intwente is DSW en stad Holland is DSW. Laat he niet bedonderen

 • JJansen

  Geef de mensen brood en spelen. DSW klaagt ALTIJD over politiek en andere verzekeraars. Was ze niet vertellen is dat ze voor de klantwaardering gebruik maken vam tussenpersonen en hun klanten. Deze worden jaarlijks getrakteerd op een enorm feest in Huis ter Duin met grote artiesten en overnachtingen. Ze prikkelen tussenpersonen nog extra door de beste en leukste jaarlijks mee te nemen op een wekelijkse vakantie naar Barcelona. Allin. Deze praktijken zijn verboden, maar schrijven ze weg als promotie. Gevolg is dat je als klant nooit een eerlijk advies krijgt. Daarnaast zijn hun mensen aan de telefoon onbevoegd en onbekwaam. Ze hebben niet de juiste papieren (wft). Dit maskeren ze. De AFM laat zich zand in de ogen strooien.

  • DDirk

   @Jansen precies. Nederland laat zich zand in de ogen strooien.

 • JJet

  Goh mensen, weten jullie nog waar iedereen bang voor was? Dat de zorgverzekeraars de macht zouden krijgen maar dat werd in alle toonaarden bestreden. We zijn tig jaren verder en wat gebeurd er nu? De mensen stikken van de armoe, mijden zorg en lijden. Het is gewoon onmenselijk in een land als Nederland. Stel dat je maar 5 zorgverzekeraars zou hebben wat zou je een geld overhouden doordat minder kantoren, managers etc. eruit worden gegooid. Wat mankeerde vroeger aan het ziekenfonds? Ik zal wel simpel denken maar het leven wordt er niet leuker op om te overleven.

  • MMarlie

   @Jet
   Ik ben het met je eens.
   We betalen veel premie en worden beperkt in vergoedingen.
   En de huidige maximale vergoedingen die krap berekend worden.
   Tandartsvergoeding heeft n plafond van max. € 1.000. En je krijgt maar 75-80% vergoed, dus moet altijd bijleggen, naast de eigen bijdrage én eigen risico.

   Hoe kun je bezuinigen op n kroon. Eisen dat er minder foto’s worden gemaakt, verhinderd artsen goed werk af te leveren.

   Je zult maar moeten leven met n basisverzekering.
   Het maakt aanwezige kennis om mensen gezonder te houden slecht tot onbereikbaar.
   Alleen bereikbaar voor de groep met n goed gevulde portemonnee.
   Triest.

 • RR vollendam

  Ben al jaren verzekerd bij DSW
  nog nooit problemen ondervonden
  Alles wordt keurig geregeld.
  Vandaar ik niet overstap naar een andere verzekering.
  Je weet nu wat je heb aan deze verzekering van DSW
  MAAR je weet niet wat je krijg al je overstap.

 • AAppie

  Er zijn in Nederland feitelijk maar 4 grote zorgverzekeraars en een paar kleinere. Zo heeft bijvoorbeeld Centraalbeheer Achmea een groot aantal zorgverzekeraars onder haar hoede. t.n. Zilveren kruis. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld VGZ etc. De enige wie zelfstandig zijn is o.a DWS. Allemaal roepen ze geen winstoogmerk te hebben. Zij bepalen de basis verzekering de jaarlijkse kosten en wat er wel en niet in de basis verzekering behoord. Daarover wordt er een soort van onafhankelijk advies naar de overheid uitgebracht naar de minister en deze kan nog iets bijsturen maar door de regel wordt het advies opgevolgd. Bijna alle zorgaanbieders hebben miljarden euro’s reserve in kas voor als de zorg uit de hand mocht gaan lopen. Bijna alle zorgaanbieders beleggen een deel van onze premie in aandelen. Of deze nu winst of verlies geven daar kraait geen haan naar. Kortom de zorg is niet iets wat door de overheid is geregeld maar gewoon net als vele andere dingen geprivatiseerd. Afspraken worden met maatschappen gemaakt over wat de kosten mogen zijn eveneens de medicijnfabrikanten waarvan de extreme kosten onlangs nog in het nieuws zijn geweest. Kortom het wordt eens tijd dat de politiek gaat bepalen wat de kosten moeten en mogen zijn en niet de grote Jongens lijkt mij

  • IIgnacio

   @Appie
   Heel interessant stuk om te lezen!
   Appie raakt de juiste snaar.
   Exact hoe het is.

  • MMarijke

   @Appie

   Er staan een hoop onjuistheden in je bericht. En dat is kwalijk.

   Ik som ze even op, zodat mensen hier niet misleid worden:

   – Centraal Beheer achmea heeft verzekeraars onder haar hoede: dit is onjuist, Centraal beheer achmea is een merk van Achmea.
   – Nationale Nederlanden is een zelfstandige verzekeraar met CZ als risicodrager, niet VGZ.
   – Verder bepalen verzekeraars niet de basisverzekering, zoals je suggereert. De overheid bepaalt de inhoud van het basispakket en de hoogte van het eigen risico
   – Zorgaanbieders heben geen miljarden in kas. Dit zijn de verzekeraars. Die miljarden zijn bedoeld om een financiele crisis op te vangen. Banken en andere verzekeraars zijn dit op grond van Europese regelgeving verplicht om te doen.
   – De zorg is semi geprivatiseerd met regulering van de overheid (niet zoals jij aangeeft)
   – De politiek bepaalt al in grote mate wat de kosten moeten en mogen zijn.

   Verdiep je eerst eens in de materie SVP Appie.

 • PPeter jongejan

  En terecht zit er al 15 jaar nog nooit een accefietje mee gehad

 • MMonique

  Het zou voor iedereen inkomensafhankelijk moeten zijn. 10 procent van je inkomen. Nu is het voor de 1 inderdaad 10 procent en voor de ander 1 procent van het inkomen…..

  • JJohan Fakkeldij

   @Monique
   Helemaal EENS , feitelijk het afgeschafte systeem terug.
   Er wordt wel beweerd dat de premie dan hard stijgt maar de marktwerking van Rutte met het zogenoemde eigen risico is al hartstikke duur en ben ik in februari al kwijt.

  • SSteef

   @Johan Fakkeldij
   Premie wordt dan 300 tot 400 per maand. Mensen vergeten dat de werkegever vroeger 50% betaalden. Daarnaast zullen de zorgkosten stijgen omdat de tarieven van zorg niet meer worden ingekocht en de wachtlijsten toenemen. Verhuis lekker naar Noord Korea of China als je het oude systeem wilt

  • GGeim

   @Monique

   De keuze van de zorgpremie om te nivelleren is om drie redenen fout.
   Ten eerste is de zorg niet het instrument om inkomenspolitiek te voeren, daarvoor bestaat de progressieve inkomstenbelasting.
   Ten tweede zet het inkomensafhankelijk maken van de zorg een forse druk op de solidariteit van mensen.
   Ten derde het kostenbewustzijn van de zorg neemt hierdoor af.

  • JJosé

   Iedereen betaalt bovendien een inkomensafhankelijke premie. Het is dus niet aleen de premie voor de zorgverzekerasr.@Monique

 • EE.M.van Schinkel de Groot

  ONVZ staat voor ons al ruim 20 jaar op de EERSTE plaats een super team !!!!!!!

 • JJan Veldhuizen

  En dan lees ik zojuist in de Leeuw.Courant dat bv de prijs voor plaatsen van een spiraaltje in ons land varieert van € 190 tot € 530. Spatader verwijderen kan varieren tussen € 380 en € 1800!! Wie het snapt mag het zeggen. Ga ik nog even door met lezen van de dikke boekwerken die alle verzekeraars maken over hun vergoedingen en de verschillende pakketten. Niet dus. Geen beginnen aan. Rad voor de ogen draaien zijn ze vooral goed in.

 • Jjos

  Ik ben budgetcoach en zie dat steeds meer mensen de zorgpremie en energierekening niet meer kunnen betalen, veel mensen leven op het randje van armoede, steeds hogere huren, energie, zorgpremie, Nederland glijdt steeds verder weg en mensen met is enorm groot.
  DSW is inderdaad een goede verzekeraar, maar ze hebben wel bezuinigd op de tandarts en bijvoorbeeld brillen, iedereen moet goed kijken wat je echt nodig hebt, je niet alles van tevoren, maar toch…..

  Door schulden per ongeluk weggevallen, dus mensen met enorme schulden……
  Weet is weg gevallen
  Je weet niet alles van te..
  Ben benieuwd hoe volgens jaar wordt, bij name prijzen huizen, pas op voor een hoge hypotheek, markt zult een keer instorten.

 • RRianne Nijhuis

  Nou dat klopt helemaal. DSW de beste verzekeraar. Van harte gefeliciteerd. Via VGZ, ONVZ, terecht gekomen bij DSW. Wij zijn super tevreden. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar wordt ik niet geaccepteerd voor het aanvullende pakket met extra fysio therapie. Bij DSW kan dat wel. Daarom DSW gekozen. Zijn er al jaren verzekerd ga nooit meer weg daar. Declaratie indienen? Dat kan via de app. De volgende dag heb je je geld al terug. Daarom de beste verzekeraar van ons een dikke 10.

 • TToosje

  De marktwerking in de zorg is pervers. Gewoon een basis verzekering voor iedereen zonder eigen risico. Verbod op dikke salarissen voor managers(ander woord voor zakkenvullers)

  • IIngmar

   @Toosje

   Wat denk je dat er gebeurd als het eigen risico naar 0 gaat? Dan ga je veel meer zorgpremie betalen. Je kunt geen geld tevoorschijn toveren Toos.

  • SSers

   @Ingmar
   Als je het eigen risico afschaft betaalt iedereen een beetje meer en niet alleen de zieken. Dat is erg onrechtvaardig! Ter info.. Ik heb tot nu toe nog geen cent aan eigen risico betaald. Gelukkig niet nodig. Toch maar afschaffen. Het beste zou zijn om weer een nationaal ziekenfonds op te richten. Geen vele dure management/reclame/overheadkosten meer of in ieder geval minder. Geen verlies en winstrekeningen maar wel meer/betere zorg

  • RRadovan

   @Sers

   Ik ben het volledig met je oneens Sers. Wat de SP wil: een nationaal ziekenfonds gaat voor enorm veel problemen zorgen:
   – Wachtlijsten voor de huisarts (zie vergelijkbaar NHS in Engeland)
   – Nog langere wachtlijsten dan nu
   – Bureaucratie bij de overheid (kijk naar de falende belastingdienst/svb/ga zo maar door)
   – Hogere premies op termijn, omdat het systeem geen prikkel heeft om efficient te werk te gaan (overheid vs. bedrijven).

   Verschillende onderzoeken hebben dit al aangetoond. Geen wonder dat er eigenlijk geen partij is die dit samen met de SP wil gaan aanpakken.

   Kortom: Nationaal ziekenfonds, een heel, heel slecht idee!
   Nee bedankt.

  • DDoornbos

   @Radovan

   Helemaal mee eens Radovan

  • VVhuy

   @Radovan
   Helemaal eens maar hoe kunnen wij het waarmaken?

  • EEd

   @Sers
   Hoop voor jou dat je niet te oud wordt en gezond blijft,dat heb je als mens niet in de hand,solidariteit beginsel ,is voor velen niet te spellen,laat staan te begrijpen,bijna 60 zorgverzekeraars,allemaal kantoren,managers en directeuren,die zijn niet zo duur,laten we daar maar eens het mes in zetten dan wordt de zorg al een heel stuk goedkoper en kan het eigen risico ook verdwijnen (ook die cowboys die zorginstellingen opzetten ,omdat daar heel veel.geld te schrapen valt)

  • AAda van hemert

   @Ed

   Ben helemaal eens met jou mening dat zijn de ergste mensen gewoon daar het mes erin

  • Mmarijke

   @Toosje helemaal mee eens!

 • LLydian

  Waarom niet iedereen het zelfde bedrag betalen per jaar. Eigen risico er af. Voor veel mensen niet meer op te brengen. Te gek voor woorden, dat er op gezondheid je zo wordt gestraft. Niemand wil graag ziek zien toch….

  • YYuri

   @Lydian
   De premie is gebaseerd op de contracten die de geprivatiseerde verzekeraars met zorgverleners afsluit. De zorgverlener kan bij de ene verzekeraar per behandeling €2000 krijgen, maar de andere verzekeraar wilt niet meer dan €1200 vergoeden voor diezelfde behandeling.
   Om er toch voor te zorgen dat de zorgverlener zo veel mogelijk geld binnenhaalt gaat hij akkoord met beide prijzen. Een verzekeraar €2000 en de ander €1200.
   Dit is dus de reden waarom premies verschillen, de zorgverzekeraar die €2000 per behandeling vergoed zal een hogere premie vragen aan de verzekerden dan de verzekeraar die €1200 vergoed.
   Daarnaast….
   Het eigen risico betaalt een flink deel mee aan zorgkosten, stel je voor dat de 5 miljoen Nederlanders (of meer) die elk jaar het eigen risico volledig verbruiken dit niet meer hoeven te doen. Dat betekent 5 miljoen * €385 wat de overheid moet bijleggen aan de zorg…bijna twee miljard euro!
   Dat betekent in het kort: wil je €0 eigen risico, reken dan maar op een premie stijging van minimaal €32 per maand.

   –>
   Geen keuze in verhoogd eigen risico voor korting op de basisverzekering
   –> zorgtoeslag wordt niet verhoogd want dan kost het de overheid evengoed geld
   –> veel meer mensen met schulden waar zij niet uit kunnen komen, tenzij ze voor de schuldsanering gaan.

   Het is pakweg onmogelijk om het eigen risico weg te halen.

  • PPeter

   @Yuri

   Er klopt iets niet aan je berekening. Als de premie van iedereen met €32 zou stijgen zou betekenen dat momenteel iedereen bijna de maximale eigen risico zou opmaken. Want 12 x €32 = €364. Dit is niet zo, voor slechts een percentage is dit het geval. De premie zal ongeveer maximaal €15 omhoog gaan.
   Het eigen risico is ooit ingesteld om onnodig gebruik van de zorg te voorkomen met een niet al te hoog bedrag, €150 bij invoering van het eigen risico. Dit gaf het juiste effect. Maar de huidige €385 per persoon is gewoon te zwaar. Het is een bestraffing voor iedereen die de pech heeft, zorg nodig te hebben.

  • Tt.m. van eijndthoven

   @Lydian

   helemaal met je eens. eigen bijdrage zou inkomensafhankelijk moeten zijn.

  • SSiem

   @Lydian. Inderdaad nu wordt het eigenrisico over de minst bedeelde uitgesmeerd , die het kan betalen en haast nooit ziek is neemt een eigen risico van 850 Euro voor een lagere premie.
   Dit gaat dan ten koste van vaak oudere zieken.
   Ik kan het zelf gelukkig ook makkelijk betalen,maar neem bewust 385/375 DSW eigen risico die €10 meer premie neem ik op de koop toe. Geen tandarts daar tanden bij mij acesiares zijn , oftewel los leverbaar. Sind vorig jaarJe moeten de groters de kost geven die de oudjes met gebit toch een tandarts verzekering aansmeren.
   Dsw niet, die denkt mee kreeg mail met nieuwe polis en prijs , met aanvullende vermelding we zien dat u sind vorig jaar een complete protégé heeft . Dus aanvullend zetten we u een stapje terug zonder tandarts. Kijk dat is service . Is wat anders als ongeorganiseerde puinbak bij de groters.

 • NNeef

  Afschaffen het eigenricisico bij het volgende kabinet maart 2021 want voor de lage of minimale inkomens maak de vvd maar een potje van en zijn zo coruptt als wat vvd zijn zakkenvullers en lacht eidereen uit in nederland er was 100 jaar geen vvd in het kabinet gezetten en liegen en bedriegen het zooitje bij elkaar heel de vvd moet op de schop worden gegooit heelmaal uit nederland verdwijnen liever van daag al dan volgend jaar er moet een echte minister president komen die van de Nederlanders echt wat gaat doen en niet wegkijken of corrupt zijn als VVD tijd voor veranderingen dan een grote cao’s voor de boeren klimaat belastingen btw de kilometers naar 130 terug draaien en de rest voor een betere nederland met een echte minister president die goed is voor ons nederlandse volk

  • RRosita

   @Neef ik ben het helemaal mee eensik ben verzekerd bij vgz k.t maatschappij ik had mijn eigenbijdrage nog niet versnoept ik moest een operatie ondergaan dus minus mijn eigenbijdrage bleef een bedrag openstaan van 3900,-€ die ik moest betalen met mijn bijstands uitkeringhoe kom ik dat te boven waar haal ik dat geld vandaan!!! En nu 2020 ga ik niet meer naar dokters of wat maar ook dan loop ik maar met pijn rond…Rutte verdwijnt zo snel mogelijk!!

  • DDesi

   @Rosita wat erg belachelijk dat jij zo veel geld moet betalen.
   Die Rutte is voor de rijke en niet voor de armere mensen.
   Weg met hem.

  • SSiem

   @Rosita
   Een raar verhaal, eigen bijdrage versnoep je niet , is niet aan een maximum verbonden, anders dan dat je eigen bijdrage alleen gemaximaliseerd is voor medicijnen max €250
   Je verward de eigen bijdrage met het eigen risico €385 dat is wel gemaximaliseerd ,of je moet voor een hoger gekozen hebben ik ben met je eens dat VGZ niet een van de vriendelijkste en betrouwbaarste zorgverzekeraar is, vijf minueten googelen op verschillende sites stuit je al snel op 100 derden klachten van wanbeleid tot onbegrip.van klantenservice . Die nog te lui zijn om te bibberen als het koud is. Kassie naar muur hebben ze als beleid. Enkele goede daargelaten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.